Вхід | Реєстрація

Сіль та цукор. Цікаве та корисне

Упродовж усього життя людина вживає сіль та цукор, додаючи їх до основної їжі. Пропонуємо вам низку цікавих фактів про ці два незамінні компоненти нашого раціону та поради щодо їхнього нетрадиційного застосування у побуті.

Цікаві факти про сіль

— У Болівії є незвичайна рівнина, покрита товстим шаром солі. Її площа понад 12000 квадратних кілометрів, інколи вона покривається тонким шаром вологи, перетворюючись у величезне дзеркало.

— Селище Фазі в Алжирі відоме тим, що майже всі його будинки від фундаментів до дахів і навіть фортеця з баштою та високий мур навкруги неї зроблені із звичайнісінької кам’яної солі. Завдяки тамтешнім кліматичним особливостям (низька вологість повітря і дощі випадають вкрай рідко) соляні будинки стоять уже багато років.

— У світі лише 6% солі використовується для їжі і 17% для обробки доріг у зимовий час. Інші 87% використовуються у промисловості.

— Додаючи до їжі щодня близько 20 грамів солі, людина з’їдає за рік у середньому 7-8 кілограмів солі. До сімдесяти років це число складе півтонни.

— Надмірне вживання солі призводить до збільшення кров’яного тиску і може викликати хвороби серця і нирок.

— У країнах з холодним кліматом щоденна норма вживання солі нижча, ніж у країнах зі спекотним кліматом. Причиною тому є пітливість. Щоденна норма для дорослого в холодних країнах — 3-5 грамів і до 20 грамів — у спекотних.

— Звичайна куховарська сіль може служити сильною отрутою. Доза для летального результату складає 3 грами на 1 кілограм маси тіла.

Як застосовувати сіль у приготуванні їжі знають, напевно, всі, але окрім цього сіль може стати в пригоді і в господарстві:

1. Якщо протерти сіллю ніж, яким різали рибу або цибулю, тоді зникне запах.

2. Тупий ніж легко оновити, якщо потримати лезо в слабкому розчині солі. Якщо посипати сіллю лимон, кислоти стане менше.

3. Якщо молоко пригоріло, додайте в нього трохи солі і остудіть. Смак молока покращиться

4. Якщо молоко «втекло», посипте сіллю наліт з молока на плиті, тоді запах горілого зникне.

5. Додайте дрібку солі в молоко, це вбереже молоко від скисання.

6. Яйця не потріскаються і легко очистяться від шкаралупи, якщо зварити їх у підсоленій воді.

7. Щоб розігрітий жир на сковорідці не розбризкувався, треба попередньо посипати її сіллю

8. Якщо каструля пригоріла, дно посипте сіллю і залиште на кілька годин, після чого каструля легко очиститься.

9. Дрібка кухонної солі допомагає швидко збити яєчні білки, покращує смак шоколаду і крему для тортів.

10. Якщо свіжу рибу посолити і дати їй 10-15 хвилин полежати, при підсмажуванні риба не буде кришитися.

11. Сирі дрова швидше розгоряться, якщо на них насипати пригорщу крупної солі.

12. Щоб видалити з качана капусти, ягід або зі свіжих грибів шкідників, треба потримати ці продукти у солоній воді.

13. Щоб підвищити температуру кипіння під час приготуванні страв на пару, всипте трохи солі у воду.

14. Грілка збережеться довше гарячою, якщо у воду додати трохи солі.

15. Поверхня праски очиститься і заблищить, якщо її слабо нагріти, змастити воском, а потім пропрасувати ганчірку, посипану сіллю.

 

Цікаві факти про цукор

— За останні 20 років споживання цукру людиною збільшилося до 40 кілограмів на рік.

Штучні підсолоджувачі — аспартам (Е951) і сахарин — були одержані випадково. Перший в процесі окислення 2-толуолсульфонаміду, а другий — в ході дослідів з отримання ліків від виразки. Вчений Джеймс Шлаттер випадково вмочив палець в отриману речовину, і облизавши його, виявив, що вона солодка.

— Найсильніший замінник цукру лугдунам майже в 300 000 разів солодший цукру. Це означає, що для того, щоб підсолодити, наприклад, чашку чаю, замість двох чайних ложок звичайного цукру (близько 10 г) досить одного кристала цієї речовини. А кілограмовий пакет лугдунаму може підсолодити цілий олімпійський басейн на 10 доріжок.

— У 1747 році німецький хімік Андреас Маргаф виявив, що цукор у цукровому буряці ідентичний такому в цукровій тростині. Це відкриття дало дорогу виробництву цукру в північних регіонах — перший цукровий завод з переробки буряка запрацював в 1802 році.

— У чеському містечку Дачіце є пам’ятник рафінованому цукру. Адже саме в цьому місті народився винахідник відомого на увесь світ рафінованого цукру — Яків Крістоф Радий.

— У деяких частинах Індії, Бразилії і Америки цукор з цукрової тростини і кукурудзи зброджується в спирт і використовується як паливо для автомобілів. Цікаво, що цукор змішують з бензином і продають паливо під назвою «Газохол».

— Цукор взагалі є паливом у прямому сенсі слова. Для багатьох організмів на Землі перетворити в енергію найпростіше який-небудь різновид цукру. Уже створені органічні паливні елементи, які готують на заміну звичайним акумуляторам в ноутбуках, мобілках і т. д., і вони використовують саме солодкий розчин.

— Цукор є природним консервантом, що запобігає псуванню продуктів, а окрім цього використовується при дубленні шкіри, додається в чорнило для принтерів, входить до складу клеїв.

 

 

Нетрадиційне застосування цукру у побуті

— Скраби з цукром уже давно відомі, їх застосовують у всіх косметичних салонах як для обличчя, так і для тіла. Його нескладно виготовити в домашніх умовах. Просто змішайте цукор з оливковою олією і додайте будь-яку ефірну за вашим смаком. Шкіра стане ніжною і шовковистою.

— Можна використовувати цукор в якості засобу для виведення плям. Він легко виводить плями від трави; просто намочіть пляму, посипте цукром і залишіть на годину. Результат вас здивує.

— Усі знають, як складно змити милом мастило з рук. Зате сумішшю цукру і будь-якої олії це зробити дуже просто: розітріть у руках і змийте водою.

— Цукор допоможе зберегти свіжість квітів. Просто додайте у воду 3 столові ложки цукру і 2 ложки оцту. Цукор корисний для стебел, а оцет зупинить розмноження бактерій.



Автор: Підготувала Оксана Левченко
31 травня 2013 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Завантажуємо курс валют

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації