Перш ніж починати пити овочеві фреші, варто проконсультуватися з лікарем, адже ці напої дуже активні і при неправильному вживанні можуть нашкодити.
Всі овочеві соки потрібно починати вживати в невеликій кількості — близько 50 г за годину до їжі.
Сік потрібно розбавляти. При цьому в напої з червоних, жовтих і оранжевих овочів потрібно додати 50 г рослинного масла (або заїсти сік чимось жирним) — саме так каротин, що міститься в них, засвоїться. Решту соків потрібно розбавляти яблучним соком в пропорції 1:2.
Пити соки бажано в першу половину дня — вони додають бадьорості, що на ніч не завжди потрібно.
Фреш потрібно випивати відразу після приготування: через дотик із повітрям з часом багато корисності «випаровується».
Буряковий сік
Кому корисний
1. Завдяки вмісту дуже високоякісного заліза (воно значно краще засвоюється в порівнянні зі штучно створеними формами), він сприяє утворенню кров`яних клітин (еритроцитів). Тому корисний всім, хто страждає малокрів`ям і жінкам під час критичних днів.
2. Бетаїн, що міститься в буряку, стимулює роботу печінки і жовчовивідних шляхів, стимулює перистальтику, чим корисний тим, хто хоче «почиститися», виводить солі із суглобів.
3. Завдяки значному вмісту йоду, буряк рекомендується для профілактики і лікування захворювань щитовидної залози.
Особливості прийому
Зі свіжовіджатим буряковим соком потрібно поводитися украй обережно, адже навіть в невеликих кількостях він інтенсивно очищає організм, і при його вживанні може з`явитися нудота, запаморочення, а іноді навіть блювота. Щоб уникнути цих неприємних наслідків, дієтологи рекомендують ставити буряковий фреш у холодильник на кілька годин, а пити — розбавленим з водою.
Кому протипоказаний
Тим, у кого є виражена жовчнокам`яна або нирковокам`яна хвороба, — може виникнути приступ коліки.
Гарбузовий сік
Чим корисний
1. У гарбузі багато каротину, який сприяє нормальному обміну речовин, росту нових клітин, підтримці міцності кісток і зубів. Тому необхідний для уповільнення процесів старіння.
2. У гарбузовому соку міститься дуже рідкісний вітамін — Т, який сприяє утворенню тромбоцитів — клітин крові, що зупиняють кровотечу. Тому буде корисний тим, хто страждає кровоточивістю, наприклад, ясен.
3. Гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза.
4. Як і в селеровому, в гарбузовому соку багато цинку.
Особливості прийому
Найкращий ефект гарбузовий сік дає у поєднанні з морквяним і яблучним соками. Розводьте його в пропорції 1:1:1.
Кому протипоказаний
Окрім індивідуального несприйняття, протипоказань для прийому гарбузового соку немає.
У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!
Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.
Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації