Вино (в розумних межах) — цілитель, творець здоров’я людини, один з активних стимуляторів подовження життя, підвищення його якості. Такої думки дійшли вчені після проведення широкомасштабних досліджень у різних регіонах планети. Виявилось, що люди, які живуть у виноробних місцевостях і постійно вживають помірні дози вина, значно рідше потерпають від хронічних захворювань, зокрема серцево‑судинних та онкологічних. Цього не можна сказати ні про тих, хто зовсім не вживає вина, ні про тих, хто надає перевагу міцним спиртним напоям.
Зважаючи на ці дані, стає зрозумілим, чому з давніх-давен вино застосовували не лише, як додаток до їжі, але і як ліки. В медицині існують навіть напрямки енотерапії (енос — вино, терапія — лікування) і енофітотерапії — поєднання цілющих властивостей вина з лікарськими травами.
Вони широко застосовувалися в Стародавній Греції, Єгипті, Римській імперії, Київській Русі, фармакопеї Росії та країн Європи. Адже вино — це унікальний, тонко збалансований природою комплекс біологічно активних речовин: ферментів, вітамінів, мікроелементів, гормонів, мінералів, органічних кислот, дубильних і пектинових речовин тощо. Саме це підносить його до незамінних лікувальних продуктів.
Зокрема, вміст у вині органічних кислот (яблучної, винної, молочної, лимонної) робить схожим його за кислотністю до шлункового соку. Саме тому воно корисне для процесів травлення, сприяє нормалізації діяльності травних залоз. Молочна кислота має також бактерицидні властивості, завдяки чому значно поліпшує мікрофлору кишечнику. Крім того, всі органічні кислоти — є природними джерелами енергії для дихання тканин організму. Це дуже важливо за деяких хвороб, приміром гіпоксії (нестачі кисню) та серцевих недугах (утомі серцевого м’яза).
Велике значення для організму мають і мінеральні речовини, на які багате вино. Приміром, калій бере участь у багатьох фізіологічних процесах: скороченні м’язів, підтримці іонної рівноваги, процесах сечовиділення; кальцій — у формуванні кісткової маси, згортуванні крові, уповільненні дії токсинів, зниженні збудження нервової системи; магній сприяє виведенню холестирину з організму, проявляє судинорозширювальну і спазмолітичну дію, поліпшує перистальтику кишечнику, активізує жовчновидільну функцію; залізо бере участь у процесах кровотворення; хром поліпшує енергетичний обмін, підвищує активність ферментів печінки; цинк впливає на обмінні та відновлювальні процеси; селен сприяє виведенню з організму шкідливих речовин тощо. Що стосується дубильних речовин вина, то вони проявляють протипухлинну активність, антисклеротичну дію, мають антивірусні і бактерицидні властивості. Встановлено також їх противиразкову і ранозагоювальну дію. Вони зміцнюють еластичність судин та сприяють виведенню холестерину з організму. Вуглеводи (глюкоза, фруктоза, сахароза) — джерело утворення енергії, яка живить м’язи серцево‑судинної системи та мозок. Щоб перелічити всі корисні складові вина та описати їх цілющий вплив, не вистачить однієї газетної сторінки. Тому обмежимось вже наведеними промовистими даними. І перейдемо до конкретних порад щодо винотерапії.
«Глінтвейн» — засіб для лікування застуди, хвороб шлунково‑кишкового тракту, виснаження, перевтоми, загальної слабкості, лихоманки, відновленні після перенесення фізичних і психічних травм.
Змішати 1 л червоного вина з 0,5 л води, додати цукор (за смаком) і довести до кипіння. Потім додати спецій: трішки гвоздики і кардамона, 30 г кориці, а також кілька кружалець лимона без шкірки. Цю суміш тримати на маленькому вогні (не доводячи до кипіння) 5–7 хвилин. Вживати по 100–150 мл 1–2 рази на день до їди.
«Вино Корлса» — протиатеросклеротичний засіб, для відновлення нервової системи, поліпшення функцій сечовидільної системи.
Змішати 600 мл білого вина, 300 г тонко нарізаної цибулі і 100 г білого рідкого меду. Настоювати 48 годин. Вживати по 2–4 столові ложки на добу.
Для відновлення еластичності судин
До 1 л білого виноградного вина додати 1 кг цукру, 100 г подрібненого хрону і 500 г подрібнених разом зі шкіркою апельсинів. Суміш витримати протягом 60 хв на водяній бані. Після охолодження процідити. Вживати по 1/4 склянки після їди 2–3 рази на добу.
Для поліпшення роботи органів травлення
Суміш з двох столових ложок насіння кропу та двох столових ложок квіток ромашки заливають 0,5 л виноградного вина. Настоюють при кімнатній температурі протягом трьох діб. Вживають по 2–3 столові ложки 3–4 рази на добу до їди.
Для лікування анемії
До 0,5 л червоного вина додати 100 г соку алое, 200 г меду, 50 мл спиртової настоянки трави зубрівки (можна горілки «Зубрівка», яка продається в торгівельній мережі). Настоювати при кімнатній температурі протягом двох тижнів (2–3 рази на добу збовтувати). Вживають по 3 столові ложки (попередньо збовтавши) тричі на добу перед їдою протягом 2–3 місяців.
Для лікування дерматитів
По 2 столові ложки кропиви і меліси заливають 0, 5 л сухого білого вина, кип’ятять 5 хв. Настоюють протягом 6–8 год. Вживають по 100–150 мл тричі на добу перед їдою.
Якщо ви візьмете за звичку вживати по 0,5 –1 склянці сухого вина на добу, знизите ризик серцево‑судинних, онкологічних захворювань, поліпшите склад крові, підвищите імунну систему, відлагодите роботу органів травлення. Однак пам’ятайте, що, лікуючись, важливо «неперебрати». Для того щоб підібрати найліпший для вас вид та сорт вина, порадьтесь зі своїм лікарем.
У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!
Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.
Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації