- ZLATO
13 грудня, 18:54
На тему: На стіні міськради з’явилося зображення Копельця - Arturo
11 грудня, 06:53
На тему: Творча криза: як знайти вихід? - Dmytro
2 грудня, 00:16
На тему: Мандарини завозять із 5 країн. Які найсмачніші? - Bear
26 листопада, 10:55
На тему: У «Екокунівку» їдуть з Полтави та Кременчука - Rinascimento
25 листопада, 20:15
На тему: Ferrexpo призупинила роботу ГЗК
Які овочі та фрукти не можна зберігати разом
Досвідчені господарі знають, що часто причиною псування фруктів та овочів являється неправильне «сусідство». Одні продукти виділяють гази, що прискорюють дозрівання та старіння, інші створюють непідходящий для сусідів рівень вологості.
Головний «винуватець» псування продуктів — газ етилен, який одні фрукти й овочі активно виділяють, прискорюючи дозрівання та псування інших, чутливих до нього.

Активні виробники етилену: яблука, груші, банани, авокадо, персики, сливи, дині та томати.
Чутливі до етилену: картопля, морква, огірки, броколі, капуста, листова зелень.
Картопля і яблука. Їх не варто зберігати разом, тому що яблука виділяють етилен — газ, який прискорює дозрівання та старіння овочів. Через це картопля швидше проростає, може ставати м'якою та в'ялою. Найкраще зберігати картоплю в темному прохолодному місці, а яблука тримати окремо від інших овочів.
Цибуля і картопля. Картопля виділяє вологу, що створює несприятливі умови для цибулі, яка потребує сухого середовища. У результаті, цибуля може відволожитися і почати псуватися. Ці продукти потрібно зберігати окремо, в сухих і добре провітрюваних місцях.
Морква і часник. Часник потребує сухого середовища для зберігання, тоді як морква — високої вологості. Якщо зберігати їх разом в умовах, оптимальних для часнику, морква буде швидко втрачати вологу і стане в'ялою. Моркву краще зберігати у вологому піску або в перфорованих пакетах, а часник — у сухому місці.
Капуста і яблука. Яблука виділяють етилен, який прискорює в'янення та старіння листя капусти. Качан швидко жовтіє, псується і починає неприємно пахнути. Капусту і яблука краще тримати в різних ящиках або хоча б на різних полицях.
Морква і груші. Груші, як і яблука, активно виробляють етилен. Під його впливом у моркві можуть утворюватися гіркі речовини, через що вона втрачає пружність та свої смакові якості. Тому груші варто тримати подалі від коренеплодів, у тому числі від моркви.
Огірки і яблука. Огірки дуже чутливі до етилену і швидко реагують на його присутність. Якщо зберігати їх поруч з яблуками, огірки жовтіють, розм'якшуються і стають несмачними. Їх потрібно зберігати окремо від фруктів, які виділяють етилен.
Банани та інші овочі/фрукти. Банани є одним із найактивніших виробників етилену, особливо в стиглому вигляді. Цей газ значно прискорює дозрівання сусідніх продуктів. Тому банани варто зберігати окремо, якщо ви прагнете запобігти швидкому перезріванню, наприклад, авокадо чи зелені. Водночас цю властивість можна використати і з користю: щоб прискорити дозрівання твердого авокадо чи томата, покладіть його в один паперовий пакет зі стиглим бананом на день-два.
Томати та огірки (або зелень). Помідори також виділяють етилен, особливо в процесі дозрівання. Під дією цього газу огірки можуть жовтіти, а листова зелень (салат, шпинат) — в'янути значно швидше. Зберігайте їх окремо, причому томати краще тримати за кімнатної температури для збереження смаку.






