Вхід | Реєстрація

На Полтавщині вилучено арсенал зброї якого б вистачило на невелику армію

Головним героєм у кримінальному сценарію виступив 46-річний приватний підприємець однієї із сусідніх областей, який за сумісництвом викладав вогневу підготовку у одному з професійно-технічничних училищ Харківщини. Вдень чоловік вчителював у навчальному закладі, розповідаючи своїм учням тактико-технічні властивості тієї чи іншої зброї, а у вечері, в підсобному приміщенні свого ж кафе, здійснював закупки зброї та переховував її.
Пристрасть до зброї у чоловіка розвинулася ще з молоду, а тому впродовж свого життя він яро колекціонував раритетну зброю. Згодом, звичайне  хобі затятого колекціонера переросло у кримінальщину – чоловік почав всерйоз займатися придбанням та зберіганням вогнепальної зброї без відповідних дозволів, а потім її збутом особам кримінального кола. Дуже швидко припинили таке «захоплення» УБОЗівці Полтавщини.
 «Нами була отримана оперативна інформація про намір посередника підозрюваної особи здійснити продаж холодної зброї на території Полтавської області, а саме у Машівському районі, - розповідає Геннадій Бендрик, заступник начальника УБОЗ ГУМВС Полтавської області, - інформація підтвердилася і проданий штик-ніж до автомату “Калашникова” належав підозрюваній нами особі з Харківської області».
Наступний раз здійснити незаконну операцію з продажу зброї для горе-колекціонера закінчився фінішем його кримінальної кар’єри – чоловік був затриманий «на гарячому» працівниками УБОЗ, коли той, за місцем мешкання, продав європейський бойовий ніж, що згідно експертизи є бойовою холодною зброєю колюче-ріжучої дії.
Потрапивши із санкцією на обшук до будинку затриманого чоловіка, оперативникам на мить здалося, що вони потрапили у військовий склад і перед ними відкрився арсенал добре озброєного війська. Чотири снайперські гвинтівки, три мисливські рушниці, шість автоматів, один кулемет, три пістолети, один револьвер, тринадцять ножів, два металеві клинка та 1351 шт. набоїв різного калібру – повний перелік того, що міліціонери виявили у помешканні харківчанина, а також в салоні його авто.
Наразі чоловік затриманий. Вилучений арсенал зброї направлено на експертизу. 
Відносно затриманого порушено кримінальну справу за статтею 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами). Триває досудове слідство.

Продовжуючи розслідувати кримінальну справу по факту незаконного поводження зі зброєю та бойовими припасами 46-річного харківчанина, якого працівники УБОЗ ГУМВС в Полтавській області затримали при здійсненні збуту холодної зброї за місцем мешкання на Харківщині, оперативники викрили ще один склад, де зберігався солідний арсенал вчорашнього вчителя.
Працівники полтавського УБОЗу натрапили на ще одну схованку «колекціонера». Вона була розташована у квартирі, що належала його дружині у Харківській області. З помешкання чолов’яга облаштував собі затишний куточок вогневої підготовки. Кого саме «готував» там горе-педагог міліціонерами ще не з’ясовано, але кількість виявленої зброї перевищує кількість першовиявленого арсеналу.
Шість гвинтівок 12 калібру, один обріз мисливської рушниці 12 калібру, дві гвинтівки для стрільби патронами 5,6 мм, два снаряди, близько п’яти тисяч патронів різного калібру, сім магазинів до автомату Калашникова, чотири муляжі ручних гранат, один автомат Калашникова модернізований, вісім стволів, мисливський ніж та велика кількість основних автозапчастин до різного виду зброї – все це хаотично було розкладено по всій квартирі, де й ступити вільно практично не можливо, оскільки скрізь на підлозі знаходилися то патрони, то якісь запчастини.
Зі слів самого зловмисника, велика кількість зброї йому була потрібна для мирного колекціонування раритетних зразків. Причинити комусь зло чи, що найнебезпечніше, позбавити когось життя у нього й думок не було. Почав захоплюватися зброєю ще з дитинства. З першого класу відкрив для себе спортивну стрільбу, яку удосконалював з кожним роком. Пристрасть до зброї йому передалася ще від батька, який також був вчителем вогневої підготовки. На запитання чи не шкода розлучатися з таким солідним арсеналом чоловік відповів, що ні про що не шкодує і віддавши все накопичене добро міліціонерам буде спокійний та впевнений, що його колекція не потрапить «у дурні руки».
«Шкодувати не слід! Це все смертоносна зброя! Потрапила б вона до злочинних елементів, то неодмінно б сталася велика біда! Головне, що все це було сконцентровано у мене і за межі нікуди не виходило,» - шукаючи собі виправдання, говорив затриманий чоловік.
З трудом віриться у щирості повідомлень підозрюваного, оскільки саме за збут зброї він затриманий правоохоронцями Полтавщини. “То, мабуть, біс поплутав…” – говорить він, опустивши голову та дивлячись у бік вилученої колекції …
Як би там не було, та горе-колекціонеру за його кримінальне хобі прийдеться відповісти за законом. Кримінальна відповідальність для нього неминуче настане після вироку суду.

Автор: Алла КВІТА, Інспектор ВЗГ ГУМВС України в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 березня 2010, 16:37 | Машівка | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації