Особливості приготування та переваги вживання веганських котлет
Котлети на рослинній основі користуються величезною популярністю серед вегетаріанців та любителів здорового способу життя. Якщо їх грамотно і регулярно вживати в їжу, то можна покращити свою фізичну форму, позбутися хронічних захворювань і зарядитись позитивною енергією на цілий день. Такі страви забезпечують організм рослинними білками та містять багато корисних мінералів та вітамінів. Апетитні та смачні рослинні котлети, які приготовані з різних овочів, стануть справжньою окрасою до святкового столу. Вони дозволять швидко і ситно підкріпитись перед трудовим днем.
З чого роблять веганські котлети
Вегетаріанці зазвичай відвідують спеціалізовані магазини, щоб придбати котлети на основі рослинних продуктів. Така вегетаріанська страва дуже легко готується, містить у складі лише прості та недорогі інгредієнти. Для приготування веганських котлет переважно використовуються овочі, які містять рослинний білок, клітковину та корисні жири у великих кількостях. Серед них варто виділити такі:
- Сочевиця. Вона буває різних кольорів - від чорного до червоного, і кожен із цих видів відрізняється від іншого смаком та властивостями. У зеленій сочевиці міститься багато білка та кальцію. Вона добре зберігає оболонку. У зернах червоного кольору міститься залізо, калій, бета-каротин. Чорна сочевиця найлегше перетравлюється організмом. Котлети, які виготовлені з сочевиці, відрізняються пікантним ароматом і досить щільною текстурою. Їх можна подавати з печеним маринованим перцем або квашеною капустою.
- Соя. Вона чудово підходить для приготування рослинного фаршу. Соя багата незамінними жирними кислотами, вітамінами Е, C та групи B, мінералами (магній, калій, цинк, кальцій, фосфор, залізо). Соєві боби містять вдвічі більше білка, ніж свинина, втричі більше, ніж курячі яйця. Котлети, які приготовані з сої, легко та швидко засвоюються організмом. Вони чудово поєднуються з будь-яким гарніром чи овочевим салатом.
- Сейтан. Цей рослинний продукт на основі пшеничного білка часто використовується для приготування вегетаріанських напівфабрикатів. Котлети з сейтану виходять ніжні, соковиті та смачні, з хрусткою скоринкою. Вони підійдуть для приготування вегетаріанського гамбургера. Сейтан може покрити 20% добової норми натрію, відновити електролітичний баланс організму.
- Нут. Ці невеликі за розміром боби багаті на рослинний білок. З них можна приготувати ситні котлети чи фалафелі. У складі нуту велика кількість заліза, що дає змогу покращувати якість крові, боротися з дефіцитом гемоглобіну, зміцнювати серцево-судинну систему.
Також для приготування вегетаріанських котлет використовуються інші рослинні інгредієнти: боби, морква, картопля, капуста, буряк.
Чому варто вживати вегетаріанські котлети
До головних переваг веганських котлет варто віднести:
- максимально швидке приготування страви;
- підходять дітям та дорослим людям, які страждають на шлунково-кишкові розлади;
- низький вміст насичених жирів, які є у м'ясних котлетах;
- завдяки великій кількості клітковини можна тримати в нормі цукор, запобігає розвитку жовчнокам'яної хвороби, виводити шлаки та токсини з організму;
- турбота про довкілля (виробництво м'яса створює більше викидів парникових газів);
- надається можливість експериментувати зі смаками та створювати унікальні страви.
Вегетаріанські котлети відмінно підійдуть тим людям, які суворо дотримуються різних дієт та професійно займаються спортом. Завдяки їм можна завжди перебувати в хорошому настрої та з легкістю вгамувати почуття голоду.