- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Не сипте на городі попіл і яєчну шкаралупу!
На календарі осінь. І городники-аматори, начитавшись «порад» у Інтернеті, почнуть завзято дбати про урожай вже наступного року. І, при цьому, бездумно сипати на свої городи попіл, яєчну шкаралупу та інші «народні» засоби для покращення якості ґрунту. При цьому, не розуміючи, що такими діями вони лише зменшать потенційний урожай.
Автор цих рядків кілька років вів спостереження за сусідньою городньою ділянкою, не вмішуючись у процес «підгодівлі» землі. Сусіди, не маючи перегною, не використовуючи хімічні добрива, десятиліттями «збагачували» ґрунт попелом, що залишався після опалювального періоду.
Результат спостережень однозначний — урожай на такому городі якщо й збирають, то мізерний.
У чому ж справа?
А справа в тому, що аматори не враховують, або й просто не знають, про такий дуже важливий показник, як рН ґрунту і води.
Інколи саме рН і кількість солей у воді грають вирішальну роль. Якщо вони дуже погані, то жодні зусилля, хитрощі, танці з бубном, тим більше, попіл і яєчна шкаралупа, не дадуть позитивного результату.
Та не будемо заглиблюватися в біохімію. Далі — максимально просто.
Наш чорнозем є лужним ґрунтом, тобто рН там високий. Попіл і яєчна шкаралупа підвищують рН, тобто роблять землю ще більш лужною.
Між тим, абсолютна більшість овочів та ягідних кущів люблять слабокислий або хоча б нейтральний ґрунт.
І от бездумно, без аналізів, з року в рік сиплячи попіл на городи, ви просто «вбиваєте» землю.
Щодо шкаралупи... Вона теж робить ґрунт лужним. А як рослина може засвоїти кальцій із шкаралупи — це таємниця для науковців і агрономів. А найпростіша відповідь — ніяк.
Безумовно, у читача може виникнути резонне запитання. А чому я маю вірити автору цих рядків, а не сотням публікацій у Інтернеті? А там дружно пишуть, що попіл є цінним добривом. І не менш дружно радять щедро сипати його,скажімо, на суницю садову, або полуницю, як її називають у народі.
Прошу врахувати три фактори.
Перший. Автор не лише пише, а й сам вирощує. І порівнює результати із тими, хто дотримується «порад» з Інтернету.
Другий. Будучи журналістом із стажем у 30 років, чітко бачу, що всі оті поради на численних сайтах є звичайним переписуванням матеріалу один в одного. Професійних агрономів серед тих писак немає.
Третій. Є професійні видання, де пишуть люди, які роками вчилися на агрономів. А потім роками працюють на землі. От звідти й раджу брати інформацію, перевіряючи її на практиці.
І от що пишуть професіонали.
Помідор, кріп садовий, коренева петрушка віддають перевагу слабокислим ґрунтам з рН 5,5-6,5. А буряк, цибуля, горох, цвітна капуста, морква, огірок, салат, селера потребують рН ґрунту 6,0-6,8.
А рН нашого рідного чорнозему становить 7-7,5. А ви туди ще й попелу. І так доведете ґрунт до того, що там і бур’ян погано ростиме. До речі, полуниці попіл теж категорично протипоказаний.