- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Початок липня: час карбувати виноград
18 червня ми друкували поради щодо догляду за виноградом. Тоді наші консультанти, і Дмитро Омеляненко, і Андрій Тристан, у один голос радили на 2–3 тижні залишити лозу в спокої. А ось зараз, на початку липня, у виноградарів настає по справжньому «гаряча» пора. Необхідно терміново провести так звані «зелені» операції, а також захистити рослину від хвороб.
До так званих «зелених» операцій у липні передусім відносять карбування або чеканку, пасинкування і нормування кількості грон.
Багатьох початківців виноградарів цікавить, що це — карбування винограду, адже ця процедура не є обов’язковою при вирощуванні культури. Вона являє собою видалення верхньої частини пагонів з недорозвиненими листами приблизно на 35–40 см. Виноградні пагони коротшають до перших нормальних листочків. Потрібно враховувати, що занадто коротка обрізка, при якій залишають 4–6 листків, не може повноцінно збагатити виноградне гроно і наситити її поживними речовинами. Це негативно позначається на врожайності культури.
Після проведення процедури на пагін повинно залишитися 13–16 здорових, повноцінно розвинених листочків. Основна мета карбування винограду — на 20–30 днів уповільнити процеси активного зростання, сприяючи перерозподілу поживних елементів між різноманітними органами рослини.
Карбування винограду — основні правила і переваги
Перед тим, як карбувати виноград, потрібно ознайомитися з основними особливостями і тонкощами проведення процедури, так як допущені помилки негативно позначаються на зростанні лози і врожайності. Техніка карбування схожа з прищипуванням, але, на відміну від неї, обрізаються гілки значно довше, віддалена частина пагону помітно більше. Щоб збільшити розмір виноградин у гронах, також проводиться карбування — воно допомагає уникнути перевантаження рослини стиглим врожаєм. У результаті цієї процедури на виноградній лозі своєчасно формуються і дозрівають плоди. Під час процедури видаляються пагони, які виросли на центральному багаторічному стовбурі. Також серед того, на чому роблять карбування — гілки на плодових стрілках і заміщаючих відгалуженнях. Основні переваги карбування винограду: перерозподіл поживних елементів, що надходять до «сплячих» пагонів і грон; захист рослини від гнильних утворень і грибкових інфекцій; повноцінна вентиляція і рівномірне освітлення виноградної лози сонячними променями; прискорене визрівання молодих пагонів; підготовка молодих гілок до зимівлі. У більшості випадків карбування проводиться на винограді із середньою тривалістю дозрівання. Такі сорти відрізняються здатністю швидко нарощувати зелену масу. Максимальна концентрація поживних речовин витрачається саме на нарощування листя, приводячи до уповільненого визрівання грон, яке може розтягнутися до перших заморозків.
Терміни проведення виноградного карбування. Перед тим, як робити карбування винограду, необхідно визначитися з термінами процедури. Саме від цього залежить отриманий результат. Обрізка проводиться у фазі припинення основного зростання молодої лози. Основною ознакою уповільнення зростання можна вважати розпрямлення верхній частині пагонів. При активному зростанні пагони починають загинатися і нахилятися вниз, так як з одного боку грона більш міцна і здорова. Терміни карбування залежать від конкретного сорту винограду: ранній — з 15 липня по 10 серпня; середньостиглий — з 1 по 15 серпня; пізній — з 10 по 20 серпня.
Якщо верхній пагін зігнутий — винограду у вас добре
Дмитро Омеляненко розповідає:
— Навіщо проводять «зелені» операції? Передусім для того, щоб прорідити кущ. Загущеність призведе до того, що на винограді буквально «спалахнуть» різноманітні грибкові захворювання. Тому потрібно і чеканити (карбувати), і пасинкувати одночасно. Досить часто від початківців доводиться чути нарікання на те, що верх пагону на лозі зігнутий. Люди хвилюються, що це свідчення того, що рослині чогось не вистачає. Але все навпаки. Якщо кінчик зігнутий, це означає, що виноград у вас гарно себе почуває. А от якщо розпрямлений, то значить є проблема.
Прокарбувавши і пропасинкувавши, обов’язково проведіть обробку. Зараз дуже багато вологи, хвороби будуть. Я застосовую в стадії «зелена горошина» препарати Натіво або Інфініто.
Усі пасинки не видаляйте!
А ось Андрій Тристан попереджає колег-початківців про серйозні помилки, котрі можуть зашкодити винограду.
Він каже:
— Часто недобросовісні «порадники», особливо блогери, радять людям у липні видаляти всі пасинки. Цього робити не можна в жодному разі! Адже це негативно позначиться на урожаї наступного року. Як роблю я. Я видаляю усі пасинки нижче грона. А ті, що вище, не видаляю повністю, а прищипую, залишаючи один-два листочки.
Щодо нормування урожаю, то виноградар радить на один пагін залишати одне гроно.
Каже:
— Яке вам найбільше подобається, те й залишайте. Тоді ягода буде велика і смачна.
Обробляючи виноград, дивіться на показники температури
Ще одна серйозна помилка, яка може суттєво зашкодити рослині — порушення регламенту обробки.
Андрій Тристан наголошує:
— Взагалі усі виробники в інструкції пишуть про те, за скільки днів до збору урожаю можна обробляти. Пишуть і при якій температурі повітря та швидкості вітру можна працювати. Та все ж, нагадаю і я. Отже, при обробках температура повітря не має перевищувати 22 градуси тепла. Тобто працювати потрібно або рано вранці, або ввечері після заходу сонця. Якщо знехтувати цим обов’язковим правилом, то замість захисту від хвороб отримаєте опіки листя і втрату не лише врожаю, а й, можливо, всієї рослини.
Водночас Андрій радить не боятися змішувати препарати від хвороб та шкідників. За його словами, він змішує в один бак оприскувача до чотирьох препаратів.
У липні по зеленій ягоді виноградар працює препаратами Ридоміл Голд, Фалькон або Топаз і Світч. У цей же бак додає ще й Актара від шкідників.
Настоянок із попелу, марганцівки, тютюнового пилу, мила та помету птеродактилів люди, які намагаються вирощувати хорошу, тобто красиву, здорову і смачну ягоду, не використовують.