Вхід | Реєстрація

Розмальовка

Розмальовка

Якщо трішки пофілософствувати, а кінець року до цього спонукає, і посипати метафорами, то людське життя можна порівняти з дитячою розмальовкою. Знаєте, є такі популярні розвиваючі забавки, коли дитині дарують книжечку з готовими контурами малюнків, а вона вже сама розфарбовує їх.

Щось схоже відбувається з усіма нами у дорослому житті. Доля дає нам шаблон, якусь ситуацію, якусь подію, якийсь часовий проміжок. Він уже готовий, щось змінити у ньому неможливо. Але доля дає нам і різнокольорові олівці. І далі все залежить від нас самих. Захочемо — розфарбуємо все чорним, захочемо — яскравими життєрадісними кольорами. І від цього одна й та ж ситуація буде виглядати по-різному.

Зараз нам, українцям, доля запропонували не найкращий шаблон для розфарбування. Більше того, вона навіть запропонувала базовий колір. Який? На мою думку, він сірий. Усе в нас зараз якесь сіре або сіреньке. Сіреньке матеріальне становище у більшості з нас, сіренькі політики, туманні перспективи, сірі міста, села, вулиці. Навіть військовий стан, запроваджений у частині України, якийсь сірий. І чорного у ньому нібито немає, але й життєрадісними фарбами він не сяє.

Між тим, на календарі вже кінець грудня. А це означає, що попереду в нас усіх ціла низка свят. А вони якось не відчуваються, чи не так? Принаймні, від багатьох людей доводиться чути скарги на безрадісність, на відсутність передчуття свята. Діти — це інша справа. У них голови ще не задурманені, вони не напружують свій мозок думками про кризу, вибори, військовий стан.

А ось дорослі… Днями зателефонувала жителька Кобеляк. Згадала про відсутність передсвяткового настрою. Каже:

— Виходжу ввечері на вулиці Кобеляк і не бачу того, що невдовзі відзначатимемо Новий рік. Де оте «свято наближається, свято наближається»? Де гірлянди на фасадах будівель, де святкова ілюмінація? Немає. Усе якесь сіре та безрадісне.

Дійсно, із «свято наближається» у нас не надто добре. До Нового року якихось десять днів, а у Кобеляках лише міська рада спромоглася поставити і прикрасити ялинку. Окрім того, посадовці ще й два дерева на вході у міськраду гірляндами прикрасили. Молодці, тут потрібно віддати їм належне. Нібито й дрібниця, і грошей великих не потребує. Але проходиш поряд і одразу виникає відчуття свята. Того, що таки ж наближається.

Але одних лише зусиль міської влади замало. Жінка, яка телефонувала, запропонувала:

— У нас в місті досить багато потужних, розумних та енергійних підприємців. Вони могли б прикрасити фасади своїх магазинів, інших об’єктів. Я не кажу про якусь суперілюмінацію. Думаю, що кількох гірлянд буде достатньо. Але тоді на вулицях уже з’явиться ота атмосфера свята, у людей буде більше позитиву. Напишіть про це. Можливо, люди відгукнуться, зроблять свято і для себе, і для інших.

Важко не погодитися. Шаблон у нас є. Є місто, є вулиці, є фасади. Але вони — сірі. І в наших силах розфарбувати їх. Хоча б на місяць.

Із святами усіх!


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 грудня 2018, 09:14 | Кобеляки | Редакційна


1. Zorn / 21 грудня 2018, 10:55
Стаття сподобалася. Дотепні порівняння,безапеляційні аналіз та висновки. А головне - чіткі пропозиціїпро те як бороти сірість, смуток, безрадість. Зверну увагу ще на одну деталь. Є люди, які отримують бюджетну зарплату за привнесення в життя громади веселих різнобарвних тонів.Маю на увазі працівників районного будинку культури. Минуло свято Миколая. Добре провели його у школах та дитсадках, фейсбук рясніє яскравими фото цих подій. Колись і в будинку культури на Миколая було гамірно. Славетний Касьян М.А. за свої кошти запрошував відомих артистів, майстерністю яких вдавалося насолоджуватися не лише місцевим можновладцям, товстосумам, крутькам а й сірому пересічному люду. Нажаль, немає вже тої світлої Людини. Закінчилися і концерти на Миколая. Але ж є штатні працівники від культури. Шановні митці Кобеляцької Сцени, чекаємо на ваші життєрадісні різнобарвні свята.
2. orakul / 21 грудня 2018, 13:43
Коментар видалено за порушення пункту 2.5, 2.9 Правил користування сайтом
3. Zorn / 21 грудня 2018, 14:36
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
4. orakul / 21 грудня 2018, 15:31
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
5. orakul / 22 грудня 2018, 08:36
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
6. Sedoy / 22 грудня 2018, 11:21
1.Zorn
«Нажаль, немає вже тої світлої Людини»

Жаль - не то слово, знал его лично. Но с другой стороны ему повезло, как не кощунственно это звучит - не увидел современных реалий Украины в целом и родных Кобеляк в частности, а то бы от этого помер. Царствие ему небесное.
7. orakul / 22 грудня 2018, 13:50
Нарешті я зрозумів, як треба писати, щоб не порушити правила і не бути видаленим. Приблизно так. Статя сподобалась. Автору слава і Слава Україні. Сайт хороший. Слава Україні. Касян був хорошою людиною. Скорбімо і памятаємо. Слава Україні.
8. земеля / 22 грудня 2018, 14:29
7.orakul
«Нарешті я зрозумів»


Что все мы (я, ты, твоя любимая Селена и все остальные) находимся в коленно-локтевой позе.Будем ждать каждый своей очереди.
9. Чудо Юдо / 23 грудня 2018, 08:36
7.orakul
«Нарешті я зрозумів, як треба писати, щоб не порушити правила і не бути видаленим.»

Стаття про новорічний настрій, а він відео з єврейського фестиваля пхає. Шановний, Вам дійсно не доходить про що мова?
А коли на базарі дві тітки розмовляють про концерт Винника, Ви також підходите до них і починаєте про євреїв і Сталіна розповідати?
Так у вас теє тоді.. неадекватне сприйняття реальності.

Я ось біля будинку планую повісити гірлянду. Шкода надвірні недешеві. позаминулий рік брав дешеву китайську - то закоротило її досить швидко.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації