- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Виноград: дайте лозі визріти
Якість визрівання лози — це найважливіший фактор для того, щоб вона добре перезимувала. Практика показала, що лоза, яка визріла «на межі», у 95 % випадків гине взимку. І навіть якщо сама лоза виживає, гинуть вічка.
У період приблизно з кінця серпня й до листопада на винограді проходить процес визрівання лози. По суті, це її здерев’яніння. Лоза, яка не задерев’яніла, неминуче гине під час зимівлі, як її не вкривай.
Початок визрівання лози та швидкість протікання цього процесу задаються не стільки віком пагонів і тривалістю вегетації, скільки гормональними процесами, що відбуваються в рослині, а самі ці процеси запускаються певними зовнішніми умовами. На практиці помічено, що якщо в серпні видається кілька прохолодних днів, коли температура повітря опускається до +15 °C або близько того, тут же запускається процес визрівання лози. У іншому разі, лоза може залишатися абсолютно зеленою до середини вересня, а то й довше, а перший осінній заморозок вбиває все листя і всю невизрівшу лозу. Таким чином, поєднання теплої осені й ранніх заморозків є найменш сприятливим сценарієм для лози з точки зору її визрівання. І навпаки, прохолодна, але безморозна осінь є найкращим варіантом, тому що в таких умовах процес визрівання лози запускається рано і триває довго.
Небезпечні чинники
Але не тільки погода впливає на процес визрівання лози. Він затримується, приміром, у разі ураження лози хворобами, насамперед це осінній оїдіум.
Перевантаження куща теж негативно відбивається на дозріванні лози. І це не обов’язково перевантаження урожаєм, кущ може мати занадто велику кількість пагонів, через що велика частина з них будуть ослабленими, короткими, такими, що не визріватимуть аж до заморозків, згущене затінення приросту.
У тіні визрівання йде гірше, тож загущення і, відповідно, затінення приросту також затримує визрівання лози. Жирування винограду теж належить до гальмуючих визрівання чинників. Часто кущі, які були спиляні на «чорну голову», женуть лише кілька дуже потужних пагонів, через розбаланс маси підземної та надземної частини рослини регулювання вегетаційних процесів виявляється порушеним. Такі кущі продовжують зростання до першого заморозку й позбавляються більшої частини річного приросту (які не визріли до цього моменту). Тут важливо розрізняти потужний сильнорослий кущ і кущ, що жирує, це не одне й те саме.
І останнє, що часто стає причиною повного невизрівання лози, але не завжди правильно діагностується — це пошкодження системи живлення. Це може бути надлом пагона біля основи, пошкодження шкідником тощо. Пошкодження може бути не тільки на окремо взятому пагоні, а й на рукаві або штамбі. У будь-якому разі, такі рукави й пагони нежиттєздатні і потребують заміни.
Ознаки лози, що визріла
Визріваючи, лоза змінюється, міцніє, стає менш гнучкою, змінює колір, залежно від сорту, на бежевий, коричневий.
Лоза, яка не визріла, відчувається на дотик холодною, визріла — здається теплою і на момент заморозків.
Визріла лоза, якщо її згинати, тріщить, але не ламається. Та, що не визріла — гнучка, згинається без тріску.
У зрілій лозі накопичуються поживні речовини, крохмаль. Перевірити наявність запасів можна вдома, взявши зріз пагона і капнувши на нього йодом. Наявний крохмаль забарвлює місце попадання йоду в чорний, темно-синій колір. Жовтий, зелений колір йоду — показник дефіциту крохмалю і низького рівня визрівання лози.
Як виправляти ситуацію
Прискорює дозрівання лози звільнення її від листя. Однак видаляти можна тільки частину листя (не більш ніж 50 % листової маси куща!) і тільки на тих рослинах, де урожай уже зняли.
Листя видаляються з нижньої частини лоз приблизно на половину довжини приросту. Виконувати операцію слід за допомогою ножиць. Не варто просто обривати лист, оскільки так можна травмувати зимуючі вічка.
Якщо в ґрунті спостерігається дефіцит калію, дозріти лозі допоможе додаткове його позакореневе внесення — по листу. «Бюджетне» і при цьому ефективне добриво для такого підживлення — монофосфат калію (10-15 г на 10 л води). До того ж, цей препарат набагато краще працює саме в разі позакореневого застосування, тому що в ґрунті монофосфат швидко зв’язується.
За матеріалами інтернет-ресурсу Слобідський край