Ємності для зберігання сипучих продуктів: як правильно вибрати
Кухонні ємності для зберігання сипучих продуктів можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Ключове завдання таких виробів — збереження поживних та смакових якостей круп. Місткий посуд захищає від перепадів вологості, комах-паразитів та підвищених температур. З'ясуємо, що краще для домашнього використання — скляні, металеві, керамічні або пластикові банки. Коротко опишемо кожен тип контейнерів.
Пластикова тара
Ємності з харчових полімерів в широкому асортименті представлені на сайті Аврора. Вони легкі, міцні та компактні. Відрізняються низькою ціною та різноманітністю форм. Основними перевагами виробів із харчового поліпропілену вважаються:
-
міцність;
-
простота догляду;
-
універсальність;
-
можливість розміщення в холодильнику.
Кришка, яка герметично прилягає до корпусу контейнера, унеможливлює проникнення всередину сторонніх запахів. Недоліком ємностей із пластику залишається процес зношування: з часом полімерні поверхні мутнішають, покриваються тріщинами, вицвітають.
Скляні вироби
Банки зі скла практичні: оцінити кількість вмісту можна без зняття кришки. Догляд за таким посудом простий, матеріал стійкий до більшості хімічних сполук, не вбирає запахів. Скляні контейнери придатні для довготривалого зберігання будь-яких сипучих продуктів.
Кришки оснащуються силіконовими ущільнювачами — тара стає герметичною. З часом посуд зі скла не піддається деформації або розтріскуванню. Зовнішній вигляд тари має велику витонченість у порівнянні з аналогами з полімерів.
Відносним недоліком матеріалу варто вважати його крихкість: ударні навантаження призводять до руйнування тари. Альтернативою стають банки з ударостійкого скла.
Ємності з кераміки
Посуд із кераміки має цікавий дизайн — пластичність матеріалу дозволяє надавати банкам будь-яку форму. Принти, малюнки та написи на керамічній тарі здатні освіжити інтер'єр кухні або утворити яскравий колірний акцент на відкритих полицях.
Герметичність досягається завдяки застосуванню силіконової прокладки. Без неї поєднання шийки та країв кришки буде неповним.
Металеві вироби
Посуд із металу легкий, міцний і герметичний. Тонкі стінки контейнерів надійно захищають вміст від попадання повітря або проникнення комах.
Основа для банок із металу — нержавіюча сталь, альтернатива — алюміній. Їм не страшні низькі температури, вплив прямих сонячних променів або агресивні засоби для чищення.
Обмеженням використання банок зі сталі стає підвищена вологість на кухні. Випаровування та перепади температур провокують окислення та появу іржі, що псує продукти. Банки з алюмінію та нержавіючої сталі позбавлені цього недоліку.
Ідеальний об'єм та найкраща форма
Універсальних рішень для споживачів круп не існує — кожна людина вибирає тару на підставі своїх уподобань.
Асортимент актуальних моделей представлений контейнерами об'ємом від 0,1 до 4 літрів. Мініатюрні банки призначені для зберігання круп або зерен, які використовуються з незначною витратою. Рішення такого типу підійдуть для сімей із двох осіб.
Об'ємній тарі надають перевагу великі сім'ї або люди, які активно використовують певний сорт злаків у своєму раціоні. Набори містять контейнери різної ємності. Підібрати один із них для зберігання сипучих продуктів просто: варто врахувати тижневі чи місячні витрати крупи.
Форма банок підбирається з урахуванням висоти полиць у кухонних шафах. Вузькі та високі контейнери практичніші, ніж їхні широкі та низькі аналоги. Кращим варіантом для кухні варто визнати ємності з квадратною основою висотою 35–40 см. Вони компактно розміщуються на полицях, мають чудову стійкість і достатній об'єм.