Вхід | Реєстрація

Козацька минувшина повернулася на Шар-гору

На місці стародавньої фортеці Говтви на Полтавщині відбулося обласне козацьке свято, на яке прибули гості з Києва, Полтави, Кременчука.
Минулої суботи на тій частині Козельщинського району, що межує з Решетилівським, — на Шар-горі біля села Приліпка, де була колись фортеця Говтва, відбулося традиційне щорічне свято під назвою «Козацької слави цілюще джерело». Сюди з’їхалося чимало людей із Полтави, Кременчука й Козельщини і, не зважаючи на дощ, який пішов усупереч прогнозам, і на холодний вітер, поприходили мешканці ближніх сіл.
Свято розпочалося козацькою ходою. Гостей і учасників привітали голова Козельщинської районної державної адміністрації Сергій Сушко і голова районної ради Юрій Марченко, начальник центрального штабу козацтва України Олексій Жовтобрюх та інші почесні гості. Благочинний Кременчуцького округу протоієрей Іван сказав, що козаки завжди були оплотом православ’я, і призвав на всіх Боже благословення. Відбувся концерт, у якому взяли участь художні колективи із Козельщини й Кременчука, і театралізоване дійство (козацькі бої, імітація баталії). Все це створило ілюзію повернення в часи козацької минувшини.
Фортеця Говтва була форпостом Київської Русі на південно-східних рубежах. Назва Шар-Гора — від форми узвишшя. Село Приліпка ніби приліпилося збоку до гори. А центром фортеці пізніше стало ближнє село Говтва, яке й дало назву природній фортифікації. Ну а саме село одержало назву від річки, яка тече в цих краях (слово «гов» у багатьох мовах і означає «річка»). Тут козаки відбивали атаки половців, татаро-монголів. Тут селяни й козаки під проводом гетьмана Запорізької Січі Якова Острянина (або Остряниці, як називав його народ) билися з військом польським, повставши проти гноблення з боку магнатів і шляхти.
Свято козацької слави на цій овіяній легендами землі — не данина моді: воно свідчить про органічний зв’язок поколінь і є візитною карткою Полтавщини не лише в Україні, а й за кордоном.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.poltava.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації