Вхід | Реєстрація

Полтавські пожежники закликають дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах

Полтавські пожежники закликають дотримуватись правил пожежної безпеки в лісах

Ще не розпочалося літо, а в лісах вже почали виникати пожежі. З настанням теплих днів, більшість мешканців кожну вільну хвилину прагне проводити на природі, при цьому рідко замислюються над своєю поведінкою, особливо при поводженні з вогнем. Піклування про лісові багатства, їх поповнення та збереження – завдання самої людини і вирішувати його потрібно повсякденно.

Щороку через безтурботне ставлення до лісових багатств з боку відпочиваючих, випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях та пустищах безжалісний вогонь знищує гектари «зелених легень». В результаті чого ліс перестає функціонувати як екологічна система, знищується все живе...
Вже за декілька днів настануть травневі свята, які зазвичай поєднані із відпочинком на природі. Такі святкування часто закінчуються лісовими пожежами. З метою запобігання виникнення пожеж в лісових масивах працівниками Держтехногенбезпеки у Полтавській області спільно з  МНС, МВС та  представниками Держлісгоспу проводять рейди по місцям масового відпочинку людей. Під час рейдів громадянам роз’яснюються правила поводження в лісах та роздається наочна агітація. За даними Українського Гідрометцентру на території України днями переважатиме суха вітряна погода. Як свідчить багаторічний досвід, саме в таку погоду виникає найбільша кількість лісових пожеж, які в окремих випадках набувають масштабів надзвичайних ситуації.

З початку року на Полтавщині виникло 118 пожеж в екосистемах, 7 у лісових масивах. Вогнем знищено близько 2 га лісової підстилки та 240 га сухої трави.

Щоб попередити їх, необхідно запам’ятати елементарні правила пожежної безпеки. Перебуваючи в лісах, треба вибрати безпечне місце для розведення багаття та обкопати його. Не слід кидати непогашені недопалки цигарок, розводити вогнища дозволяється лише в безвітряну погоду під постійним наглядом. Збираючись додому, не забувайте ретельно залити вогонь водою або закидати піском.

Тож, Управління Держтехногенбезпеки закликає громадян бути свідомими щодо збереження «зелених легенів» нашої області. Будьте вкрай уважними та обережними в суху пору року під час відпочинку. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки в лісі».

При виявленні пожежі - не в падайте в паніку, не метушіться та не приймайте поспішних, необдуманих рішень, негайно телефонуйте за номером «101». До прибуття пожежно-рятувальних підрозділів можна гасити тільки низові пожежі, збиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою чи засипаючи ґрунтом та заточуючи ногами. До полум’я заввишки 1,5 - 2 метри наближатися не можна! Чекайте на рятувальників чи працівників лісного господарства. Головне, щоб ви самі не стали причиною лісової пожежі.


Автор: Управління Держтехногенбезпеки у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2012, 14:34 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації