- Dmytro
2 грудня, 00:16
На тему: Мандарини завозять із 5 країн. Які найсмачніші? - Bear
26 листопада, 10:55
На тему: У «Екокунівку» їдуть з Полтави та Кременчука - Rinascimento
25 листопада, 20:15
На тему: Ferrexpo призупинила роботу ГЗК - Чудо Юдо
25 листопада, 19:37
На тему: У «Екокунівку» їдуть з Полтави та Кременчука - Znaika
24 листопада, 18:17
На тему: Ferrexpo призупинила роботу ГЗК
Осіння обрізка смородини: три в одному
Проводячи обрізку чорної смородини в листопаді або й на початку грудня, можна досягти одразу кількох цілей.
Обрізка кущів чорної смородини є обов’язковою щорічною процедурою. Причому, проводити її потрібно уже із наступного року після посадки саджанця. Якщо не лінуватися і проводити обрізку щорічно, то кущ плодоноситиме на одному місці до десяти років.

Якщо ж обрізку не проводити, то рослина швидко почне хворіти.
У ідеалі, на вашому кущі чорної смородини має бути 12-15 гілок. Конкретніше — у однаковій кількості одно, двох і трьохрічних. Звичайно, можна залишати і старіші гілки, але ягоди на них будуть набагато дрібнішими, аніж на молодших.
Отже, чого ми досягаємо, проводячи обрізку саме восени.
По-перше, ми встигаємо обрізати смородину в період спокою. Навесні ця рослина, точніше, її бруньки «прокидаються» дуже рано. І в разі, якщо зима затягнеться, то весною можна просто не встигнути обрізати смородину до появи листя.
По-друге, ми отримуємо живці, з яких можна виростити саджанці. Адже «зайві» гілки першого року можна не викидати, а обрізати їх на живці довжиною по 12-20 сантиметрів, а потім їх укоренити.
Причому, укорінення можна починати одразу після обрізки — в листопаді. Живець достатньо просто засунути в свіжоскопану землю і добре полити водою.
Садити живці потрібно під нахилом у 45 градусів на Північ. Над поверхнею землі має залишитися одна брунька. При підготовці живця нижній зріз роблять косим, верхній — рівним, десь на 1-2 сантиметри над брунькою.
Якщо віддаєте перевагу весняній посадці живців, то їх можна зберігати в погребі, замотавши у зволожену ганчірку.
По-третє, якщо обрізаних пагонів у вас дуже багато і ви просто не знаєте, що із ними зробити, то можете спробувати виготовити контабас.
Контабас – це автентичний український алкогольний напій, який при правильному приготуванні по якості і смаку перевершує більшість видів віскі та коньяку.
Рецепт дуже простий. 300 грам бруньок залити або 0,5, або 0,7 літра горілки, ще краще — якісного самогону. Настоювати у світлому місці 4-5 тижнів. Потім відфільтрувати органічний осад і вживати із задоволенням. Але — без фанатизму. Таки ж алкоголь.





