Вхід | Реєстрація

Близько 98% лiсових пожеж виникає з вини людей

Напередодні травневих свят Територіальне управління МНС України у Полтавській області вкрай стурбоване можливістю виникнення пожеж в лісових массивах, що пов’язане зі збільшенням відвідувань громадянами лісів області.
У святкові дні багато людей віддає перевагу відпочинку в лісі. Але це несе у собі велику небезпеку тому, що у кінці весни – на початку літа стан лісових масивів найбільш небезпечний щодо виникнення пожеж, коли на поверхні ґрунту багато торішнього листя, трави, гілок тощо.
Внаслідок пожежі ліс перестає функціонувати як екологічна система, знищується все живе і негативні наслідки пожеж проявляються тривалий час. Як показує статистики близько 98% лiсових пожеж виникає з вини людей. А причини банальні: необережне поводження з вогнем, безтурботне відношення до лісових багатств з боку відпочиваючих, випалювання сухої трав'яної рослинності на сiльгоспугiддях, пустищах та уздовж дорiг.
Територіальне управління МНС звертається до мешканців та гостей області з проханням бути максимально обережними під час відпочинку у лісах та лісостепових зонах! Будьте обережними при поводженні з вогнем! Місця, де буде запалюватися  вогнище очищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, не розкладайте вогнище поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодниках, серед сухого очерету, не залишайте вогнище без нагляду, не паліть у лісі, слідкуйте, щоб діти не бавилися сірниками та запальничками, не залишайте місця відпочинку, не впевнившись, що вогнища загашені.
Якщо опинилися в осередку пожежі:
- не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;
- тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний бік, закривши голову і обличчя одягом — йдіть проти вітру;
- гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидадючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;
- до полум’я заввишки 1,5 - 2 метри наближатися не можна! Чекайте на рятувальників чи працівників лісного господарства;
- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;
- після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежно-рятувальну службу про місце, розміри та характер пожежі.
Головне, щоб ви самі не стали причиною лісової пожежі. Не залишайтесь байдужим до природного багатства!


Автор: Роман Кириленко, начальник Територіального управління МНС у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2012, 18:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації