Вхід | Реєстрація

Сімейні лікарі Полтавщини закликать дорослих щеплюватися від дифтерії та правцю

Сімейні лікарі Полтавщини закликать дорослих щеплюватися від дифтерії та правцю

Вакцинація важлива не лише у дитячому віці. Ми, сімейні лікарі, закликаємо  щеплюватися дорослих від дифтерії та правцю кожні 10 років. Адже ці інфекції, на жаль, можуть призвести до серйозних ускладнень і навіть стати летальними як для дітей, так і для дорослих.

Дифтерія та правець – дуже складні гострі інфекційні захворювання.

Дифтерія має контактно-побутовий та  повітряно-краплинний шляхи передачі. Характеризується враженням дихальних шляхів, що може призвести до їх обструкції і до смерті. Правець не передається від людини до людини, але може потрапити в організм через рани або порізи. Вплив токсину на нервову систему може супроводжуватися сильними судомами м’язів і також стати летальним.

Для імунізації дорослих ми використовуємо вакцину АДМП, що захищає від дифтерії та правцю у дитинстві. Вакцинація дітей проти цих інфецій проводиться шістьма дозами, у дорослому віці – кожні 10 років, згідно з Календарем щеплень. Процедура для пацієнта безкоштовна. Якщо так сталося, що у дитинстві людина не була вакцинована, ми пропонуємо зробити щонайменше три дози вакциною АДПМ: друга через місяць після першої, третя – через 6 місяців після другої. І людина буде повністю захищеною.

Щоб вакцинуватися проти дифтерії та правцю, треба зробити кілька простих кроків. Потрібно мати підписану декларацію зі своїм сімейним лікарем та записатися на прийом. Лікар обстежить стан вашого здоров’я, переконається, що на момент вакцинації ви не маєте ніяких гострих захворювань легень, серця, нирок, судин, що температура тіла – нормальна. Потім пацієнт підписує згоду на вакцинацію і отримує направлення. Після щеплення потрібно 30 хвилин почекати у медичному закладі.

Після вакцинації рука може боліти, у місці ін’єкції може бути гіперемія – нічого страшного, це означає, що вакцина працює, організм виробляє імунітет.

За даними Центру контролю і профілактики захворювань у США 99 відсотків людей, провакцинованих від дифтерії та правцю, на ці недуги не хворіють. За даними ВООЗ, вакцинація АДПМ рятує кожного року два-три мільйони дорослих життів.


Автор: Анастасія Хурба, лікар загальної практики – сімейний лікар амбулаторії №2 КП «ЦПМСД №3 Полтавської міської ради»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 квітня 2021, 15:44 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації