Вхід | Реєстрація

Чому не варто заздрити переможцю

Чому не варто заздрити переможцю

Через кілька днів усі ми дізнаємося, хто ж очолить дві громади, які виникнуть на місці колишнього Кобеляцького району. Навряд чи перерахунок голосів надто затягнеться, і вже ввечері 26 жовтня хтось питиме могоричі від радості, а хтось «заливатиме очі» від гіркоти поразки. Це — про претендентів та претенденток.

Будуть квіти, будуть поздоровлення і вітання. А потім голова виборчої комісії вручить голові чи головисі мандат…

І почнуться суворі робочі будні. Одразу скажу, що заздрити двом новим керівникам не варто. А тому, хто прийде після них, буде працювати набагато легше. І зовсім не через те, що новообрані голови здійснять якісь революційні прориви і здадуть громади тим, хто їх змінить, у зразковому порядку. А через те, що ті, хто стануть головами після 25 жовтня, вже пройдуть основні «кола пекла» і будуть змушені зробити багато-багато непопулярного і неприємного. «Пропетляти» і перечекати п’ять років до нових виборів не вдасться нікому, незалежно від прізвища чи партійної належності. І доведеться робити таке, за що вчорашні прихильники можуть і зненавидіти.

Почнемо по порядку. По-перше, новим керівникам громад та депутатам держава вже не дасть грошей на розвиток, як давали тим, хто примудрився створити ОТГ у період добровільного об’єднання. Доведеться розраховувати виключно на власні сили і бюджети.

Натомість нових фінансових зобов’язань хитра держава «налигає» більше, аніж достатньо. І досить швидко виясниться, що отих сотень мільйонів, які будуть у бюджетах, не вистачить не те що на розвиток, а навіть на «латання дірок».

Між тим, у більшості програм більшості претендентів ми бачимо заяви про наміри щодо того, як вони збираються тратити гроші. Аквапарки там усякі, стадіони, збереження ФАПів, будівництво доріг, освітлення. І майже ніхто не говорить про те, де він чи вона візьмуть гроші на всі ті «прєлєсті». А грошей то катма. Безумовно, резерви є. І якщо «піднапружити» податкову та самих платників податків, особливо селян, які одноосібно обробляють землю, то кілька мільйонів «нашкребти» удасться,  водночас наживши собі ворогів. Але ж… Але ж через рік, максимум через два, закінчиться будівництво автодороги Н-31 Решетилівка — Дніпро. А з цим піде з громад такий серйозний платник податків, як «Онур». А турки мало того, що податки платять, вони ще й робочі місця створюють. А це — теж податкові відрахування до місцевих бюджетів. І якщо біличани ще можуть тішити себе надією на відродження цукрового заводу чи якогось «замінника» свинокомплексу, то в кобелячан та «іже с німі» резерву й надії немає ніяких. Від слова «зовсім».

І як закономірний результат — доведеться не «відкривати» і «зберігати», як обіцяють зараз, а «закривати» та «скорочувати».

Першими «під ніж» підуть культармійці. Грошей на утримання більшості клубів, бібліотек та величезного штату, який у них нібито працює, не буде в жодної громади. Зрештою, грошей на це не дають навіть у найбагатших державах Європи. Можете перепитати в заробітчан, які трудяться у Данії, Норвегії та інших зовсім небідних країнах.

Потім будуть закривати школи. На дві громади залишаться три-чотири навчальні заклади. Дивно слухати і читати деяких претендентів, які обіцяють зберегти всі школи. Ну говорити так можуть або дурні, або зовсім безсовісні брехуни. Завтра держава введе нові нормативи, за якими виділятиме гроші на зарплати педагогам лише тим навчальним закладам, де навчатимуться 40..., потім 50…, потім 100 учнів. І скаже:

— Можете зберігати школи, де вчиться і один, і два учні, але платитимете за все самі.

А так і буде. Перечитаєте цю статтю через рік-два. І порівняєте реалії з брехливими та дурнуватими обіцянками деяких сьогоднішніх кандидатів. До речі, частина із цих балотувальників прекрасно знають, що буде саме так, як написано вище. Але мовчать, тому що балотуються.

А потім, коли стане зрозуміло, що «дєнєг нєт», новому очільнику чи очільниці доведеться вирішувати дилему — куди ж направляти ті кошти, які є. Можна все залишити в Кобеляках чи Біликах. Тоді будуть незадоволені села. Можна дати усім «потроху».Тоді будуть незадоволені всі.

А в Кобеляцької громади буде ще й свій ексклюзивний геморой у вигляді несанкціонованого сміттєзвалища. Невдовзі його через судове рішення закриють. А якщо навіть правоохоронці й далі «волинитимуть», то в лісі банально закінчиться місце. Автор, на відміну від нинішніх міських депутатів, буває на звалищі регулярно. Із усією відповідальністю можу сказати —місця там залишилося максимум на три місяці. Це навіть із урахуванням того, що нинішня міська влада почала активно випилювати дерева в лісі для того, щоб «валити» сміття на вивільнені ділянки.

І постане питання: «А куди везти непотріб?» і «Хто заплатить за вивезення того, що  вже незаконно в ліс привезли?».

Окрім того, потрібно врахувати, що жоден переможець виборчих перегонів не матиме серед депутатів більшості з числа своїх однопартійців. У ради зайдуть представники чотирьох, а то й п’яти політичних партій. Так, безумовно, партійність абсолютно нічого не значить, коли «на кону» гроші і земля. Але в будь-якому разі доведеться «тертися», домовлятися, ділитися. А інакше через рік депутати можуть голові і «лапті сплести».

 

Земля, як «ягідка»

Але все вищесказане є лише «квіточками». А «ягідкою» є одвічне і суперактуальне земельне питання.
Новим чи старим керівникам доведеться «по-новому» земельку розділяти, перед тим забравши її. А забиратимуть її, ту земельку, зовсім не в «Кернела» із «Добробутом». І наділятимуть нею теж зовсім не ветеранів АТО чи одиноких із пристарілими.

А кого наділятимуть? А тих, хто отих претендентів до влади веде, хто їх виборчу кампанію фінансує. От ви, звичайний читач «ЕХО», скільки мільйонів на агітацію за того чи іншого кандидати виділили? Ніскільки? А дехто виділив. І як ви думаєте, навіщо? Між іншим, для того, щоб це зрозуміти, достатньо ознайомитись із біографіями тих людей, фоточки яких красуються на агітаційних наметах ваших завтрашніх обранців.

І от усе оце відбудеться в найближчі п’ять років. І все це доведеться робити тому, хто переможе на виборах. Тому непотрібно їм заздрити, на них сподіватися і аж надто їх поздоровляти. Вони — точно не найрозумніші і не найщасливіші люди на Землі. Розумніші вирішили почекати наступних виборів. До речі, можливо, і позачергових.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 жовтня 2020, 09:18 | Полтавщина | Редакційна


1. orakul / 24 жовтня 2020, 09:59
Гарна стаття. Не хотів писати про вибори, але прийдеться. Ну для приколу, для того, що автор пише "Перечитаєте цю статтю через рік-два."
Почнете читати статтю (ті хто виживе) і комент прочитаєте.
Автор "схватив" майже всі проблеми. І який висновок повинна зробити адекватна людина? Правильно - "На переправі коней не міняют". Країна впевнено котиться в прірву і її очікує розвал. Зеленський - останній президент. Для такого висновку достатньо підстав. Культура, освіта і т.п. будуть вбиватися і надалі, хто б не був при владі. Земля теж буде роздерибанена, для цього вже все заготовлено. Отже міняти владу смислу нема. Тим більше, що ця влада ніяких нелюдських вчиніків не зробила. То може хай вже вона вас і поховає, з музикою, чи з попом. Хто б не пройшов на голову ОТГ із нових кандидатів в кращому випадку наламає дров, в гіршому - стане активним учасником геноциду. З уього видно, що влада зараз пихає на голову поліцая. І це правильно. Владі зараз край нужні поліцаї і старости. Із розмов бачу, що кобелячани на розводняк ведуться . По іншому і бути не могло. Тому й вирішив написати, попередити, ну щоб потім не сказали, що вас не попереджали.

Змінено 26.10.2020, 13:32
2. orakul / 24 жовтня 2020, 10:21
Думаю, що питання голови ОТГ вже вирішено. Аігтація ведеться успішно з залученням держсруктур, і не тільки агітація, а й шантаж, і не тільки шантаж.. Зеля дума, що то його кандитат, а він же не його, а Петін, бо хто ж його пихає? Зелю скоро кинуть у прірву, як і передбачено в легендах кагалу. Далі розвал країни і, як відкрито каже Беня, перехід влади до ТНК. Ну а поки те та се, нужні громади, бажано не самоуправні а під поліцаями. Час зараз такий, та й віруси всякі ж не просто так. Під прикриттям того вірусу вже багато чого зроблено для иайбутнього концтабору. На сторінці ФБ поліцайського участку приводятся заходи по посиленню так званого карантину, читай по обмеженню прав і свобод.
Можете почитать самі. Вибірково процитую "Місцеві органи самоврядування — отримають доступ до даних електронного сервісу “Дій.Вдома”. Це необхідно, аби контролювати осіб, які підлягають самоізоляції чи обсервації, або порушують правила карантину." "Якщо ви не хочете або не маєте можливості встановити мобільний додаток "Дій вдома" - вас доставлять до місця обов’язкової обсервації." До кого туго доходить, поясню, що якщо ви не всатновити додаток для нагляду за вами вам заламають руки і приведуть таки у стійло. І дані про вас тепер будуть ще й в органах самоврядування. Оце для цього потрібен мер поліцай. Ну щоб понімав як вас за барки взяти, як під контролем держати. А то х.улі з Копелця толку, він же не поліцай. Тут його опоненти праві. А поліцай, він і в Ахриці поліцай. Він фахівець у своїй справі. Першим його кроком буде ввдення довідок міськради по 300 грн за штуку. Ну, ще будуть правда і пільгові довідки, ну для всяких там хероїв. Дармова довідка - це для мєнта смерть, йому проще застрелетись. Я ні за кого не агітую а просто пояснюю. Пояснювати кобелячанам - марна справа. Тому можна сказати пишу для задоволення власних амбіцій на майбутнє. Щоб прочитали через пару лєт.

Змінено 26.10.2020, 13:27
3. Fuks / 24 жовтня 2020, 11:59
Стаття правдива.І все що написано збудеться максимум через рік.Особливо важко буде Бутенкам.Той пиріг що вони мали прийдеться ділити з пролетаріатом,розвиток зупинеться,будем дірки латати і скорочуватись.Нажаль бутенківські очільники втратили можливість мати свою компактну самодостатню громаду. В Кобеляках буде ще важче.Підприємств взагалі немає, село не витягне той бюджет так що прийдеться і ліквідовувати і скорочувати а це сотні не вдоволених людей. А по землях теж питання,можить таки червоний півень почати гуляти по полях та по дворах.Так що епоха перехідного капіталізму закінчилась.Починається епоха виживання і дерибану.До революції залишається вже не багато.Дай Бог поменше крові.не хочу бути пророком,але це можить бути і доволі скоро.
4. orakul / 26 жовтня 2020, 08:43
Шолом, православні і нє очєнь. Таки не зовсім ще криша зїхала у мирян. Таки на базарі кажуть, що поліціянт не пройшов. Слуги кагалу навіть світло на дільницях відключали, ну щоб бабушки не бачили де хрестик ставити. Але не вийшло, не вигоріло. Вибачаюсь перед бабушками і просто адекватними мирянами за те, що всіх вважав пришелепками. Не всі пришелепки. Може дасть Бог і решта вилікується.

Змінено 26.10.2020, 13:29
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації