- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
Солодкі альтернативи цукру
Як відомо, класичний білий цукор шкідливий для здоров’я, особливо якщо його багато в раціоні. Цукор послаблює імунну систему, виводить з організму мінерали і викликає ряд хронічних захворювань. Але чи можна замінити цукор чимось іншим?
Банани. Банани — відмінний і корисний замінник класичного білого цукру. Усе, що вам потрібно зробити, це змішати два або три банани з молоком і додати їх прямо в тісто для торта або іншого десерту.
Груші та яблука. Крім бананів, підсолодити тісто можна дрібно натертими яблуками, грушами або їх поєднанням. Наприклад, у тісто для кексу можна додати бананово-грушеве або яблучне пюре.
Інжир і фініки є джерелом клітковини і дуже корисні. Тісто завдяки їм стає коричневим, тому ці альтернативи більше підходять для какао-десертів. Однак якщо зміна кольору вас не лякає, то можете сміливо використовувати їх в класичному торті або булочках. Спочатку замочіть інжир або фініки (або і те, і інше) у воді, потім воду злийте, а сухофрукти подрібніть.
Деякі фрукти (наприклад, банани) підвищують рівень цукру в крові, але все ж у меншій мірі, ніж інші підсолоджувачі. Що стосується сухофруктів, то вони часто містять діоксид сірки, тому краще використовувати сухофрукти з власних запасів.
Кленовий сироп. У кленового сиропу низький глікемічний індекс і низький вміст фруктози (у порівнянні з іншими сиропами), крім того, він містить марганець, залізо і кальцій. Інші рекомендовані сиропи включають рисовий, сливовий, кукурудзяний. Однак врахуйте, що всі сиропи мають високу калорійність, тому необхідно стежити за кількістю.
Мед. При підсолоджуванні тіста замість цукру можна використовувати мед, який, крім натурального цукру, містить залізо, кальцій, цинк, калій, селен. Однак недоліком є те, що мед втрачає ці мінерали при високих температурах. Так що краще використовувати його в десертах, які не потребують випічки.
Меляса. Містить вітаміни групи B (B1, B2 і B6), а також пантотенову кислоту, кальцій, залізо, калій, хром, цинк, магній. До недоліків можна віднести низький вміст глюкози і фруктози, тому патока має меншу солодкість і, крім того, типовий присмак.
Ксиліт. Зменшує руйнування зубів, утворення зубного нальоту і має більш низьку калорійність. Однак у великих кількостях може викликати проблеми з травленням. Його вплив також не тестувався на годуючих і вагітних жінках.
Важливо пам’ятати, що солодощами взагалі не потрібно захоплюватися. Однак якщо захочете спекти торт або тістечка, то краще використовувати фрукти замість цукру. І хоча багато вітамінів і мінералів зруйнуються високою температурою, такий пиріг буде багатший клітковиною, мати зовсім інший смак і, безумовно, більш корисний для здоров’я.