- IgorSergeevich
10 грудня, 21:15
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Коли не можна їсти
Якщо людина працює або просто не спить ночами, то це може призвести до проблем із психічним здоров’ям. Однією з причин цього вчені називають нічний прийом їжі.
Неспання в нічний час, як показують багато досліджень, може негативно позначитися на настрої та емоційному стані людини. Наслідками нічного способу життя можуть стати депресія та постійне занепокоєння. Щоб захистити своє психічне здоров’я від порушень, американські вчені пропонують змінити час прийому їжі.
«Наше дослідження передбачає, що відмова від нічних прийомів їжі може стабілізувати та покращити емоційний стан людини», — зазначила Сара Челлаппа з Brigham and Women’s Hospital.
Звичайний баланс гормонів у людському організмі коливається протягом дня залежно від біологічних годин, і нове дослідження показує, що нічні прийоми їжі можуть втручатися в обмін речовин. Тому нічний прийом їжі може бути причиною не тільки появи ожиріння, але і депресії, а також тривоги.
«5 порцій на день»
Нове дослідження американських кардіологів, до якого залучили близько 2 мільйонів людей по всьому світу, підтвердило, що вживання 3 порцій овочів та 2 порцій фруктів щодня запобігає хронічним недугам. У тому числі, й серцево-судинним та онкологічним. А отже, продовжує тривалість життя. Про це йдеться в журналі Американської кардіологічної асоціації.
Дієти, багаті фруктами та овочами, знижують ризик багатьох хронічних захворювань, які є основними причинами смерті, включаючи серцево-судинні захворювання та рак. Однак, згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, лише один із десяти дорослих їсть достатньо фруктів чи овочів.
Дослідники переконалися, що споживання приблизно п’яти порцій фруктів і овочів (2 і 3 порції відповідно) на день пов’язане із найнижчим ризиком смерті. До речі, одна порція становить 150-200 грамів. Цікаво, що збільшення кількості овочів і фруктів у щоденному раціоні понад названі показники додаткової користі не приносить.
Вживання приблизно двох порцій фруктів і трьох порцій овочів на день асоціювалося з найбільшим довголіттям.
Ті, хто вживав «5 правильних порцій» на день, мали на 13% менший ризик смерті від усіх причин; на 12% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, включаючи хвороби серця та інсульт; на 10% менший ризик смерті від раку і на 35% нижчий ризик смерті від респіраторних захворювань. Таких, як хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).
Та не варто забувати, що не всі фрукти та овочі однаково корисні. Для прикладу: крохмалисті овочі (горох і кукурудза), фруктові соки та картопля не були пов’язані зі зниженням ризику смерті від усіх причин або конкретних хронічних захворювань.
З іншого боку, зелені листові овочі, зокрема шпинат, листя салату і капуста, а також фрукти та овочі, багаті бета-каротином і вітаміном С (цитрусові, ягоди та морква), мають вагомі переваги.