Вхід | Реєстрація

На Полтавщині, нелюди катували 85-річну бабусю, бо кортіло випити

На Полтавщині, нелюди катували 85-річну бабусю, бо кортіло випити
Імена героїв події змінено.
Як заробити кошти на «поляну», не полишаючи будинку, знають мешканці мікрорайону Молодіжного, що в місті Кременчуці, 36-річний ром Яша і 26-річний уродженець Кременчуцького району Василь. Чоловіки обрали невибагливий, на їхню думку, спосіб  – силою забрати готівку у старенької бабусі, що мешкає поверхом вище. Розрахунок банальний – бабуся самотня, пенсію заощаджує на смерть або на ліки, опору не чинитиме. Зловмисники помилилися лише в одному: «заначка» виявилася більше ніж скромною – 250 гривень. Однак через пару сотень нелюди ледь не укоротили безпорадній бабусі віку.
Подільники відпочивали в одній компанії, на нижньому поверсі малосімейки. Коли скінчилася випивка і гроші, на думку спала сусідка похилого віку, яку можна «розкрутити» на готівку.
– Спочатку спільники намагалися видурити у старенької гроші без застосування сили, – розповідає перший заступник начальника Автозаводського райвідділу Сергій Джулай. – Пропонували їй біжутерію під виглядом золота за помірну ціну, однак вчасно втрутився сусід, який розгадав задум шахраїв і змусив їх залишити бабусю у спокої.
Невдала спроба не зупинила бувалих кримінальників (чотири роки ув’язнення за крадіжки в Яшка і два роки виховної колонії для неповнолітніх та 2 роки умовного терміну у Василя – від авт.). Непереборне бажання довести злочинний умисел до переможного кінця спонукало чоловіків до рішучих дій!
До тісної однокімнатної квартирки довірливої жіночки спільники увійшли під виглядом представників газової компанії. Тим часом, коли один «заговорював старенькій зуби» на кухні, інший – нишпорив у маленькій кімнатці. Коли Марія Федорівна повернулася до спальні, псевдогазовик, який ішов слідом, вдарив її по голові кухонною дошкою. За хвилину жінка опритомніла уже на стільці. Двоє незнайомців, які нависнули над нею немов стерв’ятники над безсилою жертвою, погрожуючи ножем, вимагали віддати гроші.
– Де гроші, питають мене, де гроші – пригадує 85-річна потерпіла. – Я показала на шухлядку. Вони кажуть, мало, де ще? Я відповідаю, та де ж їм взятися. 250 гривень і більше немає. Я боялася, щоб живіт не проткнули…
Марія Федорівна – ветеран праці, ветеран Великої Вітчизняної війни, у 40-х роках працювала на фабриці у фашистській Німеччині. Жінці так і не судилося створити родину, доживає вік на самоті, у малогабаритній квартирі. Бабуся відкрилася: «Ані дітей, ані чоловіка, та і здоров’я вже немає! Для чого ж накопичувати кошти?»
Негідники не відразу повірили нещасній жіночці і вдалися до насильства: удари по голові дошкою чергувалися з нанесенням колото-різаних ран у передпліччя. Напівнепритомна Марія Федорівна весь час повторювала «більше немає».
– Вони розраховували на чималу суму, тому почали катувати – пояснює Сергій Джулай. – Коли зрозуміли, що сподівання не виправдалися, забрали з холодильнику банку сала, лоток яєць, ковбасу і повернулися в компанію.
Яшу затримали вже наступної доби, Василя довелося оголосити в розшук. Майже 1,5 тижні досвідчений безхатько (він питущий жебрак зі стажем – від авт.), переховувався у підвалі одного з будинків масштабного мікрорайону.
У розкритті злочину вагому роль відіграла злагоджена робота галузевих служб міліції. Так, зокрема, завдяки якісній фіксації слідів злочину і речових доказів правоохоронці здобули беззаперечну доказову базу, необхідну для доведення вини підозрюваних.
– Експерти зробили вагому роботу, – зауважив Сергій Джулай, – виявили відбитки пальців рук і мікрочастинки. Поквартирні обходи та опитування перехожих, котрі проводили розшуковці спільно з дільничними, дозволили відшукати очевидців, свідчення яких сприяли встановленню квартири, де в день скоєння злочину відпочивали підозрювані.
За інформацією старшого слідчого Автозаводського райвідділу Володимира Зайцева, відносно підозрюваних порушено кримінальну справу за ознаками розбійного нападу, скоєного групою осіб за попередньою змовою. На даний час співучасники злочину перебувають під арештом. За повідомленням слідчого, їх перевіряють на причетність до скоєння аналогічних злочинів.
Зважаючи на те, що на момент скоєння тяжкого злочину строки судимостей, набутих за попередніми вироками судів, у зловмисників не погашені, можна припустити, що їм не оминути реального терміну покарання.

Автор: Поліна Ларіна, ВЗГ УМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 березня 2011, 14:19 | Кременчук | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації