- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Як перевірити, чи якісний мед Вам пропонують!
У розпалі сезон заготівлі меду. Цей продукт здавна славився своїми цілющими властивостями. Мед у своєму складі містить фруктозу і глюкозу, а також цілий ряд корисних мінералів: магній, залізо, калій, кальцій, натрій, хлор та сірку. Поряд з цим, мед ще багатий і вітамінами, такими як В1, В2, В3, В5, В6 і С. Причому концентрація корисних речовин у меді безпосередньо залежить від якості пилку і нектару. Тож практично неможливо знайти родину, яка б не хотіла придбати на зиму бодай баночку цього унікального дару природи. Проте, зважаючи на чималу вартість цілющої смакоти, фальсифікувати її – нині справа вигідна. Тож далеко не вся продукція, представлена на ринку, заслуговує на Вашу увагу, а тим більше варта грошей, які за неї хоче продавець.
Хитрощі, до яких вдаються заради збільшення прибутків
Як же не помилитися, купуючи мед, а ще краще, вийти на виробника, який працює на совість і постійно купувати якісну продукцію? Відразу зазначимо, що стовідсотково визначити якість меду лише за зовнішнім виглядом та смаком неможливо. Такий висновок можна зробити лише провівши відповідні лабораторні випробування.
І все ж пропонуємо Вам декілька порад, які стануть Вам у нагоді при виборі цього продукту на ринку.
Найбільш розповсюдженими способами фальсифікації є додавання до натурального меду цукрового сиропу або активна годівля бджіл сиропом. Інколи підгодовувати бджіл просто необхідно через відсутність кормових запасів, проведення профілактичних і лікувальних обробок, стимуляцію розвитку бджолиних родин тощо. Але це, звичайно, негативно відображається на якості меду: у ньому значно нижчі показники вмісту білкових речовин, мінеральних солей та вітамінів. Такий мед має слабко виражений аромат та дуже солодкий смак.
Щоб не придбати цукрову підробку, при купівлі меду фахівці радять споживачам звернути увагу на те, що натуральний мед у роті тане, а не розчиняється як цукор; має тонкий, добре виражений, дещо специфічний, інколи навіть гіркуватий (для окремих видів рослин) смак і приємний аромат. Смак меду ми відчуваємо не кінчиком язика, а його коренем, тож, якщо ви відразу відчули солодке – це цукор. До того ж справжній мед (особливо темні сорти) «дере» горло. По консистенції мед після відкачки густий, сиропоподібний. Він може зберігатися в такому стані 1-2 місяці, після чого густіє та кристалізується, перетворюючись на кашоподібну чи навіть щільну тверду масу. Тож взимку краще не шукати у продажу рідкий мед, це буде або його фальсифікат, або продукт, який вже піддавали нагріванню, а отже, він втратив усі свої цілющі якості.
Натуральний мед важкий: 1 літр має важити не менше 1,4 кг. На його поверхні не повинно бути жодних пухирців, що випливають зсередини. У протилежному випадку йдеться про продукт, який забродив через надмірну кількість вологи. Зрілий і натуральний мед при обертанні ложки не стікає, а прилипає до неї. І повільно тягнеться довгим ниткоподібним струменем. Потрапивши на папір, крапля меду не намочить його, а залишиться пружною.
Якщо капнути на мед в ложці оцтом, шипіння видасть наявність у ньому крейди, а крапля йоду забарвить продукт із крохмалем чи борошном в синій колір.
Ще досить часто підробку вкривають шаром натурального меду, виявити це, доки верхній шар не буде з’їдено, неможливо.
«Справжність» меду підтвердять протоколи випробувань
Вичерпну ж відповідь, натуральний чи фальсифікований даний мед, можуть дати лише у спеціально оснащеній лабораторії. Зокрема, хімічний аналіз меду роблять у Науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія». Застосування газорідинної та високоефективної рідинної хроматографії дозволяє визначити увесь спектр цукрів, завдяки чому визначається не лише якість меду, але і його походження (квітковий, гречаний, липовий тощо). Окрім цього, у Випробувальному центрі визначають кислотність меду, а також діастазну активність та вміст гідрометилфурфурола, що дозволяє виявити підробку та встановити чи піддавали цей продукт нагріванню, що негативно впливає на його цілющі властивості. Як відомо, натуральний мед – є цілющим засобом, при багатьох захворюваннях, адже бджола – це свого роду індикатор чистоти, вона не збирає нектар з дуже забруднених рослин.
Якщо ви шукаєте натуральний мед і не хочете ризикувати, то слід поцікавитися у продавця наявністю сертифікату відповідності. Перед тим, як отримати цей документ, продукт має пройти ряд серйозних випробувань. І хоча мед не підлягає обов’язковій сертифікації, добросовісні виробники, виводячи свій товар на споживчий ринок, проводять необхідні випробування. Тобто, підтверджують безпечність та якість меду сертифікатом відповідності, який пред’являють споживачеві за його першою вимогою.
Час від часу аналіз меду роблять і лабораторії, що діють при ринках, але така вибірковість не дозволяє скласти повну картину якості меду. Можливо, саме тому у споживачів часто виникають претензії до продукції, купленої на базарі. А лише за смаковими відчуттями придбати якісний мед можна, на жаль, далеко не завжди.
Тож найраціональніше спершу придбати невелику кількість цілющої смакоти та переконатися у її якості. З приводу випробувань меду звертайтеся за телефоном (0532) 60-27-08.