Вхід | Реєстрація

Святині чи антикваріат?

На жаль, старообрядництво сприймається як явище чужорідної культури, яке не відповідає сучасним національним стандартам і стратегіям. Руське старообрядництво справді не є прямим носієм української культури, проте воно є продовжувачем давньоруської християнської православної традиції у повсякденній культурі та побуті.
Мешканці села Соснівка Гадяцького району стурбовані звісткою про зухвале пограбування церкви старовірів. За неофіційними даними, це сталося тижнів два тому. Уночі злодії зірвали замок із вхідних дверей і винесли двадцять ікон. Залишили тільки святу картину великого розміру. Далі «поціновувачі прекрасного» замість зламаного церковного замка на двері повісили свій, новенький. Скільки їх було і звідки вони приїхали до села – невідомо.
Офіційних даних щодо цього випадку не має.
Ось які дані ми знайшли в Інтернеті. Гадаємо, це цікаво. За роки незалежності з храмів Руської православної старообрядницької церкви викрадено більше 3 тис. старовинних старовірських ікон на суму більш ніж 50 млн. грн. У середньому вкрадену ікону з перших рук продають за 300—400 грн., тоді як до колекціонерів вона доходить за 10 тис. грн. Проте дуже часто серед старообрядницьких ікон зустрічаються образи, які внесено до Всесвітнього каталогу дорогоцінних ікон, і тоді вони оцінюються від 4 до 20 тис. доларів США (кожен). Старообряд­ницька ікона стає основним об’єктом полювання злочинців. Вона перетворилася не лише на предмет легкої наживи, а й швидкого збагачення перекупників.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 грудня 2010, 13:45 | Гадяч | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації