- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
Правильне зберігання моркви
Оптимальна температура зберігання моркви — 0…+3 °C. У +5 °C період спокою коренеплоду закінчується: вона починає проростати. Моркву влаштовує вологість повітря близько 85-90%. Занадто сухе повітря морква не любить: швидко в’яне, стає дерев’яною.
Морква не любить інтенсивної вентиляції. І не через вологість повітря: важливий рівень вуглекислого газу, природного консерванту, що уповільнює проростання при підвищених температурах, що зберігає товарний вигляд коренеплоду.
Вважається, рівень СО2 у приміщенні для моркви повинен бути 3-5%. Вимірювати його мало хто буде, але пам’ятати це важливо: не любить морква протягів.
Також слід остерігатися «поганих» сусідів, що виділяють етилен, газ, який сприяє швидкому дозріванню плодів. Це яблука, гарбуз, груші. Бажано зберігати їх окремо, або в тарі (мішках, наприклад), якщо поряд.
Як зберігати моркву:
- Прибирати не дуже рано, припинивши полив за 10 днів у середньому: інакше буде надто соковита, швидко пов’яне. Але й не пізно: у сиру погоду коренеплоди вологи набирають, швидко псуються. Та й переростають.
- Важливо швидко обрізати бадилля! Розкладаємо прямо на підлозі тонким шаром. Повинна просохнути земля на коренеплодах, та й сама шкірка. Але через кілька годин важливо почати обрізати бадилля: не обріжете швидко, хоча б того ж дня — в’яне на очах. Обрізаючи, не залишаємо «хвостиків». Якщо волосоподібного коріння забагато, підсохлі можна і обірвати. «Живі» не обриваємо — щоб не пошкодити ще тонку шкірку. Чому морква в’яне? Можливо, бадилля з коренеплоду «тягне» вологу. Або інша причина — але це факт.
- Не миємо моркву! Багато городників миють, особливо для зберігання в поліетилені. Для моркви ідеальний варіант — сухий спосіб, тобто просто в льоху, не надто сухому. А великі груди землі можна і рукавичкою зняти.
- Не поспішати! Після того, як морква просохне на полі, викладаємо або в льох, або в сарай. На кілька днів. Шкірка має стати міцнішою, трохи загрубіти. Якщо відразу закласти на зберігання, надто соковиті, пошкоджені екземпляри за неідеальних умов швидко в’януть і псуються. Так, первозданної краси моркви не буде як на картинці — але вона дуже гарна для зберігання.
- Після просушки закладаємо або в дерев’яний високий ящик, або в мішки. Ящик не надто високий — до 1 м. А мішки — звичайні ткані, що пропускають повітря.