- psevdonimb
17 січня, 20:39
На тему: Тепер вас дуритимуть не лише люди - karamelka
9 січня, 19:13
На тему: Як прискорити ріст волосся - anna000000
9 січня, 01:53
На тему: Дива з білбордами, або Тут мала б бути соціальна реклама - Чудо Юдо
8 січня, 09:50
На тему: Обережно! Села закриваються! - pis
6 січня, 17:38
На тему: Мачтовый подъемник: конструкция и преимущества при эксплуатации
Тестуємо насіння на схожість
Традиційно городники перевіряють насіння, котре вони запасли на новий сезон, двічі: взимку і безпосередньо перед посівом або висадкою на розсаду. Також перевірці обов’язково піддається придбане в магазині насіння. Протягом зими є сенс перевірити насіння, яким не скористалися з якихось причин у минулому сезоні і яке городник зібрав власноруч.
Найбільш поширеними являються два надійні методи тестування насіння на схожість: за допомогою води (флотація) і пророщування.
За допомогою чистої, відстояної протягом 2-3 діб, води перевіряється більшість овочевих культур. Насіння занурюють у воду і ретельно перемішують, після чого залишають у спокої на 15 хвилин. Насіння, яке потоне, — придатне. Те, що залишиться на поверхні, треба зібрати і викинути. Придатне насіння потім просушують і відправляють на подальше зберігання.
Але насіння капусти, редиски і томатів краще тестувати не просто у воді, а в соляному розчині (на склянку води, 200 мілілітрів, треба взяти 1 чайну ложку простої кухонної солі). Далі — те ж саме. Придатне насіння потім промивається водою, уже чистою, і також іде відпочивати до сезону. Частина городників використовують розчин марганцівки, аби одночасно провести процедуру знезараження. Та фахівці радять це робити безпосередньо перед посівом, а не на проміжному тесті, оскільки до посіву знезаражувальний ефект може зійти нанівець.
Дражоване, укладене в спеціальну оболонку (драже), насіння краще перевірити пророщуванням.
Для тестового пророщування дрібного насіння оптимальніше використовувати бавовняну тканину. Берете глибоку тарілку і кладете на дно вологий шматок такої тканини. На нього розсипаєте насіння, що перевіряється, і зверху вкриваєте також вологою тканиною. Після тарілка поміщається в поліетиленовий пакет і ставиться в тепле місце. У різних культур термін проростання різний. Швидше за всіх прокльовуються капуста і горох, десь через тиждень. Повільніше за всіх — кріп і перці — їм потрібно не менше 2 тижнів. Решта перебувають у проміжку між цими межами.
Для насіння крупного (буряк, кабачки, огірки, гарбуз тощо) краще використовувати субстрат із піску і тирси. Спочатку його обдають окропом: два рази з півгодинною перервою. Коли субстрат охолоне, у ньому розміщують тестоване насіння. Потім ємність із субстратом і насінням вкривається плівкою і, як і в першому випадку, ставиться в тепле місце.