Вхід | Реєстрація

Демократія по-Червонозаводськи

Демократія по-Червонозаводськи
...або як директор підприємства доволу на викиди в повітря просив... у своїх підлеглих.

Знищуючи довкілля, ми вбиваємо майбутнє української нації
Читаю улюблену лохвицьку „Зорю” й про себе зауважую: „Ов-ва! Нарешті!...”.
..Та ні, не побільшало в цій газеті критичних матеріалів, все ж вона, «районка» наша, - орган влади нашої районної. Розумію я все… Розумію добре, що вся влада наша місцева й центральна наскрізь злодійкувата й дуже бридка на дотик.
Одне слово - сли-зня-ки!
Що про них напишеш – села зникають з мапи району, доріг немає, смертність зростає, вантажівки курсують, де їм заманеться…
Вимирає славна нація наша, українська, лише гасла президентські залишаються…. та його намісники поки що, по усіх областях та районах.
Більше нічого…., хіба що інвестори різні дуже «стараються» нам життя та довкілля «покращити». А виходить то, здебільшого навпаки.
Бо краще лише стає хіба що… районним керівникам, які землі та різний бізнес з магазинами мають.
Ох і «відділили» ми у своїй Лохвиці бізнес від влади, які мух від котлет: бізнес – той залишили дружинам, а владу передали дружно… їхнім чоловікам. Тепер вони не просто чоловіки, а мужі державні о! За район на роботі горять. Горять, аж палають, як газові факели навколо наших поселень!
Відтак, за чотири роки один крок «назустріч» лохвичанам вже наші «руководітєлі» зробили!
…Читаю далі, вчитуюсь у кожен рядок на шпальтам… та й очам своїм не вірю: добре розрекламована на всіх рівнях компанія „Райз...” проводить у Червонозаводському, частина якого геть вкрита лушпинням, разом з міською владою... громадські слухання. Прости будуть слізно дозволу на викиди. Оце так-так! Справжня демократія у нас.
А на вулиці 29 січня 2009 року сніжно й зимно. Спішу, аби встигнути на цей справді неординарний захід. Хух, ледве встиг. Проходжу скрізь охоронювану (!) прохідну колись державного цукрокомбінату, де натепер урядує „Райз...” й потрапляю у майже вщент (!) заповнену людьми актову залу цієї ж (!) кампанії.
Оце, думаю скільки небайдужих людей у Червонозаводському! Зрадів! Виступає директор Сущенко, який очолює Червонозаводську філію ЗАТ цієї кампанії повільно розповідає, аргументує, вибачається за викиди, зал підтримує його бурхливими оплесками. Керівник, як не є!
Кажу, що довели до кондиції понад 200 тисяч тон зерна, але платить платежі 10-кратному розмірі, бо немає дозволу… на викиди в атмосферне повітря. Не каже скільки йому та іншим посадовцям різних приписів скеровано за порушення правил охорони довкілля, але гордо повідомляє, що посіяну кукурудзу ми врятували (!) і з цього мали якийсь прибуток, зарплатня середня на підприємстві десь на рівні 2000 гривень, відпустки, каже, оплачуємо, як робітник десь навчається (ніби це все щось екстраординарне, а не вимога трудового законодавства).
Насамкінець повідомляє, пильно дивлячись у очі присутніх в залі, якщо не дасте дозволу на викиди в атмосферне повітря, то будемо вимушені закрити підприємство, а працівників - відправити на біржу праці.
Думаю про себе, патріоти тут сидять, не підуть на вмовляння, адже життя й здоров»я кожного з них, їхньої дитини, батька чи онука так тісно пов’язане з довкіллям важливіше, та й загалом на повну потужність та сезонно, здебільшого, такі підприємства працюють. Ніяк не уникнути їм біржі праці.
Пізніше запитую далі у присутніх в залі :”...А хто ж із присутніх 82-ох осіб не працює в компанії „Райз” ?..”. Ніхто руку догори не підняв. Але я й сам знаю, що лише міський голова Сидоренко Віталій (не Віктор, бо ображався колись) та ще 4 особи з райцентру на цьому підприємстві тільки й не працюють.
Оце, думаю, як таки «широко» залучив громадськість міста міський голова – майже всі чисто наймані компанією-забруднювачем працівники! Турбується він, обранець народний, за довкілля, бо самим народом й всенародно обраний!
Голова! Та й годі!
А ті хто поряд з елеватором замешкав, де вони? Де, зрештою, депутати міськради, голови вуличних комітетів, члени міськвиконкому, де козаки місцеві в синіх одностроях з погонами, якими Зленком з Дудником заправляють?
Нема. Нема нікого. Нікогісінько. Може, пишуть ті козаки листа… турецькому султанові з приводу викидів у повітря в посульській місцевості нашій чи блокують шляхи, де технологічний транспорт курсує, розбиваючи вщент дороги міста й району?
Хай пишуть, як літери знають, хай «блокують», думаю, бо справа це козацька за голоту та посполитих на смерть стояти!
Люди ж виявились дуже активними: директору – тому жодного питання, мені – з десяток питань та закидів, на кшталт: „Хто ж нам зарплату платити буде? Там де зараз елеватор – там же смітник був… Все тут дотримується… Чого з Лохвиці до нас приїхав? Ми тут живемо й будемо дихати...”.
А один з району, начальник відділу РДА, здається, Соболєв (якраз старанно секретарював на цих «слуханнях») - той навіть російською мовою візьми на свою голову запитай у мене, - як же я його міг захистити як адвокат, коли він скоїв ДТП й досі в тюрмі не сидить, бо, каже, терміни для притягнення до відповідальності перебігли? А покалічені три людини, розбита вщент державна машина, хто за це відповість, чому за це в тюрмі ніхто не сидить - краще запитав би у себе. Я ж лише поцікавився: чому він, як державний службовець, досі не володіє українською мовою...
Постає досить риторичне питання: як особи, які перебували під судом чи слідством можуть працювати на високих посадах в державній службі?
Думаю, що й сам пан також голова Лохвицької РДА Віктор Степанович Щуров не зможе відповісти на це питання, бо щодо нього також є вирок суду, хоча й судимості вже немає. Також термін давності перебіг для того, щоб так натхненно на державній службі «горбатиться», чи що?... Як казали комуняки - який піп, такий і прихід!
Та що «нашоукраїнець» Віктор Щуров з якоїсь Лохвиці, візьміть загальноукраїнського «регіонала» також Віктора… Януковича, значить, кандидата в гаранти! У того різних там термінів, хоч греблю гати, печатки ніде прибити!
….А передісторія цього, вибачте, сплюндрованого заходу міської влади щодо публічного обговорення проблем довкілля така.
Згідно з заявою про наміри будівництва (?!), оприлюдненій у лохвицькій газеті „Зоря” Полтавської області від 01 грудня 2009 року №93(10546) суб’єкт підприємницької діяльності Червонозаводська філія ЗАТ компанії „РАЙЗ” мала наміри отримати дозвіл на викиди в атмосферне повітря на об’єкт „промисловий елеватор 600 тис. тон, який розташований за адресою вул.Якубовського, 5а, м.Червонозаводське.
Як було видно із цієї заяви, потенційно екологічно небезпечний об’єкт знаходиться безпосередньо (!) у населеному пункті Лохвицького району, м.Червонозаводське, мешканці якого вже потерпають від впливів цього та інших промислових об’єктів, у громадськості виникають небезпідставні сумніви щодо можливості й доцільності подальшої експлуатації названого об’єкта.
Наше правозахисне агентство й Лохвицька районна організація ВО «СВОБОДА» у своєму листі-застреженні від 04 грудня 2009 року до Лохвицької РДА (голова Щуров В.С.) зазначили, що в цій заяві компанії не зазначається про конкретні заходи щодо повного виключення шкідливих наслідків для довкілля, а саме – немає відповідних характеристик систем накопичення, нейтралізації, зберігання й головне – наступної утилізації відходів при його експлуатації.
Далі правозахисники з «свободівцями» застерігали, що оскільки цей об’єкт розташований в самому населеному пункті Червонозаводському, діє вже понад рік, під час експлуатації можливі впливи на горизонти з прісними ґрунтовими водами, забруднювачами довкілля є відходи виробництва при очищенні зерна, лушпиння, потерть та тверді відходи, що викидаються у атмосферне повітря при експлуатації цього об’єкту.
Це вже встановлений й на усіх рівнях задокументований факт!
В заяві компанії не зазначалось про конкретні заходи щодо 1)запобігання негативному впливу виробничої діяльності на стан довкілля та здоров’я людей, 2)визначення ступеню екологічних ризиків і безпеки запланованої діяльності, 3)встановлення відповідності об’єктів вимогам екологічного законодавства, 4)оцінки достатності та перелік конкретних заходів щодо охорони природного навколишнього середовища, а ще не повідомлялось про відсутність впливів на навколишнє техногенне та соціальне середовище (населення), оскільки вже є наявними негативні впливи на повітряне й водне середовище, а відтак і на здоров’я мешканців Червонозаводського, Токарів та Пісок.
Заява компанії була зроблена за умови відсутності у м.Червонозаводське Лохвицького району стаціонарних постів по контролю за усіма факторами довкілля та при експлуатації об’єкту..
Не вказувалось також і про те, чи потрібна (чи вона вже проведена) еколого-інженерна підготовка та захист території, а також чи існують екологічні обмеження, не зазначається порядок та місця захоронення відпрацьованих відходів виробництва, їх утилізація, тощо.
Територіальна громада м.Червонозаводське Лохвицького району Полтавської області та сільських Рад, зокрема, не повідомлялась, чи отримав згаданий вище СПД дозвільні документи на викиди забруднюючих та шкідливих речовин в атмосферне повітря та у сфері поводження з відходами та чи уклав відповідний договір на оренду земельної ділянки під будівництво з власником чи орендодавцем.
Експлуатація цього об’єкту у м.Червонозаводське Лохвицького району Полтавської області може призвести до небезпечних для довкілля та здоров’я людей наслідків, та зважаючи на те, що Лохвицький район, згідно з даними санітарно-епідемологічної служби, займає перше (!) місце по викидах забруднюючих речовин в навколишнє середовище серед районів Полтавської області та віднесений до зон з дуже високим рівнем смертності (у тому числі й щодо онкосмертності) серед регіонів України ми вимагали, відповідно до ст.21 Закону України „Про місцеві державні адміністрації” призупинити видачу дозволу на експлуатацію та викиди в атмосферне повітря вказаного вище об’єкту, в самому населеному пункті Червонозаводське до проведення повноцінний та відкритих громадських слухань й незалежної екологічної експертизи із залученням спеціалістів відповідних науково-дослідних установ, екологів, гідрологів, правозахисників, фахівців різних галузей, захисту тваринного світу, громадськості та внести пропозиції щодо зупинки тих переробних підприємств, які є найбільшими забруднювачами навколишнього природного середовища у нашому регіоні.
На підставі ст.3, 34, 50 Конституції України, норм Закону „Про інформацію” - ПА «Академія К.Д.Б. (Корупція. Довкілля. Безпека)» та Лохвицька районна організація ВО «СВОБОДА» просили органи влади району вжити відповідних чинному законодавству, належних і достатніх заходів щодо беззаперечного виконання норм чинного законодавства щодо охорони довкілля, життя та здоров»я людей...
….Як бачимо 29 грудня з компанією «РАЙЗ…», не так сталося як гадалося…
«Громадські» слухання проведені в приміщенні самого (!) підприємства та з-поміж… найманих працівників компанії.
Це є жахливим фактом із нашої регіональної дійсності, який дуже вимовно свідчить про бездіяльність, злочинність, брехливість й злодійкуватість нинішньої влади, яка потурає таким чи подібних виявам в плані забезпечення прав територіальних громад.
...Однак від справді публічного обговорення цього важливого питання з-поміж мешканців Червонозаводського та навколишніх сіл правозахисники зі «свободівцями» не відмовляться НІКОЛИ!

СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!

Автор: Олександр Панченко, директор правозахисного агентства, голова Лохвицької районної організації ВО «СВОБОДА»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 січня 2010, 12:49 | Лохвиця | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації