Вхід | Реєстрація

Неповнолітні викрали «Запорожця» щоб здати на металобрухт

Неповнолітні викрали «Запорожця» щоб здати на металобрухт

Досить оригінальний спосіб протизаконного і швидкого заробітку грошей придумали нещодавно двоє полтавських неповнолітніх. Хлопці вирішили викрасти автомобіль і відразу ж здати його на металобрухт. Таким чином, на їх думку, можна було і немалу суму грошенят отримати, і надійно приховати сліди злочину: ніхто ж не буде шукати викрадене авто серед купи брухту.

Користуючись тим, що батьки поїхали у відрядження, шістнадцятирічний Володимир (ім’я змінено) запросив до себе в гості двох товаришів. Під час відпочинку, близько другої години ночі, у юнаків закінчився алкоголь. Прямуючи нічним містом за черговою порцією спиртного, двоє друзів (третій залишився в квартирі) примітили «Запорожець», який одиноко стояв біля одного з будинків по вулиці Сінній, і у них визрів «геніальний план». Повернувшись додому та прихопивши з собою ломик, юнаки вибили скло в автомобілі, проникли всередину та спробували запустити двигун. Однак, це їм не вдалось: авто було без акумулятора.

«Незважаючи на це, - говорить товариш Володимира, - ми вирішили довести справу до кінця. У нас був знайомий, який приймав металобрухт, і якому ми хотіли здати це авто. І хоча він проживав неблизько, ми вирішили все ж доставити до нього «Запорожець». Ми почали штовхати машину - вона виявилась не такою й важкою і легко покотилась по асфальту». Для того, щоб у покупця не виникло питань, чому охайний і придатний до використання автомобіль здається у брухт і, відповідно, певних підозр щодо його походження, злодії вирішили надати машині необхідного «товарного» вигляду. Для цього хлопці розігнали «Запорожець» якомога швидше та спрямували його у дерево. Потім повибивали скло, пошкодили двері, залізли на дах салону та добренько там поскакали. Після таких дій авто і справді перетворилось на купу брухту.

Дотягнувши «металобрухт» до будинку знайомого, якому хотіли його продати, а це більше кілометра від місця викрадення, юнаки вирішили трохи відпочити і вже почали подумки рахували свій прибуток. Однак, за декілька хвилин їх чекала велика несподіванка – чоловік, повідомивши, що «металом» уже давно не займається, прогнав їх геть. Розуміючи, що штовхати «Запорожець» кудись іще, де б можна було його здати на брухт, у них просто немає сил, неповнолітні відтягли його за будинки і там залишили.

Власник автомобіля, сімдесятичотирирічний полтавський пенсіонер, побачивши зранку, що його машини немає на місті, і припустити не міг, що її вкрали. «Я ніколи не міг подумати, - говорить Юрій Васильович, - що хтось сьогодні може викрасти «Запорожець». Для мене, як пенсіонера, він дорогий, коштує п’ять тисяч гривень, однак, для злодіїв це ж дріб’язок - крадуть, як правило більш дорогі автомобілі. Через це відразу подумав, що він міг заважати доступу до вхідних дверей під’їзду мешканцям будинку чи комусь могло набриднути постійно дивитись на мою машину під вікнами, і її просто відштовхали в інше місце». Однак, «пошуки» авто поблизу будинку результатів не дали, і тоді дідусь вирішив – потрібно звертатись у міліцію.

Слідчо-оперативна група та працівники карного розшуку Київського райвідділу міліції міста Полтави, які прибули на місце події, оптимізму дідуся щодо можливих «жартів» мешканців будинку, не поділяли. Зі свого досвіду вони знали, що об’єктом крадіжки сьогодні стають і набагато дешевші речі, тому відразу взялись за відпрацювання версії викрадення автомобіля. «Оперативники  спрацювали швидко і ефективно, - говорить виконуючий обов’язки начальника Київського РВ підполковник міліції Ігор Плахов, - місцезнаходження викраденого «Запорожця» встановили за декілька годин. Ще доба знадобилась для того, щоб відшукати свідків, які бачили неповнолітніх, що штовхали автомобіль нічними вулицями, і які змогли описати їх зовнішність. За словесним описом, який надали очевидці, зовнішні риси одного із зловмисників дуже нагадувала працівникам карного розшуку юнака, який раніше уже потрапляв у поле їх зору». Як виявилось, оперативники не помилились – хлопець і справді виявився одним із автомобільних крадіїв.

Зараз Київським райвідділом міліції вирішується питання про порушення відносно неповнолітніх кримінальної справи за частиною 2 статті 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб). За бажання підзаробити грошенят шляхом викрадення «металобрухту» у вигляді «Запорожця», вони можуть поплатитись досить серйозним покаранням – позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.


Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації