Вхід | Реєстрація

Шахраї відібрали у пенсіонерки сім тисяч гривень

Величною подією в історії українського народу, яка, незважаючи на перегляд багатьох сторінок минулого, так і не отримала нового трактування, була і залишається перемога над фашизмом у роки Великої Вітчизняної війни.
День Перемоги завжди був святом, яке об’єднувало усі громадські організації та державні органи, політичні партії та простих людей у єдиному пориві вдячності тим, хто ціною власного здоров’я і життя подарував нам можливість жити під мирним небом.
Стало доброю традицією до цього дня робити приємні подарунки ветеранам війни, всім хто пережив страшні воєнні лихоліття: продуктові набори, побутова техніка, автомобілі чи просто грошова допомога стали невід’ємним атрибутом святкування. До цього звикли і цього вдячно очікують ветерани. Однак, і в нашому місті, на жаль, напередодні святкування 65-ї річниці великої Перемоги, знайшлись нелюди, які дану традицію та очікування сивочолих пенсіонерів перетворили у злочинний спосіб власного заробітку.
Сімдесятирічна Надія Іванівна (ім’я змінено), повертаючись опівдні додому від стоматолога, неподалік свого будинку зустріла незнайому їй жінку. На вигляд їй було років 65, вона була охайно одягнена, приємної зовнішності.
Тетяна Олегівна, як вона відрекомендувалась, повідомила, що є представником однієї з політичних партій лівого спрямування та запитала стареньку, чи вона, бува, не є «дитиною війни». Отримавши позитивну відповідь, почала говорити про те, як несправедливо держава обійшлась з цією категорією людей, що вони кинуті сьогодні напризволяще і нікому не потрібні. З таких жалісливих слів, партійна активістка повільно перейшла до більш приємних про те, що про пенсіонерів та ветеранів сьогодні дбає лише одна партія, представником якої вона і є. На підтвердження цього заявила, що спеціально до 65-річниці перемоги у Великій Вітчизняній війни, дана політична сила проводить надання одноразової грошової допомоги «дітям війни» та «чорнобильцям».  Перші, за її словами, можуть розраховувати на допомогу у розмірі 50% від суми грошей, які зараз є у них «на руках», а другі – 30% від наявної суми. Оскільки, партійне керівництво заборонило їй заходити у помешкання до громадян, то потрібно принести гроші на вулицю і тут отримати половину від представленої суми. Перспектива за якихось декілька хвилин стати наполовину багатшою видалась Надії Іванівні дуже привабливою, тим більше, що якихось обмежень по сумі грошей, які можна було отримати не було. Однак, були сумніви…
За такою розмовою до них підійшла ще одна жінка та повідомила Тетяні Олегівні, що вона принесла гроші свого батька, який є інвалідом війни та прикутий до ліжка. Партійна активістка, не вагаючись, дістала зі свого гаманця половину від тієї суми, що принесла незнайомка та вручила їй. Крім цього вона дала їй дві пластикові картки, сказавши, що на них знаходиться певна сума грошей і ними можна буде розраховуватись в магазинах.
Після побаченої картини реального, як їй тоді здавалось, отримання допомоги, пенсіонерка однозначно вирішила й сама взяти участь у цій добродійній акції.
Надія Іванівна повідомила, що у неї вдома є сім тисяч гривень, які вона може принести та показати. На це Тетяна Олегівна сказала, що 3,5 тисячі гривень, які потрібно надати їй як допомогу, у неї із собою вже немає. Вона зателефонувала по мобільному телефону своєму «начальнику» та попросила його привезти дану суму до будинку, в якому проживала пенсіонерка. У цей час до них підійшла ще одна жінка, яку партійна добродійка представила своєю помічницею.
«Коли я зайшла до своєї квартири та розповіла чоловікові, як мені пощастило, що я, як «дитина війни», зможу отримати від партії 3,5 тисячі гривень, - говорить Надія Іванівна, - то почула від нього багато неприємних слів. Він декілька хвилин намагався мене переконати, що таких щедрих подарунків не буває, що це все черговий «лохотрон». Однак, я нічого й слухати не хотіла –  витягла зі схованки сім тисяч гривень, взяла із собою паспорт та пенсійне посвідчення та поспішила на вулицю. Зараз я думаю, що перебувала під якимось гіпнозом».
Повернувшись до жінок, які чекали неподалік будинку, Надія Іванівна спочатку показала своє пенсійне посвідчення, у якому зазначалось, що вона і справді є «дитиною війни», а потім віддала Тетяні Олегівні гроші для того, щоб вона переписала собі номери купюр.
Взявши гривні у свої руки, партійна активістка запропонувала пенсіонерці їм удвох пройти за ріг сусіднього будинку, поближче до місця, куди повинен під’їхати її начальник. Коли вони вже пройшли декілька метрів, помічниця окликнула сивочолу жінку та попросила ще раз показати пенсійне посвідчення. Пенсіонерка повернулась, а партійна «добродійка» з грішми пішла далі.
В цей час, відчуваючи неладне, на допомогу дружині із будинку вийшов чоловік Надії Іванівни. Побачивши це, Тетяна Олегівна махнула їм обом рукою, щоб вони йшли до неї,  а сама зайшла за ріг будинку. Коли пенсіонери підійшли до місця, де чекала Тетяна Олегівна з грішми, то її там не виявилось. Обернувшись, побачили, що решти жінок також уже немає.
Зрозумівши, що її обманули, пенсіонерка звернулась до Київського райвідділу міліції. Міліціонери по даному факту порушили кримінальну справу за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Зараз проводяться слідчо-оперативні дії по розшуку та затриманні злочинців.
«Шахрайські дії відносно людей похилого віку, на жаль, не є рідкістю, – говорить начальник Київського РВ ПМУ підполковник міліції Ігор Рудь. -  Злочинці уміло користуються їх простодушністю та довірою, відбираючи останні копійки, які старенькі часто відкладають на випадок смерті. Затримати шахраїв у даному випадку буде непросто, адже подібним чином діють, як правило «гастролери», а їх шукати завжди складніше, ніж наших, місцевих. Однак, ми докладемо максимум зусиль і, переконаний, рано чи пізно вони відповідатимуть за заподіяне».
Разом з цим міліціонери просять людей похилого віку бути більш обачними і не вірити у різного роду матеріальні та грошові допомоги, які надаються на вулиці.

Автор: Володимир Пасічко, помічник начальника Київського РВ ПМУ по взаємодії з громадськістю та ЗМІ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтава | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації