Вхід | Реєстрація

Полтавщина витримала випробування кризою

«Економіка Полтавщини витримує випробування кризою», — заявив голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Асадчев під час засідання колегії ОДА, на якому аналізували підсумки соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2009 року. «Ситуація в області є стабільною. Ми працюємо навіть краще, ніж планували, коли входили у складний 2009 рік», — наголосив він. Ключовою галуззю, яка допомогла Полтавщині витримати випробування кризою, голова ОДА назвав агропромисловий комплекс краю. «Ми бачимо, що всі території, які живуть переважно за рахунок АПК, практично не мають проблем із виконанням бюджетів», — зазначив Валерій Асадчев.
Він додав, що станом на 29 жовтня в області місцеві бюджети виконані вже на 85 %. Це є досить обнадійливим показником в умовах загальноукраїнської економічної кризи. Тенденції, що спостерігаються в економіці, дозволяють зробити оптимістичний прогноз: за наслідками року Полтавщина матиме перевиконання доходної частини обласного та більшості місцевих бюджетів. Певні проблеми із наповненнями скарбниці є в Кременчуці, враховуючи, що це найпотужніший в області промисловий регіон, на якому найбільше позначився вплив економічної кризи. Але за рахунок безвідсот­кового запозичення у Держказначействі проблему вдалося розв’язати. Втім, керівник області має серйозні побоювання відносно наступного року. Формування держбюджету-2010 за принципом, що і цього року, може призвести до подальшого розхолодження економіки і поглиблення рецесії. Валерій Асадчев радить урядовцям спрямовувати гроші в економіку, як це роблять у провідних країнах світу. «Так, там в бюджетах зараз існує великий дефіцит — п’ять, десять відсотків. Але цей дефіцит утворився внаслідок того, що великі кошти були спрямовані в реальні сектори економіки», — зазначив голова ОДА, відзначивши, що в нас кошти бюджету і навіть зовнішні запозичення спрямовуються переважно на проїдання. Тому, якщо не змінити цю систему, в час коли більшість країн вийде з кризи, в Україні кризові явища будуть тільки поглиблюватися. Наразі запропонований урядом проект держбюджету, за словами Валерія Асадчева, продовжує негативну тенденцію розпорошування коштів. Тоді як наявні ресурси доцільно було б вкласти у дорожнє будівництво, програму доступного житла, сільське господарство.

Автор: Євген Лопушинський


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 листопада 2009, 10:14 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації