Використання оливкової олії в кулінарії
Оливкова олія — це продукт, який виготовляється з плодів однойменного дерева. Вона вважається однією з найбільш цінних і корисних для здоров'я. Цей продукт знайшов своє призначення в кулінарії, косметиці, медицині та інших галузях. Якщо правильно використовувати його для приготування страв — принесе користь організму. Дізнайтеся, як вибрати цінний продукт високої якості та зберігати його.
Користь для організму олії з оливок
Сік цих плодів насичений різноманітними корисними речовинами, які роблять його цінним продуктом для здоров'я та краси. Які елементи містить оливкова олія:
- Мононенасичені жирні кислоти ? знижують ризик розвитку хвороб серця і діабету.
- Вітамін Е ? запобігає появі ознак старіння шкіри та сприяє загальному здоров'ю.
- Фітостероли ? допомагають знижувати рівень холестерину в крові та сприяють запобіганню запаленням.
- Каротиноїди ? мають антиоксидантні властивості та корисні для зору.
Ці речовини роблять оливкову олію одним із найбільш цінних продуктів для харчування й догляду за тілом.
Види продукції
Вибір олії залежить від того, для якої страви ви її вибираєте та потрібного рівня ґатунку. Є кілька видів оливкової олії на Маудау, кожен із них має свої властивості, смакові якості та способи виробництва. Деякі з найпоширеніших видів:
- Extra Virgin ? олія найвищої якості, яка виготовляється з перших плодів без використання хімічних розчинників і високих температур. Вона має найбільш насичені смак та аромат, а також найвищий рівень антиоксидантів і корисних жирних кислот.
- Virgin ? цей вид теж виготовляється без використання хімічних розчинників, але є менш насиченим.
- Рафінована оливкова олія ? проходить процес очищення та фільтрації. Вона має нейтральний смак і придатна для смаження й приготування страв за високих температур.
- Суміш натуральної та рафінованої олії.
Кожен із цих видів має свої властивості та особливості застосування в кулінарії, тому варто враховувати це під час готування страв.
Як використовують оливкову олію в кулінарії
Це один із найбільш універсальних і корисних продуктів для здорового харчування, він використовується для:
- заправки салатів (можна в чистому вигляді або змішавши з гірчицею та соком лимона, соєвим соусом);
- приготування соусів і маринадів;
- смаження та пасерування різних інгредієнтів (м'яса, риби, овочів);
- виготовлення тіста для пасти, хліба, пиріжків, кексів тощо.
Також олію з оливок використовують для консервації та приготування супів, вона додає неповторного смаку та аромату стравам.
Правильне зберігання
Зберігайте продукт у прохолодному темному місці, уникаючи потрапляння сонячних променів. Стежте за тим, щоби пляшка була щільно закоркована. Хоча олія має довгий термін придатності, після відкриття краще використати її впродовж 2 місяців. Під час зберігання в холодильнику в ній випадає характерний осад, який унаслідок нагрівання зникає.