- микола козак
23 лютого, 14:03
На тему: Чому хворим доводиться здавати аналізи за гроші? - микола козак
22 лютого, 09:24
На тему: Кобеляцька міськрада планує зайнятися собаками - samusrich
19 лютого, 18:18
На тему: Риба на зимівлі: де заборонено рибалити - samusrich
19 лютого, 18:17
На тему: Глобинський горе-рибалка «підзаробив» на кримінальну відповідальність - samusrich
19 лютого, 18:17
На тему: Біля села Світлогірське рибалка провалився під кригу
Скільки кальцію потрібно організму, щоб бути здоровим
Кальцій – дуже важливий для здоров’я елемент, оскільки він необхідний для суглобів, зубів та судин, він впливає на кров’яний тиск, скорочення м’язів і навіть секрецію певних гормонів, повідомляє 24 канал.
Через нестачу кальцію в організмі можуть німіти кінцівки, відбуватись м’язові спазми та порушеннях серцевого ритму. Дефіцит цього елементу може спровокувати навіть часткову втрату пам’яті.
А надлишок кальцію може викликати камені в нирках, ущільнення м’яких тканин та істотно підвищити ризик серйозних судинних захворювань.
Щоб цього уникнути, необхідно забезпечувати добову норму кальцію. В середньому, вона становить 1000 мг – а це склянка молока, склянка простого йогурту та шматок сиру “чеддер” щодня. Максимальна допустима порція кальцію для здорової людини становить 2500 мг.
Добова норма кальцію становить:
- діти до 6 місяців – 200 мг;
- від 7 до 12 місяців – 260 мг;
- від 1 до 3 років – 700 мг;
- від 4 до 8 років – 1000 мг;
- від 9 до 18 років – 1300 мг;
- жінки від 19 до 50 років – 1000 мг;
- жінки від 51 року – 1200 мг;
- чоловіки від 19 до 70 років – 1000 мг;
- чоловіки від 71 року – 1200 мг.
Важливо кальцій споживати разом з вітаміном D (молоко, яєчний жовток, лосось, сардини, тунець), інакше він не буде засвоюватися організмом і принесе більше шкоди, ніж користі. Без вітаміну D він осідатиме в артеріях.
Топ-10 продуктів, які містять кальцій:
- Молоко – у 250 мл міститься 291-322 мг кальцію.
- Сири “чеддер” та “моцарела” – вміст кальцію в 100 г сиру становить 800-1000 мг.
- Йогурт – у 175 мл міститься 263-275 мг кальцію, у фруктовому йогурті — 189-283 мг.
- Тофу – у 100 г є 350 мг кальцію.
- Броколі – у 100 г броколі міститься 47 мг кальцію.
- Мигдаль, у 100 г якого — 264 мг кальцію.
- Сардини в олії – у 100 г сардин в олії міститься 383 мг кальцію.
- Боби – у порції 175 мл міститься від 93 до 141 мг кальцію.
- Кучерява капуста – у 125 мл приготовленої капусти є 95 мг кальцію.
- Морська капуста, крім йоду, містить кальцій – у 126 мг є 13% добової норми.