Вхід | Реєстрація

Аферисти все частіше обманюють людей за допомогою фальшивих «соціальних виплат»

Аферисти все частіше обманюють людей за допомогою фальшивих «соціальних виплат»

В Україні набули популярності схеми псевдоволонтерства та фішингові розсилки для отримання даних банківських карток громадян. На жаль, жертвами подібного виду Інтернет-шахрайства стало чимало мешканців Полтавщини. Поліція проводить слідчі дії та закликає громадян не переходити за сумнівними гіперпосиланнями і нікому не повідомляти конфіденційну інформацію.

Слідчим підрозділом поліції Лубенщини розслідується ряд кримінальних проваджень, внесених за частиною 3 статті 190 (Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України. Як з’ясували слідчі, шахраї створюють сторінки-клони офіційних сторінок, де пропонують громадянам, які постраждали від війни, ввести персональні дані та номери банківських карток для отримання начебто соціальних виплат.

Приміром, жителька Лубенської громади стала жертвою аферистів у месенджері «Телеграм». Попередньо відомо, що в чаті «Допомога переселенцям» жінка перейшла за посиланням для отримання матеріальної допомоги, вказала свій фінансовий номер телефону та пароль. Після цього з її банківських карток аферистами були зняті кошти в сумі майже 2 тисячі гривень.

Ще одна місцева мешканка Лубенщини також втратила свої заощадження, перейшовши за посиланням у Телеграм-боті "Компенсаційна виплата від ООН". Як стало відомо, в Інтернеті жінка натрапила на інформацію про виплату державної допомоги, перейшла за запропонованим посиланням, ввела логін та пароль доступу до свого облікового запису, після чого з її картки зникло майже 10 тисяч гривень.

Крім цього, на шахраїв у соцмережі «Фейсбук» натрапив ще один житель Лубенського району. Чоловік побачив оголошення про виплату грошової допомоги на соціальному сайті, перейшов за посиланням, після чого з його картки було списано майже 9 тисяч гривень.

За усіма фактами шахрайських дій поліція Полтавщини розпочала кримінальні провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України. Вживаються заходи щодо встановлення злочинців та притягнення їх до юридичної відповідальності.

 

Шановні громадяни! 

Щоб не потрапити на «гачок» шахраїв, поліція РЕКОМЕНДУЄ:

  • користуватися інформацією лише з офіційних джерел;
  • ні в якому разі не переходити за сумнівними гіперпосиланнями та не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім особам;
  • зважайте на те, що офіційні сторінки установ у соціальних мережах мають верифікацію, тобто біля назви наявна синя позначка.
  • отримавши фішинг-посилання, ні в якому разі не переходити за ним і не вводити реквізити та запитувану інформацію про банківську картку; 
  • перевіряйте сайт на фішинг шляхом уточнення протоколу  (Довідково: Надійні сайти захищені протоколом https, а не http. Адресний рядок має містити символ замка, після натискання на який з’являється інформація про підтверджений сертифікат безпеки);
  • якщо ж особисту (персональну) інформацію розголошено, звернутись до банку та заблокувати картку.

поліція полтавщини застерігає від шахраїв, які ошукують громадян під приводом «соціальних виплат»

Якщо ж ви стали жертвою Інтернет-шахрайства, терміново зверніться до найближчого відділу поліції або зателефонуйте на номер 102. Максимально швидко зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень чи посилання на сайт тощо. 

поліція полтавщини застерігає від шахраїв, які ошукують громадян під приводом «соціальних виплат»


Автор: Відділ комунікації поліції в Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 січня 2023, 16:41 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації