Вхід | Реєстрація

У Полтаві планують встановити пам’ятник «Втеча з пекла»

Міська влада Полтави збирається спорудити в обласному центрі, швидше за все, в авіамістечку, пам’ятник під умовною назвою «Втеча з пекла» - на пошану втікачів-полонених з острова Узедом, де фашисти випробовували балістичні ракети ФАУ-2. Один із сміливців – наш земляк Михайло Ємець. Про такі наміри, зокрема, зазначали на нараді у міськвиконкомі, де обговорювали підготовку до відзначення 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. З цією метою створено оргкомітет на чолі з міським головою Андрієм Матковським, куди поряд із представниками влади входять керівники ветеранських організацій.
Андрій Матковський повідомив: цьогоріч 9 травня буде особливо насиченим – з парадом, військовою технікою, цілоденним народним гулянням. Очікується, що на ювілей до Меморіалу Слави, який до свята реконструюють, прийде 20-30 тисяч людей. Міський голова, як повідомляють у прес-службі Полтавської міськради, дав доручення, щоб усіх ветеранів, які за станом здоров’я не зможуть вийти з оселі, привітали представники влади та діти.
Говорили також про реконструкцію Вічного вогню (пам’ятний знак загиблим воїнам-авіаторам в авіамістечку), який страждає від варварства певної частини молоді. Імена загиблих героїв планують нанести на дві стели.
 На жаль, перетворилася на місце пікніків і територія біля монумента Скорботної Матері. А це – місце масових розстрілів у часи війни. Там міська влада хоче теж поставити кілька пам’ятних стел.
 Подавалися пропозиції щодо перенесення пам’ятного знака на честь воїнів-визволителів (танк Т-34 на вул. Ковпака). Місце, де він розташований нині та благоустрій біля нього не відповідають глибокому символічному значенню машини-пам’ятника. Можливо, танк, який піднімуть на постамент, опиниться поблизу Меморіалу Слави, або за монументом Скорботної Матері, або на Леваді. На останньому місці, як відомо, все одно збиралися ставити пам’ятник визволителям, котрі форсували Ворсклу.
Планують розширити експозицію музею 13-ої авіаційної дивізії, вшанувати пам'ять Петра Юрченка, героїнь-зенітниць. До 9 травня оновлять всі меморіальні дошки та монументи у віддалених районах. Тематичні рубрики запровадять у газетах та на телебаченні. У навчальних закладах організують зустрічі з ветеранами.
На нараді розглянули також три варіанти ювілейних нагород. При відзначенні річниці обов’язково будуть враховані думки Полтавської міської організації ветеранів (керівник – Віктор Подзоров).

Автор: www.regionnews.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 лютого 2010, 15:18 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації