Вхід | Реєстрація

Жителі Цибульківки вимагають покарання для поліцейських

Жителі Цибульківки вимагають покарання для поліцейських

У суботу 27 листопада кілька десятків мешканців невеличкого села, що на території Могилівської громади приїхали у Царичанку до місцевого відділення поліції. Люди прагнуть аби двох співробітників поліції покарали за надмірне, на їх думку, застосування сили до їх земляків.

Нагадаємо, що за кілька днів до цього в селі стався інцидент за участю співробітників місцевого відділення поліції. Двоє правоохоронців застосували силу до жителя Цибульківки, який нібито порушив Правила дорожнього руху. На чоловіка наділи кайданки і використали проти нього сльозогінний газ. Дісталося «на горіхи» і свідку, який спробував заступитися за земляка і сусіда. Інцидент був знятий на відео іншими свідками і викладений в мережі Інтернет. Більшість коментаторів у соцмережах із тих, хто переглянув відеосюжет, стали на бік селян. Люди вважають, що правоохоронці діяли занадто жорстоко і явно перевищили свої службові повноваження.

Так вважають і жителі Цибульківки. Окрім того вони говорять, що це не перший подібний інцидент в їх селі. Для того, щоб висловити свій протест проти поліцейського свавілля вони вирішили їхати у Царичанку і вимагати зустрічі із керівництвом Дніпровського управління поліції.

У мережі Фейсбук напередодні був розміщений пост про те, що жителі Цибульківки будуть перекривати автодорогу Н-31 прямо поряд із будівлею місцевого відділення поліції.

Але в суботу ніхто дорогу не перекривав. Як стало відомо зі слів самих селян у них і намірів таких не було. Про це нам розповів депутат Могилівської сільської ради Анатолій Кілініченко, який разом із земляками приїхав у Царичанку.

Він розказав:

– Думаю, що повідомлення про можливе перекриття дороги розмістили із провокаційною метою. Я своїх одразу попередив, щоб не піддавалися на жодні провокації і все знімали на відео. Ви ж самі бачите, наші люди ведуть себе коректно, немає п’яних, немає ніяких грубощів чи образ. Просто нам набридло жити в умовах поліцейського свавілля. Простих селян карають за найменшу провину чи навіть натяк на неї, а справжні злочини ніхто не розслідує. Я особисто писав кілька заяв як депутат до нашого відділення поліції. Писав про зрубані і вивезені робітниками, які будуть нову дорогу, дуби, писав про захоплення вісімсот гектарів землі. Мені ніхто так відповіді і не надав. Так це ігнорують депутата, а що говорити про звичайних людей? Отакі інциденти із надмірним застосуванням сили є постійним явищем. Просто цей зафільмували і у нас є докази. От нам і набридло терпіти, ми вимагаємо справедливого покарання для цих поліцейських.

Початок зустрічі із керівництвом місцевої поліції був анонсований на дев’яту годину ранку. В цей час біля будівлі поліцейського відділення зібралися чотири десятки чоловік. В основному це були жителі Цибульківки та кілька блогерів із Кам’янського та Дніпра.

О дев’ятій п'ятнадцять до людей із дверей відділенні поліції вийшли кілька чоловіків. Із них говорив в основному один, одягнений у цивільний одяг. Він представився і показав для загального огляду і зйомки своє посвідчення. Як виявилося на зустріч із жителями Цибульківки із Дніпра прибув полковник поліції, заступник Дніпровського райвідділу Роман Дорош.

 

Двоє поліцейських вже у відпустці, а розслідування триватиме місяць

Роман Дорош після представлення повідомив, що саме він уповноважений відповідати на запитання людей. Він підкреслив, що інцидент у Цибульківці за участю поліцейських знаходиться на особливому контролі, по даному факту розпочато службове розслідування. Інцидент трактується, як надзвичайна подія. Окрім того, за фактом нібито завдання тілесних ушкоджень одному із учасників конфліктної ситуації, своє розслідування буде проводити ДБР.

Присутніх дуже цікавила доля поліцейських, які стали «героями» скандального відео. Дехто висловлював пропозицію аби вони вийшли до людей. Окрім того жителі Цибульківки запитували скільки ж часу займе службове розслідування і хто буде його проводити.

На що Роман Дорош повідомив, що процес розслідування буде тривати до тридцяти днів, а проводитиме його комісія із числа співробітників Дніпровського райвідділу поліції.

А ось повідомлення про правовий статус двох поліцейських, до яких пред’являють претензії жителі Цибульківки, було сприйняте м’яко кажучи, без захвату. Як сказав Дорош обидва поліцейських перебувають у відпустці. Рапорти про це вони написали, за його словами «заздалегідь».

Звичайно ж, Дорош нічого не казав про можливе покарання його колег, про що його запитали. Він відповів, що лише після того, як комісійно провина поліцейських буде доведена, будуть вжиті заходи реагування. Вони, ці заходи, можуть бути дисциплінарного, адміністративного чи кримінального характеру.

Почувши таку відповідь, дехто із юрби резюмував:

– Заховали у відпустку. Вони ще й відпускні отримають.

 

Свідок говорить

Місцевий житель Влад, який був безпосереднім свідком і навіть учасником скандального інциденту розповів:

Я знаходився метрів за 300-400 від двору Кірюхи (від редакції: Кірюхою Влад називає свого сусіда, який нібито порушив ПДР і якого затримали поліцейські). Мені ще перед тим подзвонив один товариш, який панічно боїться правоохоронців і повідомив: «Поліція у Цибульківці». Ну я то сам не боюся. Ну поліція, то й поліція. Коли дивлюся – Кірюха їде до свого двору і поліцейська машина туди ж. Кірюха заїхав у двір, поліцейська машина зупинилася поряд. Бачу двері «Міцубісі» залишилися відчинені, усі в дворі. Думаю, піду подивлюся, що там Кірюсі пред’являють. Підхожу і бачу, що його вже із заламаними руками виводять. Обличчя у нього розпухше і червоне. Я подумав спочатку, що били. Аж потім зрозумів, що то газом на нього бризкали. Так я взяв Кірюху під руку і сказав, що не віддам його поліцейським. Вимагав аби викликали інший наряд. Самих поліцейських я й пальцем не зачепив. Аж раптом один розвертається і направляє руку на мене. А потім я подумав, що мені око вибили. А це він газом і на мене пшикнув. Ще й почув, як один із них каже:

– Забираємо і цього мудрого.

Це тобто мене. Почали вони і мене ламати. Зрештою я вирвався і почав тікати. Тут вже люди зібралися, на відео все знімають. Один із поліцейських, погнався за мною. Ще й кричав:

– Стій, стріляти буду!

Це він мене застрелити, виходить, збирався. Потім, коли приїхав інший наряд, я повернувся. Оце вже сім днім пройшло, як все це відбулося, то до мене лише із прокуратури один раз подзвонили. Запитали правильну адресу.

Що я вам скажу? Може б ми не бунтували, і не протестували, ну, відбулося і відбулося. Але ж це є системою. Вони їздять і кошмарять беззахисних селян. І мене у тому числі. І гроші вимагають, то на бензин, то ще на щось. А мені кажуть: у суд звертайся. А в мене час і гроші є на той суд?

По закінченню зустрічі її учасники зашли до приміщення відділення поліції і написали заяви.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 листопада 2021, 17:25 | Царичанка | Цікаве
1. orakul / 2 грудня 2021, 13:40
"Вони їздять і кошмарять беззахисних селян"
Чудний якийсь товаріщ. А що вони повинні робити? Ну запитав би своїх дідів чи односельців, що поліцаї робили в "перше пришестя". Їм же не зря назву поміняли.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації