- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Обрізка ягідних культур: від смородини до лохини
Проходячи по вулицях Кобеляк та інших населених пунктів громади, можна помітити, що садівники вже розпочали, а то й закінчили обрізку фруктових дерев. У основному мова йде про яблуні та груші. У принципі, цьогорічна «м’яка» зима давала можливість проводити обрізку безперервно. Але не потрібно забувати, що обрізки потребують не тільки дерева, а і ягідні кущі.
Щороку весна відрізняється погодою. Цьогорічна фактично розпочалася ще в лютому. Погодні умови склалися такими, що сприяють проведенню обрізки усіх без винятку ягідних кущів. Адже регулярної обрізки потребують не лише фруктові дерева. Вона необхідна і малині, і смородині, і ожині з лохиною. І навіть на суниці необхідно вчасно провести весняну очистку кущів від старого листя. Та про суницю — у наступному номері «ЕХО».
Зазвичай до робіт у саду більшість аматорів приступають на початку березня. Але це не зовсім правильно. Адже весна буває ранньою та пізньою, тому орієнтуватися на календар не зовсім правильно. З огляду на погодні умови (температурний режим) і спостерігаючи за розвитком бруньок (їх розміром, формою, кольором), можна досить точно визначити, чи «прокинувся» кущик після зимового періоду спокою. Не варто обрізку проводити навесні в дощові дні або ж тоді, коли падає сніг.
Виконання обрізки деяких популярних ягідних культур
Смородину чорну (Ribes nigrum) навесні обрізають для проріджування, омолоджування або формування куща. Процедуру треба обов’язково закінчити до початку розвитку бруньок.
У кущиків першого року потрібно вкоротити всі пагони до 2–3 бруньок, дворічним рослинам обрізку не проводять, у старших кущів навесні треба залишати 3–4 добре розвинених гілки (минулорічних). Верхівки пагонів прищепують на дві бруньки.
Кущ віком 3–4 роки складається з 15–20 гілок, які плодоносять. Через кілька років гілки старіють і їх видаляють повністю, так як на них ягоди ростуть дрібні і не густо. Обов’язково залишають молоді гілки, які формують крону (чашу). Молоді гілочки слід прищепувати.
Смородину червону (Ribes rubrum), смородину білу (Ribes niveum), аґрус (Ribes uva-crispa) обрізають навесні таким самим чином, як і чорну смородину. Різниця в тому, що прищепувати верхівки і вкорочувати торішні прирости не потрібно — ці зони дають багато генеративних бруньок. На відміну від чорної смородини, скелетні гілки можуть щедро плодоносити до восьми років. На добре сформованих дорослих кущах плодоносними вважаються 20–25 гілок.
Лохину (чорницю) високу (Vaccinium corymbosum) обрізати потрібно щовесни, видаляючи старі пагони. Омолодження починають з віку 3–4 років. У молодих кущиків вирізають ті гілки, які стеляться низько біля землі або мають дефекти і пошкодження. Центральні гілки в кроні потрібно вирізати, не допускаючи надто густого розростання. На кущику завжди потрібно намагатися залишити 3–5 однорічних пагонів. Омолодження з інтенсивною вирубкою проводять у віці 15–20 років. Віддалений матеріал рекомендовано спалювати, так як він може накопичувати збудників небезпечних хвороб. Для деяких сортів розроблені чіткіші схеми весняної обрізки, яких слід дотримуватися.
Що буває, якщо ягідні кущі не обрізати:
- крона стає занадто густою;
- циркуляція повітря всередині крони погіршується, що може стати причиною хвороб і атак шкідників;
- плоди формуються маленьких розмірів, їх смакові якості погіршуються;
- врожайність куща знижується;
- продукція втрачає товарний вигляд;
- деякі ягідні кущі, зокрема лохина, без обрізки формують надлишкову кількість ягід і можуть влітку зламатися під їх вагою.