Вхід | Реєстрація

Вибираємо шампанське на Різдво і Новий рік: на що звертати увагу

Під час новорічних свят майже на кожному столі є як мінімум одна пляшка шампанського, адже це ігристе вино асоціюється з урочистістю, радістю та веселими моментами. Але під час вибору шампанського варто враховувати декілька важливих факторів, щоб насолодитися дійсно якісним напоєм, який підкреслить атмосферу свята. У статті розповідаємо про ключові нюанси, які допоможуть купити гарне шампанське на Різдво і Новий рік.

Різновиди шампанського: який напій вибрати

Справжнє шампанське виготовляють лише у французькому регіоні Шампань традиційним методом із сортів винограду «шардоне», «піно-нуар» і «піно-меньє». Залежно від кольору, у продажу є наступні різновиди алкогольного напою:

  1. Біле (Blanc). Це найпоширеніший вид, що виготовляється з ягід білих і червоних сортів винограду без шкірки. Напій має світло-золотистий колір і легкий, свіжий смак із цитрусовими та квітковими нотами.
  2. Рожеве (Rose). Отримують або шляхом короткої мацерації червоних сортів, або за допомогою додавання червоного вина до білого шампанського. Відрізняється ніжним рожевим відтінком і ягідним смаком із нотами полуниці, малини, червоної смородини.
  3. Біле з чорного винограду (Blanc de Noirs). Виготовляється лише з темних сортів винограду. Характеризується насиченішим золотим кольором і яскравим смаком з нотами червоних ягід, тостів, горіхів.
  4. Біле з білого винограду (Blanc de Blancs). Робиться лише з сорту «шардоне». Має світлий колір і витончений смак із домінуванням ноток цитрусових, яблук, свіжих квітів.

Кожен із цих видів шампанського має свій унікальний характер і чудово підходить для особливих випадків, зокрема зустрічі Різдва або Нового року.

Рівень солодкості

Важливим критерієм під час вибору шампанського є рівень його солодкості. Залежно від вмісту цукру є кілька категорій:

  • брют натюр — найсухіший варіант із мінімальним вмістом цукру (менш як 3 грами на літр), підходить для любителів алкоголю з насиченим і витонченим смаком;
  • екстра брют — сухе ігристе вино з вмістом цукру 0–6 г/л;
  • брют — найпопулярніший варіант із вмістом цукру до 12 г/л, добре поєднується з більшістю страв;
  • екстра драй — трохи солодше за брют, містить 12–17 г/л цукру;
  • сухе, або сек — має середній рівень солодкості на рівні 17–32 г/л;
  • напівсухе, або демі-сек — це солодкуватий напій із вмістом цукру 32–50 г/л, який ідеально підходить до десертів;
  • солодке — ігристе вино з понад 50 г/л цукру.

Для святкового різдвяного та новорічного столу з різноманітними стравами найкращим вибором буде брют, який гармонійно доповнить як закуски, так і основні страви.

Рік врожаю: вінтажне чи невінтажне

Шампанське може бути вінтажним або невінтажним. Вінтажне виготовляється з винограду одного року врожаю, що вказується на етикетці. Воно витримується довше та має більш складний і насичений смак.

Невінтажне шампанське створюється шляхом змішування вин різних років, що забезпечує готовому алкоголю стабільний і передбачуваний смак.

Розміщено на правах реклами
11 грудня 2024 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації