Вхід | Реєстрація

Пройшли дощі — можна очікувати на мілдью

Пройшли дощі — можна очікувати на мілдью

Нібито зовсім недавно ми за допомогою наших порадників‑практиків інформували читачів про те, коли і чим проводити обробку винограду перед цвітінням. А зараз уже настав час говорити про захист лози і грон уже після цвітіння.

Кобелячанин Дмитро Омельяненко розповідає:

— Я свій виноград уже обробив від хвороб. Зробив це 9 червня. Сорти, які ростуть у мене, вже відцвіли, на деяких ягода вже навіть досягла розміру горошини. У цьому році все дуже рано і швидко. Повинен відзначити, що погода під час цвітіння була сприятливою для зав’язування ягід. Але ж… Але пішли й дощики. А з цим неминуче активізуються хвороби винограду, передусім, мілдью. От від цієї «болячки» і будемо захищати.

Після цвітіння Дмитро обробив виноград фунгіцидом Магнікур Фіно 15 мл на 10 та інсектицидом Логус. Потім днів через 7–10, у залежності від погоди, застосує Топсін М. Каже, що колись цей препарат навіть допоміг врятувати від хвороб виноград, ушкоджений градом. Окремо Омельяненко вносить по листу добриво Мастер із формулою 20–20–20.

У багатьох аматорів неминуче виникає почуття тривоги за своє здоров’я. Мовляв, як можна застосовувати «хімію» уже по ягоді, яку через кілька тижнів доведеться їсти?

На це риторичне запитання Дмитро Омельяненко відповідає:

— Я завжди дивлюся, і раджу це робити всім, на інструкцію до того чи іншого препарату. Там завжди указаний граничний термін до споживання. Є препарати, які можна застосовувати лише за місяць до збору врожаю. Є такі, що за 15 днів, є такі, якими можна працювати за тиждень до збору. А в біопрепаратів термін очікування взагалі 0 днів. Тобто обробив — і можна їсти. Але наголошую — біопрепарати діють лише профілактично. Якщо ви допустили спалах хвороби і до цього не проводили обробки «хімією», то біопрепарати вже не врятують. Гроші, потрачені на них, фактично викинете. Щодо паніки з приводу «хімії»… Наведу такий приклад. Усі, хто займається виноградарством чи іншим видом садівництва, чудово знають, що на промислових плантаціях обробки хімічними засобами захисту проводять кожні 7–9 днів. Тобто за сезон — 20–25 обробок. Ви ж обробите 4–6 разів. А якщо не зробите цього, то підете в супермаркет і купите виноград, «обприсканий» 20 разів. Вибір — за вами.

Перебуваючи на міні-винограднику Омельяненка, звернув увагу, що верхівки винограду сорту Аркадія він вже укоротив, або, як кажуть, прочеканив.
Карбування, чеканка: коли і навіщо

Якщо передивитися чисельні відео на Ютуб, то можна зрозуміти, що навіть серед професіоналів і до цього часу триває дискусія з приводу необхідності проведення літньої чеканки винограду.

Більшість, зокрема такі «профі», як Володимир Шпак із Карлівки, проводять чеканку в обов’язковому порядку, одразі після закінчення цвітіння — початку росту ягід. Але є й такі, хто вважає цю операцію ледве не шкідливою.

Як правило, підрізають верхівки пагонів тоді, коли лоза вже досягне довжини більше, аніж 2,5 метра.

Дмитро Омельяненко чеканить. Щоправда, зауважує, що зазвичай цю операцію проводить набагато пізніше. Але 2024‑й є унікальним роком. Усе почало рости раніше і всі процеси йдуть дуже швидко.

Отже, що дає чеканка, карбування, тобто обрізка верхівки лози.

  • Перше. Ліквідується своєрідна «шапка» над кущем, яка затіняє лозу і заважає їй провітрюватися.
  • Друге. Виноград спрямовує поживні речовини не на ріст, а на визрівання ягід та лози.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації