Вхід | Реєстрація

Доки зашпори не відійшли

Доки зашпори не відійшли
(колаж)

Цьогорічна зима видалася дещо нетиповою. За останні п’ять-шість років ми вже звикли до того, що взимку іде дощ, а від’ємні температури тримаються не довше двох місяців. Та й то, далеко не щодня. Це в минулому столітті, особливо в його середині, зимова погода трималася із грудня і майже до квітня. А сніговий покрив на полях і на вулицях сягав метра. А потім на очах почали відбуватися швидкі кліматичні зміни. Бували зими, коли сніг сприймався ледве не як диво.

Та зима 2018–2019 років приготувала нам сюрприз. Рясні зимові опади стали своєрідним тестом для чисельних шляхових служб і комунальників. Читачі «ЕХО» ще повинні пам’ятати, який транспортний колапс пережила Полтавщина після першого снігопаду. Тоді на трасі Р-52, яка, зокрема, проходить територією і Кобеляцького району, утворилися багатокілометрові «корки». І водіям доводилося по 10–12 годин сидіти в автомобілях на засніженій трасі. У Кобеляцькому районі такого жаху не було. Але кільком автомобілістам таки довелося покинути своїх «сталевих коней» на узбіччях доріг. Особливо актуально це було для людей, які того дня їхали в Білики. Тоді роботу шляхових служб та керівництва області піддали буквально нищівній критиці. Напевне, була гостра розмова і «наверху», у Кабміні.

І, що є досить дивним для сучасної України, влада і шляховики зробили правильні висновки. У всякому випадку, після першого снігопаду були й інші, не менш потужні, але ситуація на автошляхах помітно покращилася. Автору цих рядків довелося 23 січня, коли теж падав рясний сніг і дув сильний вітер, їхати в село Бутенки. Повинен відзначити, що траса Р-52 була ледве не в зразковому стані. Місцями машина рухалася по чистому асфальтному покриттю. Дорогу на Білики теж досить швидко привели до проїзного стану. Щоправда, уже в наступні вихідні під дією вітру на ній швиденько утворилися снігові перемети. Але «корок» в районі Ліщинівки вже не фіксували. За п’ятибальною системою, роботу шляховиків можна було оцінити на «трієчку».

А ось Кобеляки… У останні кілька тижнів достатньо було вийти із фотоапаратом чи й без нього на вулиці райцентру, як ледве не кожен другий пішохід чи пасажир починали говорити:

— Та напишіть же про це. Дороги не чищені, у льоду. Тротуарами ходити неможливо. Куди ж та влада дивиться?».

Дійсно, дороги, не кажучи вже про тротуари, у Кобеляках, «обличчі» району, перебувають у стані, далекому від ідеального. Це — м’яко кажучи.

Ні, казати, що комунальні служби не справилися зі своїми завданнями із забезпечення життєдіяльності Кобеляк, було б явним перебільшенням. Дороги ж таки чистили. І їздити ними можна. Небезпечно, але можна. Як і ходити по тротуарах. Та й взагалі, пред’являти претензії трактористам та двірникам «Міської сервісної служби» було б несправедливо. Люди трудилися і трудяться буквально вдень і вночі. Але вони не роботи і не можуть махати лопатами по 24 години на добу і без вихідних. А існуючої кількості зношеної техніки елементарно не вистачає для того, щоб оперативно і якісно розчистити від снігу сотню кілометрів кобеляцьких вулиць.

Окрім того, вона, та техніка, нездатна очищати більшість міських тротуарів. Саме тому по центральній вулиці Шевченка до поліклініки і лікарні кобелячанам і гостям міста доводиться йти такими собі «козячими стежками», протоптаними в снігу самими пішоходами. Комунальники на зауваження щодо подібного неподобства пояснюють, що їх трактор просто не може розміститися на тротуарі.

От саме через це, через дві названі вище причини, стан доріг і тротуарів у райцентрі можна оцінити хіба що на «двієчку з плюсиком». І нагадати про головне, доки, як кажуть у народі, «зашпори не відійшли», доки ще «свіжі» емоції, що виникають після руху засніженими і обледенілими міськими вулицями. Адже, як свідчить досвід, українці у своєму житті більше керуються емоціями, аніж раціо.

У кількох попередніх номерах «ЕХО» редакція вже розповідала про деякі місцеві особливості розтринькування, ой, вибачте, використання бюджетних коштів у Кобеляках. Писали ми про це і протягом усіх трьох років, коли народні гроші використовує одна-єдина людина. Мова йде про нинішнього міського голову Олександра Копельця.

Так от, безпристрасні і неупереджені цифри і факти свідчать про те, що протягом трьох років у місті Кобеляки не існує проблем з фінансуванням лише одного інфраструктурного об’єкта, якщо його можна так назвати. Це — міська футбольна команда. Також за всі три роки роботи нинішнього керівника можна назвати лише один-єдиний проект, який видався повністю вдалим. Це — благоустрій, проведений у колись занедбаному парку Центральний. Так, це — стовідсоткове влучення і в плані іміджу влади, і в плані економіки. Благоустрій обійшовся бюджету порівняно недорого. Не є дуже вартісною і утримання парку в нормальному стані. Ну й звичайно, що є головним результатом, жителі міста отримали місце, де можуть комфортно і безпечно відпочивати зі своїми дітьми.

У принципі, на цьому перелік успіхів і досягнень практично закінчується. Звичайно, можна назвати ще об’єкт під назвою «Екопарк», що на околиці райцентру. Але це, якщо не зважати на витрати, які щоденно і протягом багатьох років будуть нести кобелячани. Адже тваринки, які там живуть, як і співробітники комунального підприємства грошей потребують постійно. Одні елементарно хочуть їсти, іншим потрібно платити зарплату.

Між тим, капіталовкладення в оновлення міського водогону, матеріально-технічної бази комунальних підприємств фактично рівні нулю.

Отже, якщо підводити своєрідний проміжний підсумок діяльності кобеляцького міського голови, то стає очевидним, що міські гроші, в основному, вкладаються у розваги — парки, феєрверки, концерти, медальки. Словосполучення «діяльність міської влади» не вжите в цьому реченні зовсім не випадково. Адже в Кобеляках нині немає ніякої іншої влади, окрім міського голови. Значення виконкому і всього депутатського корпусу, як і вкладення у розвиток міської інфраструктури, дорівнює нулю. Вони абсолютно нічого не вирішують, а лише легітимізують усі одноосібні рішення міського голови. Можна не претендувати на статус Ванги, щоб прогнозувати відсутність адекватних висновків і з снігового колапсу, який пережили Кобеляки. Дійсно, навіщо за 250 тисяч гривень купляти новий трактор для розчищення тротуарів, коли можна виділити мільйон на футбол і газету. Пішоходи якось перетопчуться. Та й скільки тієї зими?

Хтось може не погодитися із останнім твердженням і сказати, що нова техніка для комунальників таки потрібна. Але це сьогодні. А завтра… Сніг розтане, зашпори відійдуть. І знову профутболимо мільйон.

А як створять громаду і бюджет Кобеляк зросте до 60–70 мільйонів гривень, отоді й заживемо. Тоді за ФК «Кобеляки» навіть запрошені легіонери із Африки гратимуть.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 лютого 2019, 12:57 | Кобеляки | Суспільство


1. микола козак / 1 лютого 2019, 15:21
Пане Філоненко , що Вам поперек горла стала футбольна команда.Коли пишите про снігові замети в центрі міста , то зверніть увагу , що місто не тільки в центрі , де жителі облінилися і не вийдуть щоб прокидати тротуар біля свого будинку , де непрокидані тротуари біля приватних магазинів , аптек і т.д.Подивіться , за центром міста люди прокидають собі тротуари , а в центрі ждуть , що їм повинен хтось прокидати.Те , що на Бутенки був чистий асфальт , треба дякувати вітру , а ще на ті дороги виганяли всю техніку , а в місті , що лишилось.Я згадую , як Ви особисто розмальовував колись Олександра Ісипа , що їздив у тракторі , коли був такий от снігопад , але вулиці міста в той час не були кращими.Тож критикуйте , тільки не звинувачуйте і будьте справедливим , а то Ваша критика виглядає упередженою.
2. Filon / 1 лютого 2019, 15:48
1.микола козак
«Пане Філоненко , що Вам поперек горла стала футбольна команда»

Шановний Миколо, я особисто люблю футбол, як вид спорту. І не маю нічого проти нього і проти того, щоб у Кобеляках функціонувала футбольна команда. Але думаю Ви не гірше за мене знаєте приказку про мертвяка, якому губи фарбують. І про те, що "ножки протягивают по одежке". Так от вважав, вважаю і вважатиму, що витрачати мільйони на розваги у той час, коли потрібно терміново оновлювати матеріально- технічну базу комунальних підприємств, коли є безліч інших проблем, по меншій мірі, нерозумно.
Щодо упередженості. Давайте будемо аргументувати фактами. Стаття про те, що екс-керівник міськради їздив у тракторі була.Але ні Ви, ні хтось інший не знайдете жодної публікації підписаної прізвищем ФІлоненко, в якій би славословили Ісипа чи дякували йому. Архів «ЕХО» до Ваших послуг, шукайте.
Окрім того, я вже неодноразово і на відео і у редакційній статті визнавав, що недостатньо критикував колишню міську владу. Обіцяю Вам та іншим людям, що після того, як Олекесапндр Ісип стане головою обєднаної громади, контролювати його діяльність набагато ретельніше, аніж нинішньої міської влади. Цей коментар зафіксований, можете зробити скріншот і нагадати мені. Сподіваюся цей коментар Вас задовольнить.
3. ИВЕН / 1 лютого 2019, 16:13
2.Filon
« Олекесапндр Ісип стане головою обєднаної громади,»


пане ФІЛОН--та ви що белени об1їлись-та вже частину КОБЕЛЯЧАН-він обдурив-сідуючий шаг-приватизація ВОДОКАНАЛУ--
4. микола козак / 1 лютого 2019, 16:15
А Ви вже знаєте , що Ісип стане головою обєднаної громади?Де таке рішення прийнято , в якому кабінеті , як будуть фальшувати , поділіться?А для того , щоб купляти нову техніку , судячи з Ваших роздумів , непотрібно виплачувати зарплату чиновникам , не опалювати приміщення (доки настане тепло), а взагалі повернутись жити в землянки.В статті Ви пропустив , що Копилець ще кладовище обгородив і деякі тротуари поклали плиткою.
5. Чудо Юдо / 1 лютого 2019, 16:52
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
4.микола козак
«А для того , щоб купляти нову техніку , судячи з Ваших роздумів , непотрібно виплачувати зарплату чиновникам , не опалювати приміщення (доки настане тепло), а взагалі повернутись жити в землянки.»

Козаче, Ви сліпенький чи дурненький?
Вам пишуть про футбольну команду, за яку вболіває 2, ну від сили 3 сотні кобелячан і хреновезно розгорнуті дороги та тротуари, по яким ходить-їздить 10.000 кобелячан (у тому числі і вболівальники ФК), а Ви пишете про зарплату і опалювання приміщення. На якому етапі у вас стався "обрив"?
Мені, наприклад, той клуб не пече і не гріє! І 90% кобелячан абсолютно чхати на нього. А по нечищеним тротуарам ходять всі (із яких АЖ(!!!) 6 кварталів обклали плиткою за останні 4 роки). Тут дебілом потрібно бути, щоб не відчути на чому потрібно ставити пріоритети.
А дядько собі у футбольного магната за народний рахунок грається! Ото забавка!
6. КАМаз / 1 лютого 2019, 17:16
Не звертайте уваги на троля-козачка пахана. Його задача відводити увагу від реальної проблеми висвітленної в статті, хвалити свого царя, бо не буде хвалити не отримає крихот з панського столу. Козачка мабуть пахан на своєму авто возить по місту і плювати їм на жителів міста які ламають ноги на нечищених тротуарах, як не може проїхати швидка у валявський садок. Хоббі за державні гроші головне, а техніка для МСС вона не потрібна, скоро сніг розтане і всі будуть співати оди пахану за екопарк!
7. ment100 / 1 лютого 2019, 18:07
Повнiстю пiдтримую Филона, коли ми вже научимося вибирати людей якi вмiють не тiльки баснi всякi розказувати та красти i брихати ,а щось дiйсно робити.ми як громада Кобеляк вибрали цього комедiанта i самi винуватi.
8. микола козак / 1 лютого 2019, 18:20
Я вже пояснював особливо обдарованим , що я Копельця бачив ще як він керував районом.Далі , у тебе КАМАЗ хоч від порога до тротуару ти прокидав сніг , чи ждеш сервісну службу ?Я зараз не вболівальник футболу , але за те , щоб молодь займалась спортом , а не курила коноплі , які вже міністр здоровя пропонує легалізувати.Здогадуюсь , що цей КАМАЗ був у Ісипа козачком і памятаю , як Ісип ділив бюджет на утримання міської ради , як їздили по зарубіжних турне , варили борщ у штатах і ніхто тоді не возмущався.Чому мовчите , що чиновникам , прокурорам , суддям платять зовсім ненормальні зарплати в бідній Україні , чому мовчите скільки коштів пішло на перейменування вулиць , міст , областей , і це в період війни , про яку кричать і ніяк не оголосять , а іде просто операція обєднаних сил.А вулиці погано чистяться і в Києві , і в Полтаві , і в Кобеляках.Я також незадоволений , що сервісна служба наводить порядок тільки в центрі , а трохи від центру -бардак , я незадоволений , зо чиновників возять на роботу тачками , де літр бензину більш 30 грн. , а їх і на обід , і з обіду.Тожякщо Ви панове такі свідомі , то оцінюйте ситуацію , якою вона є.Створюйте громадську організацію по боротьбі з корупцією і коли я побачу , що Ви дійсно боритесь не з Копельцем , а з системою , я до Вас приєднаюсь.
9. orakul / 1 лютого 2019, 18:24
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
10. orakul / 1 лютого 2019, 18:28
2.Filon
«Давайте будемо аргументувати фактами»

«Человека очень легко запутать фактами, но если он понимает тенденции то его уже не запутаешь ни чем» (Ален Даллес)
11. orakul / 1 лютого 2019, 18:34
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
12. Selena2017 / 1 лютого 2019, 19:21
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
13. orakul / 1 лютого 2019, 19:41
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
14. alist / 1 лютого 2019, 20:11
2.Filon
«після того, як Олекесапндр Ісип стане головою обєднаної громади, контролювати його діяльність набагато ретельніше, аніж нинішньої міської влади. »

Не обижайтесь, але наівний Ви ще, пан редактор. Як прийде час виборів, так Копелець, ще пару феєрверків на день міста запустить, поставить пару фіговин в парк і купить кенгуру в екопарк. І тоді «дурачки» стройними рядами побіжать за нього голосувати.
6.КАМаз
«Хоббі за державні гроші головне, а техніка для МСС вона не потрібна, скоро сніг розтане і всі будуть співати оди пахану за екопарк! »

Будьмо реалістами, футбольна команда, то не хобі, то один з краників, через який «коє-хто» випускає «лишні» міські гривні, для покращення свого достатку. Бо хвермер з нього получився на букву х, і це не слово "хороший", от і поліз кормитися назад в Кобеляки.
8.микола козак
«.Чому мовчите , що чиновникам , прокурорам , суддям платять зовсім ненормальні зарплати в бідній Україні »

Я думаю, ще трохи і ми дізнаємось з декларацій, скільки платять деяким міським головам і робітникам міськради, от тоді і офігеємо.
Як думаєте получать міськрадовці і Копелець лічно, премію, за січень цього року? За харошу роботу.
8.микола козак
«А вулиці погано чистяться і в Києві , і в Полтаві , і в Кобеляках.»

А в деяких Задрищенськах іх вообще не чистять, предлагаєш брати примір з них?
15. микола козак / 1 лютого 2019, 20:13
12.Selena2017
«і романтизм відносно Майдану»

Я до романтиів майдану не відношусь , як і до Вашого Європейського вибору.Сьогодні на 112 -му вже чув тверезі думки , що Україні краще було б бути нейтральною і незнали б війни А Вас так обдурили , хоч і тоді було видно , що той майдан організували кулі в лоб , щоб прийти до влади.У мене був і є протест проти геноциду українців , який зараз творить влада і біда , що багато +тих одурманених так нічого і не зрозуміли , та вже більш за все і незрозуміють.
16. alist / 1 лютого 2019, 20:41
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
17. arturwanga / 2 лютого 2019, 15:32
Вiдносно Екопарку то тут теж багато проблем ветеринара нема, ,багато тварин просто пропало.
18. Slavko / 2 лютого 2019, 15:40
Не більше, чим собак у Сухинівці
19. микола козак / 2 лютого 2019, 15:53
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
20. orakul / 2 лютого 2019, 16:03
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
21. orakul / 2 лютого 2019, 16:14
Коментар видалено за порушення пункту 2.9 Правил користування сайтом
22. Admin / 8 лютого 2019, 10:42
Користувач orakul заблокований на 7 діб за систематичний спам, засмічення коментарів об’ємними текстами скопійованих з інших ресурсів.
Редакція вітає вільне спілкування користувачів, висловлення власних думок, але якщо такі думки висловлені власноруч, а не регулярно копіюються із інших, часто сумнівних, джерел. Особливо якщо коментатор регулярно відводить спілкування від теми матеріалу, під яким проводиться обговорення, у інше русло, яке абсолютно не стосується суті обговорення
23. arturwanga / 8 лютого 2019, 14:21
18.Slavko
«Не більше, чим собак у Сухинівці»

У сухинiвцi собак взагалi всi живi та здоровi
24. КАМаз / 8 лютого 2019, 14:23
Значить перемістити на зимовий період екопарк з паханом у Сухинівку))
25. arturwanga / 8 лютого 2019, 14:34
А чому зразу треба щось перемiщати, треба просто бабок тирити i все буде нормально
26. Slavko / 8 лютого 2019, 16:55
Дороги-дороги. Шкода, що Ігор Миколайович раніше не хотів писати і фотографувати дороги у Кобеляках. Два роки тому я говорив із ним про вкатаний сніг на вулиці, випадково зустрівшись. Так він тоді тоді нарозказував, що я ледь не повірив, що винуватих нема, усе робиться і я не здоровий... Навіть пам’ятаю його слова :"Сніг чистять"... Слава Богу, минуло ще кілька нестерпних зим і збулась моя мрія, Філоненко почав про це писати і показувати! Дивись, так і до жахливого асфальту доберемось! А там і до бюджету не далеко...
27. Slavko / 8 лютого 2019, 16:57
Оракул дійсно серйозно заважає, підтримую!
28. Чудо Юдо / 10 лютого 2019, 01:01
26.Slavko
«Навіть пам’ятаю його слова :"Сніг чистять"... »

Так в тому і прикол, що сніг таки чистять. Але чистять галімою технікою, галімим лопатами, та малою кількістю людей. Не знаю як 2 роки тому, а 5 років тому бюджет Кобеляк був мізерним у порівнянні із сьогоднішнім. Тобто нині бабки, які-не-які, а є. Але поки місто гребеться у снігу, видирається на кожну гірку, ці бабки заряджають у салюти і вистрілюють у небо. Або в медальки вкидають.
Ну особисто мене це бісить
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації