Вхід | Реєстрація

Поряд із Світлогірськом викопали останки радянських солдатів

Поряд із Світлогірськом викопали останки радянських солдатів
У кількох могилах на території Тахтаївського гранітного кар’єру розкопали сім могил, в яких знайшли останки дев’ятьох чоловік.
Про виявлене поховання повідомив один із місцевих жителів. У вівторок він за допомогою металошукача обстежував невеличкий сосновий лісок за кілька сотень метрів від Дніпродзержинського водосховища. Це звичний промисел чоловіка, який заробляє собі на життя, знаходячи і продаючи металобрухт. Прилад зафіксував наявність в землі металу. Почавши розкопки, на глибині близько півметра чоловік наткнувся на металевий шолом часів Великої Вітчизняної війни. Потім знайшов гвинтівку і останки людини. Зрозумівши, що це поховання, повідомив сільську раду і дільничного інспектора міліції Віктора Тимцуника.
Далі розкопки вже проводив місцевий краєзнавець Володимир Підбуртний. За два дні він знайшов ще кілька поховань, розташованих за 2-3 метри один від одного. Із могил на поверхню витягли останки дев’яти чоловік, гвинтівку Мосіна, кулемет Дєгтярьова, багато військової амуніції. У четвер вранці на місце події прибули співробітники Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ. Вони мали задокументувати знахідку і визначити місце подальшого зберігання зброї та людських останків. Очолив групу міліціонерів начальник райвідділу Сергій Терела.
Колег зустрічав Віктор Тимцуник. «Знайшли останки дев’яти чоловік, — відрапортував він Терелі. — Швидше за все — це кавалеристи, бо на чоботах у них шпори. Один — офіцер. Є кілька документів». «Що за документи? Показуйте», — говорить Терела. Вони підходять до Підбуртного, який схилився над кількома клаптиками паперу. «Маємо комсомольський квиток», — пояснює краєзнавець. Він аркуш за аркушем перегортає документ, намагаючись розгледіти прізвище його власника. Сіє дрібний дощ і міліціонери папками намагаються закрити напівзотлілий документ від вологи. «Ні, нічого ми тут не розберем, чорнило розмите», — зітхає Володимир Підбуртний.  І додає: «Може на якійсь спеціальній апаратури і вдасться розібрати напис». Із того, що вдалося встановити відразу, комсомольський квиток, виданий  у місті Стародуб, Російської Федерації. Крім того, в одному із поховань був знайдений солдатський жетон. На ньому можна досить чітко розгледіти запис: «Орловская область, Заньковский сельсовет, колхоз «Заря Свободи». А ось прізвище людини написано не надто розбірливо. Чи то Даценко, чи Дищенко. А під ним ще один запис: «Сын Иван Пр…»  «Я дивився в Інтернеті, немає в Орловській області Стародуба», — каже Підбуртний. «Так це ж коли було, вже географічний поділ змінився», — висловлює припущення начальник міліції.
До гурту підходять двоє жінок із мішками. На руках у них рукавиці. «Це я жінку покликав та медсестру місцеву — поможуть кості зібрати», — пояснює дільничний. «Боже, як жалко, аж плакати хочеться, — зітхає одна із жінок. «Васильович, останки не змішуйте, все щоб акуратно, по окремих мішках розклали, — командує начальник міліції. — Останки зберігатимемо у морзі, а зброю і патрони у райвідділ заберем».
«А оце гільза з німецького парабелума, — вибирає одну із купи гільз та патронів Підбуртний. — Я думаю, що це німці робили контрольні постріли. Думаю, що це вони наших і поховали. Аби це зробили місцеві жителі, то зняли б із вбитих чоботи. Чоботи у вбитих дуже гарні, хромові. Тоді це рідкість була».
Оборонні бої під Світлогірським відбувались у вересні 1941 року. У минулому році шукачі металу теж знайшли поряд із селом останки радянського солдата. Його поховали у Світлогірському із почестями. Але прізвище загиблого встановити не вдалося.
Зараз, маючи деякі документи, Сергій Терела збирається звертатися до Кобеляцького військового комісаріату. «Вони зроблять запит у Старобуд, до колег, — говорить міліціонер. — А там, дивись, і прізвища інших загиблих встановити вдасться. І родичі дізнаються де їх прадід похований».

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 квітня 2011, 16:27 | Кобеляки | Цікаве
1. Олексій / 20 квітня 2011, 09:56
5. Водій пише:
«А знахіднику хоч якусь винагороду вручили?»

Повір на слово що він собі на винагороду вже накопав та й ще не мало накопає))))

2. Водій / 20 квітня 2011, 11:07
6. Олексій / сьогодні, 09:56 (с):
Повір на слово що він собі на винагороду вже накопав та й ще не мало накопає))))
Классна мислЯ. Краще не придумаєш. По нашому.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації