Вхід | Реєстрація

Чоловік із собакою затримав злодія, озброєного ножем

Чоловік із собакою затримав злодія, озброєного ножем
Незаперечним фактом роботи міліції є те, що ефективність її діяльності по боротьбі зі злочинністю стає набагато вищою, коли участь у ній приймають звичайні громадяни. На жаль, як показує практика останніх років, не так часто зустрічаються люди, які готові бути поряд з правоохоронцями під час припинення неправомірних дій з боку різного роду кримінальних елементів. «Моя хата скраю» - саме таку позицію, як правило, займають громадяни, коли мова заходить про захист та відстоювання прав інших. Однак, як кажуть, із кожного правила є свої винятки. І в Полтаві такі винятки останнім часом трапляються все частіше, що вселяє надію на формування вже стійкої тенденції. Так, нещодавно у Київському районі нашого міста небайдужий чоловік затримав молодика, який намагався «обчистити» легковик.

Близько четвертої години ранку Володимира розбудив звук сигналізації автомобіля, який стояв у дворі. Хоча за свого «залізного коня» чоловік був спокійний, адже авто стояло в гаражі, та й з теплого ліжка вставати не дуже хотілось, однак цікавість перемогла. Він піднявся та повільно «спрямував» ще не пробуджене від сну тіло до вікна, яке виходило у двір будинку. Картина, яку побачив Володимир за склом, враз примусила його забути про сон та миттєво зосередитись – біля автомобіля, у якого спрацювала сигналізація, стояв молодий хлопець та намагався відкрити дверцята. «Злодій, - промайнуло в голові чоловіка, - потрібно щось робити». Довго не роздумуючи, Володимир вискочив на балкон та почав кричати молодику, щоб той припинив свої дії. Зловмисник, почувши крик, перелякався та пішов від авто геть. Чоловіка це дещо заспокоїло, однак та думка, що злодій буде на волі, що завтра чи після завтра зможе повторити свою спробу і все ж «обчистити» чийсь автомобіль, підштовхнула його на більш рішучі дії.

«Спочатку я хотів просто викликати міліцію та повідомити про те, що побачив, - розповідає Володимир. - Однак, подумав, що за декілька хвилин, поки наряд буде їхати до нашого будинку, молодик вже втече. Особливих прикмет, за якими б можна було розшукати хлопця пізніше, я не запам’ятав. Тому вирішив діяти сам. Я швидко одягнувся та із своїм собакою породи лабрадор вибіг на вулицю»

Молодика вже не було видно, однак Володимир бачив у якому напрямку він пішов. Декілька десятків метрів прямували по слідам від взуття злодія, які було видно на снігу. Коли ж сліди загубились серед інших, чоловік скомандував Річарду (кличка собаки): «Шукати». Навчений пес, який до цього лише йшов поряд, від такого слова просто «загорівся». Він швидко опустив свою морду у сніг і за декілька секунд, радо відчуваючи вже себе «у головній ролі», повів господаря за собою.

Коли за рогом одного з будинків чоловік побачив знайомий силует злодія, він закричав, щоб той зупинився. Обернувшись та побачивши, що за ним ідуть, молодик почав бігти. В такій ситуації Володимир дав команду Річарду догнати втікача. Він знав, що пес порушника не покусає, а лише зіб’є з ніг та буде «стерегти» – так він був навчений. Лабрадор рвонув з місця та побіг. Коли пес був за декілька метрів від хлопця, той різко зупинився та розвернувся обличчям до собаки. В руках у нього був ніж. Собака також зупинилась, і декілька секунд, поки не підбіг чоловік, вони стояли і дивились один на одного.

В цей момент, як зізнався пізніше Володимир, він дещо розгубився, однак наявність поряд сорокап’ятикілограмового Річарда, який в будь-яку хвилину був готовий захистити його, знову вселила впевненість. Чоловік почав говорити хлопцеві, щоб той викинув ніж та лягав на землю, однак той не слухався – непорушно стояв на місці. Так продовжувалось якусь хвилину-другу. Зрештою,  молодик не витримав і зробив крок уперед до Володимира – чоловік, переживаючи за своє життя, дав команду «Фас». Собака вмить стрибнула на молодика, своїм тілом збила його з ніг і стала поряд. Під час падіння, хлопець випустив ніж з рук - він відлетів на декілька метрів вбік та лежав у снігу. Зрозумівши, що справу зроблено, що з такого положення злодій нікуди не втече, Володимир викликав міліцію.

Слідчо-оперативно група Київського РВ, яка прибула на місце пригоди, доставила зловмисника до райвідділу та взялась за з’ясування усіх обставин події. Затриманим виявився мешканець Полтави, сімнадцятирічний Олександр (ім’я змінено). Автомобіль, у який він намагався проникнути, коли його «застали на гарячому», був далеко не єдиним, що потерпів від його рук. Протягом цієї ночі із двадцяти престижних іномарок він позривав логотипи та, розбивши скло ще у двох авто, викрав особисті речі їх власників. Логотипи, за свідченнями хлопця, він викрадав для «колекціонування та продажу на авторинку». За дійсної вартості у 200-300 гривень за кожен, хлопець мав намір збувати їх по 20-30. Однак, «розбагатіти» не вдалося. Проти нього вже порушено кримінальну справу за статтею 185 Кримінального кодексу України – крадіжка. За свої дії він може отримати до трьох років позбавлення волі.

Правоохоронці дуже вдячні людині, яка не стала осторонь чужої біди і затримала зловмисника. Володимир проявив сміливість і рішучість, тобто ті риси, які завжди були притаманні справжнім чоловікам. І дуже хотілось, щоб таких людей у Полтаві було якомога більше.  За затримання порушника працівники Київського райвідділу міліції нагородили його почесною грамотою. Не забули і про чотирилапого друга – подарували мішок собачого корму та оформили офіційний акт, який засвідчує, що він брав участь у затриманні порушника». 

Автор: Володимир Пасічко, Помічник начальника Київського РВ ПМУ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 лютого 2010, 14:43 | Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації