Вхід | Реєстрація

Із 15 серпня на Полтавщині розпочинається заборона на вилов раків

Із 15 серпня на Полтавщині розпочинається заборона на вилов раків

Із 15 серпня по 30 вересня 2021 року встановлено термін заборони на вилов раків у період другої линьки. Основна мета – захистити членистоногих у той час, коли вони найбільш вразливі.

Відповідно до біологічного обґрунтування Інституту рибного господарства НААН України, основним зовнішнім чинником, який визначає терміни проходження всіх етапів життєвого циклу річкових раків, є температура води.

У зв’язку з цим є доцільним встановити терміни заборони на лов річкових раків у водних об’єктах, підконтрольних управлінню Держрибагентства у Полтавській області в період проходження другої линьки саме з 15 серпня по 30 вересня. Із відповідним наказом управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області № 197 від 29.07.2021 року можна ознайомитися за посиланням: http://pl.darg.gov.ua/files/11/30-07-01n.pdf

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування і зміцнення нового панцира може продовжуватися до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

Лов членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн та штраф – до 680 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Також у Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.

Малорухливість і природна незахищеність раків під час линьки дуже приваблює любителів легкої здобичі.

Тому звертаємося до громадян з проханням бути відповідальними та не нехтувати цією забороною, адже від того, як пройде цей процес, залежить популяція раків у водоймах України.

Якщо ви помітили порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію» за номерами (067)329-29-22 або (067)329-39-66.

Довідково. Причиною линьки раків є їх ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.


Автор: Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2021, 10:51 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації