Вхід | Реєстрація

Операція «КРАНти»

Операція «КРАНти»
Температура гарячої води нижча за норму в усіх районах міста  – такі результати журналістського експерименту.

Яку воду слід вважати гарячою?
Ви часто зіштовхуєтеся з неприємною ситуацією, коли вирішили прийняти душ, а доводиться чекати 10-15 хвилин, доки гаряча вода обійде всі закутки трубопроводу і нарешті завітає до вашої ванни? Образливо не лише мерзнути під душем, а ще й платити за таке загартування, адже лічильник все одно «накручує» гроші.
— Температура води в гарячому крані має бути 60? С, про це сказано у Санітарних правилах і нормах, – розповідає фахівець «Теплоенерго» Анатолій Кичигін.  – Звісно, як тільки відкрутили кран, такої води не буде. У Правилах не вказано, скільки хвилин повинна збігати вода, доки вона стане гарячою. Таких норм не існує.
Анатолій Кичигін говорить, що скарги на «не дуже гарячу» воду є, але «Теплоенерго» в цьому не винне, найчастіше причиною зниженої температури є погана циркуляція в системі водозабезпечення кожного окремого будинку.

Діло – труба!
Старі трубопроводи знижують градус гарячої води, – говорять фахівці. Головний інженер керуючої компанії «Добробит» Михайло Скрипник зазначає, що у 70%, дійсно, нормально не працюють трубопроводи оберненого водопостачання – «обратки».
— «Добробит» склав план поступового відновлення трубопроводів і постійно цим займається. Зараз на черзі перебувають 9 будинків, – коментує Михайло Скрипник. – Хочу сказати, що управителі за рахунок коштів з екс-витрат можуть замінити до 9% від загальної протяжності труб. Якщо необхідно більше, то це вже капітальний ремонт і треба просити додаткових грошей в УЖКГ.
Втім, кременчужани вважають, що проблема не лише у трубах будинку:
— Буває, що кілька днів вода, наче окріп, а потім кілька днів ледь тепла. Знайомі живуть в нагірній частині, по вул. Київській, у 9-поверхівці 80-х років, у них вода гаряча. А в мене, на Молодіжному, перебої, хоча будинок молодший, труби новіші…

Боротьба за гарячий душ
Мешканка багатоповерхівки по вул. Сербіченка, 9, що у Крюкові, кілька років боролася за якісне гаряче водопостачання. Наразі Зоя Строкіна завжди з гарячою водою, бо встановила індивідуальний бойлер. А на згадку про боротьбу за гарячий душ зберегла листи від керуючої компанії «Добробит» та колишнього народного депутата Олега Бабаєва.
Керуюча компанія обіцяла в 2010 р. виконати ремонтні роботи щодо відновлення гарячого водопостачання, «якщо будуть фінансові можливості у нашого підприємства». Коштів потрібно не так багато – близько 3 тис. грн. для закупівлі насоса, кількох запчастин та безпосередньо на ремонтні роботи. Про це розповів головний інженер «Добробиту» Михайло Скрипник. До речі, він повідомив, що будинок скаржниці – перший на черзі.

Не чекай – перевіряй!
Якщо гаряча вода здається вам не надто гарячою, то перевірити її температуру можна двома способами. Перший варіант – офіційний: викличте представника керуючої компанії, свідків, щоб скласти акт і задокументувати результати. Цей шлях для тих, хто хоче поборотися за права споживачів.
Другий варіант більш простий і залежить лише від вас. Просто візьміть градусник і заміряйте температуру.
За даними контрольного вимірювання «Панорами», найбільш виправданою є плата за гарячу воду в центрі та нагірній частині міста – 50º С і навіть більше. Iнші райони похвалитися не змогли. На Молодіжному максимум становив 43º С (5-поверхівка по просп. 50 років Жовтня):
— Температуру води заміряла після того, як перемила весь посуд після приходу гостей, – звітується про експеримент співробітниця «Панорами».
На Раківці ситуація не краща. Мешканка 9-поверхівки по вул. Набережна Лейтенанта Дніп­рова говорить, що у ванні ніколи не розбавляє гарячу воду:
— Навіть без вимірювання можу сказати, що ні 60º С, ні 50 С у нашому будинку немає. Від такого душу в мене були б опіки!
Перший Занасип і Крюків теж отримали результат, значно нижчий за норму в 60º С.

На скільки вода гаряча?
Район Температура ºС
Центр 50
Район ринку «Троїцький» 54
Район КП «КрАЗ» 55
Молодіжний 42
Раківка 44
Крюків 36
Перший Занасип 43
 
 
 
 

Автор: Лариса Гориславець, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 квітня 2011, 15:44 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації