Вхід | Реєстрація

Гуртом проти стихії

13 липня 2009 року назавжди залишиться в пам’яті жителів села Комендантівка (Кобеляцький район. Полтавська обл.). Такої страшної стихії ніхто навіть із старожилів не пам’ятає. О 14:30 дня на село насунули чорні хмари зі шквалистим вітром. Його сила була така, що навіть корови в череду не хотіли йти і крутились посеред дороги. Так й трактор з причепом соломи (хоч і на гальмах стояв) закотило з вулиці вниз до річки й перевернуло. Майже в кожному дворі негода наробила шкоди: у багатьох будинках, сараях, сінниках, гаражах позривало вітром шифер із дахів, водою позаливало все так, що стеля повідпадала. Буря масово пошкодила лінії електромереж, повалила дерева на будівлі, дороги і перекрила рух транспорту. Значних збитків нанесено і власникам земельних паїв, фермерам. Адже на багатьох полях вибило дощем і поклало на землю пшеницю і ячмінь, соняшник і кукурудзу. Коли Олег Решетило, голова райдержадміністрації, відвідував нашу сільську раду, ознайомлюючись з наслідками стихії, то сказав: «Землі у вас хороші, землевласники добрі, гроші торгують, то хай допомагають ліквідувати наслідки стихії, ремонтують понівечену сільську раду і клуб». А якби ж він знав, скільки в ту землю вкладено коштів і затрачено праці. І селянами очікувалось отримати хоч невеличкий прибуток. Нехай і продаючи зерно за грабіжницькими цінами. Та страшна стихія перекреслила всі плани. Що ж, тепер ніхто не поверне втрачене і не допоможе селу у його біді. Хоча влада могла і повинна була допомогти. Тож ми надіємось на здоровий глузд і їх совість. Адже можуть якусь частину коштів виділити і на Комендантівський сільський клуб, де покрівля вся понівечена. А поки що жителі села самотужки прибирали дерева з доріг. Щоб швидше відремонтувати лінії електропередач, бо три дні не було світла в селі, жителі масово вийшли на «суботник». Навіть пенсіонерка Ніна Кочубей носила і вантажила гілля. Працювала і молодь. Олександр Сердюк, Олександр Шерстюк, Сергій Горошко, Анатолій Бабець, Валентина Бейцун, Наталія Бондаренко показали, що теж можуть щось для села зробити. Підприємці Михайло Бабець, Михайло Абросімов та Віталій Скалозуб власним транспортом вивозили гілля. Багато зробили в ці дні наші односельці. Та якби більше вийшло жителів Комендантівки на прибирання території, то ще б краще виглядало село. Думаю, прокинеться в цих людей свідомість і знайдеться час на добрі справи. Та можливо і природа до нас буде милостивою, якщо ми будемо дружніші і добріші.



Автор: Алла Бабець, с. Комендантівка


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
24 липня 2009, 12:27 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації