Вхід | Реєстрація

Що корисніше: рафінована або нерафінована соняшникова олія

Соняшникова олія — популярний продукт, який можна зустріти в кожній оселі. Сьогодні у продажу є рафінована та нерафінована олія. Вони виробляються по-різному. Рафінована олія проходить декілька етапів очищення, включаючи рафінацію, фільтрацію, дезодорацію та інші. Виробничий процес здійснюється на лінії рафінації соняшникової олії, яку можна придбати в компанії «ТАН».

Технологія виробництва нерафінованої олії

Нерафіновану олію виробляють з насіння соняшника або іншої олійної культури двома основними способами:

  • механічний віджим;
  • екстракція.

Механічний віджим — екологічніший метод, за допомогою якого отримують натуральну олію, багату мінералами. Його головний недолік — низький вихід товару, в середньому 30%. Існує гарячий та холодний віджим.

Виробничий процес включає кілька етапів:

  • Насіння соняшника очищають від лушпиння та сміття. Його обов'язково сушать.
  • Насіння подрібнюють, щоб отримати мезгу.
  • При гарячому віджимі відправляють сировину в жаровню і прогрівають до 100?110 °C, помішуючи та зволожуючи. За холодного віджиму цей крок пропускають.
  • Рослинну сировину відправляють у прес для віджиму олії.

Продуктивність віджиму залежить від тиску, в'язкості та щільності сировини, тривалості процесу та характеристик преса.

Олія гарячого віджиму має характерний присмак смаженого насіння, темніший колір. Олія холодного і гарячого віджиму додатково підлягає відстоюванню та фільтрації. Вона зберігає більше вітамінів та мінералів, проте термін зберігання менший.

Екстракція — ще один метод виробництва соняшникової олії. Олію одержують в екстракторах із застосуванням органічних розчинників. У процесі одержують рідкий масляний екстракт (місцеллу) та твердий знежирений шрот. Місцелла — суміш олії та розчинника — відправляють у шнековий випарник та дистилятор, щоб прибрати зі складу розчинник. Отриману олію фільтрують, після чого піддають подальшій переробці.

Екстракція — більш вигідний для виробників метод. Він дозволяє витягти до 99% олії з твердої сировини.

Виробництво рафінованої соняшникової олії

Рафінація позбавляє олію шкідливих хімічних домішок, кольору, смаку та запаху. При цьому зі складу частково вимиваються мінерали та вітаміни. Рафінація має включає кілька етапів очищення:

  1. Гідратація та нейтралізація. Під впливом гарячої води зі складу видаляються білкові та фосфоромісткі речовини, а також під впливом луги та січаної кислоти зі складу видаляються метали та пестициди. За рахунок цього зростає термін зберігання продукту.
  2. Відбілювання. Це обробка адсорбентами органічного походження, найчастіше глинами. Колір олії стає світло-жовтим.
  3. Виморожування. Воскоподібні речовини у складі олії замерзає, а кристали, що утворилися, видаляються.
  4. Дезодорація. Ароматичні речовини видаляють гарячою сухою парою під вакуумом. Температура олії при цьому сягає 230 °С. Видаляються окислювальні речовини, термін придатності збільшується ще більше.

До магазинів надходить рафінована продукція світло-жовтого кольору практично без запаху та смаку.

Що корисніше

Очищена рафінована олія має світлий і прозорий колір, не піниться, не горить і не утворює накипу при нагріванні. Нерафінована олія має сильний запах, смак і дуже добре підходить для салатів та холодних страв. Вона має темніший колір, в ній може з'явитися осад. Не рекомендується використовувати її для варіння або смаження, оскільки під впливом високих температур утворюються канцерогени, які завдають шкоди організму.

Втім, натуральна нерафінована олія має свої переваги. Головна з них — корисні для організму речовини:

  • вітаміни груп А, В, D, Е, F;
  • фосфоліпіди;
  • насичені та ненасичені жири, зокрема поліненасичена лінолева кислота.

Найкориснішим маслом по праву вважається нерафінована олія, вироблена методом холодного віджиму. Рафіновані олії після кількох етапів очищення втрачають практично всі вітаміни та мінерали, у складі залишаються лише жирні кислоти.

Висновки

З одного боку, нерафінована олія багата на корисні вітаміни та мінерали. Однак при нагріванні утворюються канцерогени, здатні завдати шкоди організму. З іншого боку, рафінована олія є повністю безпечною при нагріванні, але в її складі є тільки жир. Завдяки рослинному походженню в ній немає холестерину. Користь рафінованої олії до кінця не вивчена.

Розміщено на правах реклами
8 грудня 2022 | Категорія: Ваше здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації