Вхід | Реєстрація

Маленькі кроки

Маленькі кроки

Сьогодні — трішки позитиву. Його, позитиву, у нашому із вами повсякденному житті, у принципі, вистачає. У всіх нас кожного дня, місяця, року буває щось хороше, приємне. Народження дитини, шлюб, зустріч із старим другом, просто гарне самопочуття і вдалий день. Усе це є. І ніякі катаклізми у світі, суспільстві, на роботі не можуть у такі моменти завадити гарному настрою.

У житті нашого суспільства хорошого ще надто мало. Країна хворіє, хворіємо і ми разом з нею. Зростання цін, малозрозумілі реформи, корупція, жахливий стан доріг, неефективність політиків і всієї державної бюрократичної системи — усе це теж є.

Але є і невеличкі позитивні моменти. Про них теж потрібно знати.

У минулому номері «ЕХО» були розміщені дві різні за змістом публікації. У одній, під назвою «Зображення кобеляцького «Кузьми» пообіцяли зняти» (№39 (784) від 27.09.2018), мова йшла про використання фото покійного українського музиканта Андрія Кузьменка для реклами ритуальних послуг. Ми написали про те, що мама артиста вимагає від всіх власників похоронних бюро та фірм, що продають надмогильні пам’ятники, припинити подібну практику. Вона вважає неприпустимим таке використання пам’яті про її знаменитого сина.

У іншій публікації, що мала назву «Так кому вигідне випилювання лісопосадок?» (№39 (784) від 27.09.2018), ішла мова про сумнівні схеми, що використовують для узаконення вирубки дерев у лісопосадках. Зокрема, було написано, що підприємець, який займається бізнесом із заготівлі деревини, заключив договір з агрофірмою «Добробут».

Що об’єднує згадані статті? У принципі, ні власник фірми, що виготовляє і продає надмогильні пам’ятники, ні агрофірма «Добробут» українське законодавство не порушили. І ці аспекти діяльності їм нічим не загрожували. Ні прокуратура, ні поліція, ні суд навряд чи змогли б на них вплинути. Але ж…

Уже наступного дня після виходу газети у світ відбулися деякі події. А саме: зображення Андрія Кузьменка зникло із надмогильного пам’ятника. Його зняли.До редакції зателефонував заступник гендиректора агрофірми «Добробут» Анатолій Таранушич і повідомив, що юристи підприємства готують додаткову угоду про припинення співпраці з підприємцем, який вирубував дерева в посадках.

Як на мене, це свідчить про те, що в обох випадках фігуранти публікацій подумали про свою репутацію. Так, вони нічого не порушили, їх немає за що карати. Але в першому випадку бізнесмен зважив на прохання матері, чий син загинув, у другому — фірма вирішила вийти з угоди, яка може кинути тінь на її репутацію.

Хтось скаже — так вони ж просто вчинили по-людськи. Саме так. Але ж і репутація буває лише в людей. Але, на жаль, далеко не всі турбуються про її чистоту.

Трішки раніше в «ЕХО» та соцмережах друкувалась серія матеріалів про незаконне видобування корисних копалин у Кобеляцькому районі. Почав цю кампанію депутат Бутенківської громади Павло Гунжель. Його підтримали інші громадські активісти, долучилися журналісти. І теж був досягнутий результат: видобуток глини і піску припинили.

Так, усе це є нормою в здоровому суспільстві. Нормою є те, що репутація дорожча за гроші, що мораль у бізнесі існує, що на публікації у пресі і виступи громадськості потрібно адекватно реагувати, що чиновники чи політики, замішані у скандалах, добровільно йдуть у відставку. Але ми, на жаль, відвикли від норми, надто рідко таке буває.

Так, усі три наведені випадки не є якимись величезними звитягами чи досягненнями. Їх можна назвати дрібницями. Але все велике складається із дрібниць.

