Вхід | Реєстрація

Скільки хочуть заробляти працівники, і що реально пропонують роботодавці

Шукачі роботи не висувають надто великих вимог. Вони хочуть заробляти хоча б стільки, щоб прогодувати сім’ю. Роботодавці ж пропонують ставки «від» мінімальної зарплати, на яку й одному важко прожити. На відміну від докризових часів, навіть зарплати топ-менеджменту нині дуже помірні...
Мінімальна зарплата на сьогодні дорівнює прожитковому мінімуму  для працездатних осіб і складає 888 гривень. Але ж людям треба не тільки прогодувати себе, а й подбати про дітей чи про стареньких батьків. Тож нині шукачі роботи, які стоять на обліку, (навіть ті, які  влаштовуються на перше робоче місце) називають бажаний рівень зарплат від півтори тисячі гривень, тобто майже вдвічі більше від мінімалки. Що ж натомість пропонують роботодавці?
– Багато вакансій, особливо ті, які подають приватні підприємства, усе ж таки з мінімальною оплатою. Тим більше, що рівень зарплати, згідно з нашими вимогами, вказується «від» певної суми, – розповідає Тетяна Машаріна, начальник відділу по роботі з роботодавцями Кременчуцького центру зайнятості.
– Якщо ж робота високооплачувана, то зазвичай вона або підвищеної складності, або з шкідливими умовами праці. У центрі зайнятості зауважують, що звернувшись до роботодавця, шукач роботи за певних умов може претендувати на більш високу оплату, ніж та, на яку «оцінена» вакансія. Це залежить від професійних навичок, кваліфікації, розряду і результатів співбесіди. Що стосується тенденцій ринку праці, то тут, як і раніше, спостерігається дисбаланс між тим, що шукають, і що пропонують. Переважна більшість кандидатів на працевлаштування, які стоять на обліку в центрі зайнятості – з базовою вищою або вищою освітою.
А вакансії – в основному робочі спеціальності. Кандидатами на вакансії до верстатів на підприємствах є або працівники зі стажем, які хочуть її змінити, або випускники професійно-технічних училищ.  Щодо останніх, то їм нині працевлаштуватися легше. Держава дає дотацію роботодавцю, який надає перше робоче місце фахівцю без стажу роботи. Тобто рік платить йому зарплату. Здавалося б, добра ініціатива уряду вже відгукується на кваліфікованих фахівцях (роботодавці ж прагнуть зекономити).
– У центрі зайнятості мені дали направлення на роботу в приватну фірму на Ревівці, – розповідає слюсар п’ятого розряду, років 40-ка. – Навіщо мені їздити туди з Раківки, та ще й за зарплату в півтори тисячі гривень? Я прошу, щоб мене направили на сталеливарний завод, або на вагонний. Тим більше ж, що вакансії на цих підприємствах є, і зарплата більша. А мені в центрі зайнятості відповідають, що ці місця для випускників ПТУ. Навіщо ж тоді цей список вакансій вивішувати? Мабуть, піду до відділів кадрів цих підприємств, може, самотужки влаштуюсь.

Ринок праці оживляється. Але поволі
Фахівці по роботі з персоналом зазначають, що під час літніх відпусток часто «спливають» вигідні пропозиції по вакансіях. Адже люди не просто йдуть у відпустки, щоб поїхати до моря,  а  «підгадують» свій відпочинок для переходу на іншу (більш вигідну) роботу.  Тож літо – це час, коли найбільше спостерігається плинність кадрів. Але, як зазначають у Кременчуцькому центрі зайнятості, цього літа вакансій в них більше не стало. – Кількість пропозицій така сама, як і в інші пори року,  – каже Тетяна Машаріна.Натомість у кадровому агентстві «Спеціаліст» стверджують, що вакансій все ж побільшало.– У порівнянні з літом минулого року нині набагато краще. Але якщо порівняти з докризовим періодом, то зараз гірше, – розповідає Наталія Василенко, керівник кадрового агентства «Спеціаліст». – Керівний персонал практично не замовляють, у рідких випадках філії київських компаній шукають керівників регіональних представництв. Так, у нас замовляли регіонального директора, і якщо раніше людина на цій посаді заробляла 20 тисяч гривень, то тепер пропонують 3-3,5. Пропонувати головному бухгалтеру менше 5 тисяч раніше вважалося несолідним. Тепер – від 2 тисяч. Менеджерам, торговим представникам зазвичай пропонують мінімальну зарплату і відсоток від продаж. Багато підприємств знизило свої обороти, скоротило персонал. При цьому збільшується навантаження на працівників, а їхні зарплати залишаються на тому ж рівні.За словами пані Василенко, деякі шукачі роботи не погоджуються на меншу зарплату, ніж в них була, і вичікують кращих часів.
Фахівці по роботі з персоналом зазначають, що під час літніх відпусток часто «спливають» вигідні пропозиції по вакансіях. Адже люди не просто йдуть у відпустки, щоб поїхати до моря,  а  «підгадують» свій відпочинок для переходу на іншу (більш вигідну) роботу.  
Тож літо – це час, коли найбільше спостерігається плинність кадрів. Але, як зазначають у Кременчуцькому центрі зайнятості, цього літа вакансій в них більше не стало. 
– Кількість пропозицій така сама, як і в інші пори року, – каже Тетяна Машаріна.Натомість у кадровому агентстві «Спеціаліст» стверджують, що вакансій все ж побільшало.
– У порівнянні з літом минулого року нині набагато краще. Але якщо порівняти з докризовим періодом, то зараз гірше, – розповідає Наталія Василенко, керівник кадрового агентства «Спеціаліст». – Керівний персонал практично не замовляють, у рідких випадках філії київських компаній шукають керівників регіональних представництв. Так, у нас замовляли регіонального директора, і якщо раніше людина на цій посаді заробляла 20 тисяч гривень, то тепер пропонують 3-3,5. Пропонувати головному бухгалтеру менше 5 тисяч раніше вважалося несолідним. Тепер – від 2 тисяч. Менеджерам, торговим представникам зазвичай пропонують мінімальну зарплату і відсоток від продаж. Багато підприємств знизило свої обороти, скоротило персонал. При цьому збільшується навантаження на працівників, а їхні зарплати залишаються на тому ж рівні.За словами пані Василенко, деякі шукачі роботи не погоджуються на меншу зарплату, ніж в них була, і вичікують кращих часів.

«Найдорожчі» вакансії
3800 грн пропонували (через центр зайнятості) економісту з планування в ЗАТ «Укртатнафта». Вакансія зовсім недовго була вільною.5000 грн – вакан­сія для фінансо­вого директора, кандидата шукають через кадрове агентство «Спеціаліст». «Найдорожчі» вакансії
3800 грн пропонували (через центр зайнятості) економісту з планування в ЗАТ «Укртатнафта».Вакансія зовсім недовго була вільною.
5000 грн – вакан­сія для фінансо­вого директора, кандидата шукають через кадрове агентство «Спеціаліст».

Автор: Татьяна Донченко, www.telegraf.in.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 серпня 2010, 16:46 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації