- romanova88
15 травня, 20:49
На тему: Основні продукти, які спричиняють печію: перелік та характеристики - Rinascimento
7 травня, 13:04
На тему: Україна втрачає студентів катастрофічними темпами - karamelka
6 травня, 15:42
На тему: Жирова дистрофія печінки: як запобігти - Selena2017
1 травня, 20:49
На тему: На Миргородщині відкрили нову поліцейську станцію - Dikaia
17 квітня, 17:00
На тему: Обеденный стол: классификация, советы по выбору
Чи потрібно застосовувати термообробку насіння
Фахівці наголошують, що у своїй переважній більшість хвороби передаються саме через посадковий матеріал.
Перед термообробкою потрібно провести очищення від насіння-пустушок. Для цього потрібно у 100 мілілітрів води розвести 2-3 грами звичайної кухонної солі й опустити туди насіння, яке перевіряють. Через 10-15 хвилин частина з нього спливе на поверхню. Його і треба викинути. Решту промийте й висушіть для вже безпосередньо термообробки.
До стандартної термообробки відноситься прогрівання насіння в гарячій воді. Робиться все просто. Для цього городнику знадобиться термос для гарячої води і шматок марлі або простої бавовняної тканини, куди треба загорнути насіння.
Мішечок із насінням опускається в термос, термос закупорюється. Насіння має пробути в сосуді мінімум 20 хвилин, але не більше 30-ти. Потім насіння обмивається під струменем холодної вод, висушується і чекає посіву.
Що стосується температури води, то для томатів і баклажанів максимум становить +52ºС. Для буряка — +50ºС. Для капусти, редиски та ріпи — +54 ºС. За часом перебування на обробці теж є деякі розбіжності. Для баклажана і буряка достатньо 25 хвилин, для томату — 30-ть, для капусти, редиски і ріпи — 20-ть.
До речі, під час термічної обробки може загинути до 30 відсотків оброблюваного насіння, і це — нормально, оскільки гине тільки неякісне і фактично нежиттєздатне.