Усе це — малесенькі, мікроскопічні кроки до того, щоб в Україні, нарешті, сформувалося громадянське суспільство, з’явилися політики, відповідальні перед своїми виборцями і сумлінням, засоби масової інформації дійсно стали «четвертою владою». Так, до бажаного результату ще надто далеко. І на сьогоднішній день він взагалі здається нездійсненним. Але якщо не йти, якщо зневіритись, махнути на все і на всіх рукою, то його, позитивного результату, таки не буде. Так що, рухаємось.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 жовтня 2018, 09:15 | Кобеляки | Редакційна


1. orakul / 9 жовтня 2018, 08:42
"заступник гендиректора агрофірми «Добробут» Анатолій Таранушич і повідомив, що юристи підприємства готують додаткову угоду про припинення співпраці з підприємцем, який вирубував дерева..." Так потроху правда і вилазить. Значить таки Добробуту земельки все мало. А заодно борються так сказать із сталінським наслєдієм. Ну це поки що Таанушич зупинив вакханалію, але це ж поки... Будуть ще й хатки сільські заважати і цілі хутори згортатимуть... Це ще ж земельки тільки в оренді.
2. микола козак / 9 жовтня 2018, 10:14
Що приємного сталось?Те що написав Таранушич-справа майбутнього , переглянуть коли спиляють останнє дерево в лісополосах.А на рахунок законності , то невже незрозуміло , що ДОБРОБУТ не є власником тих лісополос і ніякого права укладати договори не міг , а вся ця катавасія є звичайною схемою розкрадання України.Коли автор говорить , що лісополоси не мають господаря , то це також абсурд.Всі землі і те , що на них , окрім розпайованих , находяться в державній власності .А державу в Василівці представляє Василівська сільська рада та Кобеляцька районна державна адміністрація.Отже схема розкрадання держави Україна походить саме звідтіля.Попробуйте піти в лісополосу і спиляти дерево , Вас в найкращому випадку оштрафують , а можуть ще і посадити , а коли Ви це робитимите під кришуванням влади , то Ви кластимите дармові гроші собі і чиновникам в карман.Тож оту болтовну , що лісосмуги не мають господаря потрібно відкинути , це просто тупість чиновників , які не можуть придумати щось більш переконливе.
3. orakul / 9 жовтня 2018, 14:10
2.микола козак
«невже незрозуміло , що ДОБРОБУТ не є власником»

Зрозуміло, що Добробут не є власником. Зрозуміло, що власником є громада. Але зрозуміло і те, що про це мовчить голова сільради, землевпорядник, і сам Таранушич. Це ж не я придумав, а Філон цитує слова Таранушича. Чому вони припининяют співпрацю з підприємцем? Просто так? Чи може і у них рило в пушку. Вони разом із сільрадою кришували злочинця, який користуючись якимись своїми стосунками із Добробутом пиляв дерева з відома сільради. Все навмисне заплутали, щоб люди нічого не зрозуміли, а вони при цьому кивали один на другого. Десь так.
4. orakul / 9 жовтня 2018, 14:24
2.микола козак
« схема розкрадання держави Україна походить саме звідтіля.»

Таки да. Але не треба робити білим і пухнастим Добробут. Подивіться останнє інтервю Бені, яке він давав у Женеві дочці Немцова. Він там говорить про те, що олігархія - це перехідний етап перед переходом влади до транснаціональних корпорацій. У кого зараз більше влади, у кого менше, ми можемо лише здогадуватись. Ясна річ, що перед виборами Добробут буде корчити із себе святого і божого. Так що Таранушичу не позаздриш. Зараз він тіпа за людей. А в цілому, сам Добробут - це антинародна наддержавна структура. Тому і назву таки придумалию Все навиворіт. Кіборг -гробік. Добробут - кабала. Це класика масонського жанру. Цікаво, чи затягнуть вони Копельця у свої ротарі?
5. orakul / 9 жовтня 2018, 14:32
"усе це є нормою в здоровому суспільстві. Нормою є те, що репутація дорожча за гроші, що мораль у бізнесі існує,..." Що це Філон пише, чи не в «комуняки» йти зібрався? Ану, де тут Спиця... А то втік блін від критики у копельцеву газету і думає що заховався. Але про гроші... Це вже таке ми проходили, навіть вчили "Моральний кодекс будівника комунізму". Був такий документ. Молодняк того не знає. Вони тепер із книжок вятровича знають, що тоді люди тільки те й робили, що їли один одного, аби не вмерти з голоду. А хто істи і вмирати не хотів, то тих розстрілювали. Це точно так було, бо он і Спиця про це пише у копельцевій газеті. А він то знає точно, сам же секретарем райкому був. Понесло щось мене у бік від теми, ще адмін видалить. Тож про мораль і гроші. Філон із будистів у марксисти подався, чи що? Там де гроші, там мораль відсутня. А тим більше, мораль начисто відсутня у тих, кому українці віддали Україну. Ну той же Маркс прямо писав: " Деньги - это ревнивый бог Израиля, пред лицом которого не должно быть никакого другого бога. Деньги низводят всех богов человека с высоты и обращают их в товар.». Тобто – усьо товар. Совість – товар. Мораль – товар. Репутація – товар. Українці, то теж товар.
6. orakul / 9 жовтня 2018, 14:42
"...щоб в Україні, нарешті, сформувалося громадянське суспільство" От, блін, Ігор Миколайович носиться із цим громадянським суспільством, як із писаною торбою. Ну вчився ж ще в радянському вузі, блін. Та твори Маркса й зараз ще не попалили. Є вони навіть у нашій бібліотеці. Цитую Мордехая Маркса. "Еврейство достигает своей высшей точки с завершением гражданского общества; но гражданское общество завершается лишь в христианском мире. Лишь при господстве христианства, превращающего все национальные, естественные, нравственные, теоретические отношения в нечто внешнее для человека, - гражданское общество могло окончательно отделиться от государственной жизни, порвать все родовые узы человека, поставить на их место эгоизм, своекорыстную потребность, претворить человеческий мир в мир атомистических, враждебно друг другу противостоящих индивидов." (К. Маркс. К еврейскому вопросу)
В кого мізки ще хоч трішки працюють, ви зрозуміли для чого вам будують оте суспільство і для чого церков набудували? Ну не всі ж поставали свідомими і упоротими. Ну невже вже жодної адекватної людини не лишилось? Ну прямо ж чорним по білому написано.
7. ИВЕН / 9 жовтня 2018, 16:56
6.orakul
« Ну невже вже жодної адекватної людини не лишилось»


назвіть в Кобеляках -на вашу думку-хто НАЙСВІДОМІШИЙ (ЧИНОВНИК-БАРИГА-ФЕРМЕР)
8. orakul / 9 жовтня 2018, 17:17
7.ИВЕН
«хто НАЙСВІДОМІШИЙ (ЧИНОВНИК-БАРИГА-ФЕРМЕР»

Та бог їх зна. Я з фемерами діла не маю. Так, по слухам, так Антонов он був у Свободі, він же і активіст і депутат райради, і на АТО вони збирали там щось. Ну ще відомий генерал-козак Жук. Тільки він мабуть ніякий не свідомий а тупо хитрий. А от Антонов, так той таки свідомий аж упоротий. А серед чиновників... так вони не стільки свідомі, як просто пристосуванці. Ну це для українців дуже типово. Вони завжди в перших рядах будь то комуністів, будь то поліцаїв, будь то так званих патріотів. Не знаю я на керіних посадах особо упоротих. Але їх багато на рядоввих посадах особливо у школах, у лікарні. Найгірше, що таких багато серед учителів. Вони калічат дітей, а це найстрашніше. Хоча, україні все одно триндець. Тут тільки питання часу. Та й не випадково ж їй гімн такий придумали. Там ребята усьо прораховували до дрібниць. Хоча це й не дрібниця.
9. ИВЕН / 9 жовтня 2018, 19:11
8.orakul
« Там ребята усьо прораховували до дрібниць»


ПИПЕЦ.....
10. orakul / 10 жовтня 2018, 12:11
"Если посадить один саженец, то будет больше на одно дерево.
Если посадить одного лесоруба, рубящего незаконно, то будет больше на сотню деревьев. А если посадить одного чиновника, позволяющего рубить деревья незаконно — будет больше на тысячи деревьев. Сажайте правильно!" Но кто посадит?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації