- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Ріжте яблуні, а сливи нехай почекають
Обрізка дерев — обов’язків захід. Більше того, він вважається одним із найважливіших факторів, від яких залежить врожайність дерев та кущів. Садівники-аматори часто нехтують цим агроприйомом. І, як наслідок, не мають очікуваного урожаю.
На календарі — кінець лютого. Температурний режим — близький до типового березневого. Отже, настає оптимальний період для того, щоб провести весняну обрізку дерев.
У всякому випадку, яблунь і груш — точно. Вважається, що спочатку краще обрізати названі вище зерняткові види плодових дерев, а вже коли весна повністю вступить у свої права, можна різати й кісточкові — сливи, абрикоси, виші і черешні.
Хоча в промислових садах на великих площах обрізку проводять і взимку. Адже в іншому разі аграрії просто фізично не встигнуть обрізати всі свої дерева до розпускання бруньок.
Головна умова — щоб не було сильних морозів. Конкретніше — протягом 5–7 днів під час і після обрізки температура повітря не має опускатися нижче 8 градусів із позначкою мінус. При сильному морозі некомфортно як деревам, так і людям, які біля них трудяться.
У сезоні 2022–23 років обрізку фактично можна було проводити протягом усіх трьох зимових місяців.
Скажімо, автор, який готував цю публікацію, процес обрізки яблунь, груш та ягідних кущів уже завершив.
Для чого обрізають дерева:
- формування міцного і здорового скелету дерева;
- контроль росту дерева формуванням крони;
- збільшення розміру плодів, поліпшення їхнього зовнішнього вигляду
- покращення загального стану дерева;
- кращий доступ до сонячних променів і повітря всіх гілок та плодів, що підвищує імунітет та рятує дерево від хвороб і шкідників;
- зменшення кількості шкідників і хвороб.
Коли обрізати дерева
- Обрізка дерев рано навесні (початок березня): проводиться до початку сокоруху, коли мине небезпека сильних морозів. У березні обрізку починають з молодих зерняткових садів — яблунь або груш.
- Весняна обрізка (кінець березня — початок квітня): обрізка більшості культур зерняткових і кісточкових (черешня, вишня, абрикос тощо), починаючи з молодших дерев. Обрізку і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, тому що обрізка в більш пізні терміни послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках.
- Пізньо-весняна обрізка дерев (травень-червень). Її роблять під час і після цвітіння, іноді навіть у першій половині червня. Можна обрізати дорослі дерева, та найбільш бажано обрізати в пізні терміни старі дерева — для обмеження розмірів крони, щоб послабити відновлювальні ростові процеси.
Деякі дерева, наприклад, абрикос часом обрізають і влітку, щоб відтягнути цвітіння в наступному сезоні та уникнути втрати врожаю під час весняних заморозків. Санітарну обрізку дерев зазвичай проводять восени, тоді ж обрізають і кущі — смородину, аґрус, малину тощо.
Залежно від віку плодового дерева або ягідного куща, можна виділити різні види обрізки, але на практиці комбінують декілька видів одночасно.
Обрізка молодих дерев
Однорічний саджанець без гілок потрібно вкорочувати на висоті 1 метр від землі. Зріз робіть косий над добре розвинутою брунькою, усі зрізи змазуйте садовим варом. Після появи листочків обірвіть знизу листя до висоти 60 см, щоб залишилося 4–5 бруньок, з яких виросте перший ярус майбутнього дерева.
У дворічних саджанців відберіть 4–5 сильних пагонів для закладення першого ярусу скелетних гілок. Основні гілки вкоротіть на третину або половину їх довжини, залежно від сорту. Якщо гілки виросли на 50–60 сантиметрів, обріжте довжину, залишивши 25 сантиметрів вище скелетних гілок).
На третій рік закладається другий ярус скелетних гілок на 60–80 сантиметрів від першого. На кожній з гілок першого ярусу (які виросли із саджанця) лишаємо по дві гілочки і точку росту, вкорочуємо їх, залишаючи по 5–6 бруньок.
Щоб крона не загущувалась, щороку обрізайте ті пагони, які ростуть до центру крони і які перехрещуються та труться один об інший. Ті пагони, які виросли найдовшими за рік, вкоротіть наполовину. Сорти плодових дерев із сильними гілками вкорочуйте на третину.