Вхід | Реєстрація

Що може вимагати клієнт від персоналу в кафе чи ресторані

Ви йдете в кафе, бар чи ресторан, аби відпочити і скуштувати смачні страви, а натомість кілька годин з’ясовуєте стосунки із персоналом закладу. Пропонуємо приклади найпоширеніших ситуацій у закладах громадського харчування, які можуть не лише зіпсувати апетит, але й добряче полоскотати нерви.

 

Що робити, якщо вам невчасно подали страву?

Ви прийшли пообідати в кафе, а замість обіцяних 10 хвилин страву несуть годину. Що робити? У такому випадку закон — на вашому боці. Стаття 10 Закону Україну «Про захист прав споживачів» зазначає: «Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов’язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим».

Тобто, якщо заклад харчування порушив терміни надання послуг, ви не лише можете відмовитися оплачувати ці послуги, але й вимагати грошової компенсації. Проте, швидше за все, домогтися відшкодування збитків вдасться лише через суд.

 

Чи має право заклад включити чайові у чек?

Повечерявши в закладі громадського харчування, ви отримуєте чек «із сюрпризом». Як бути, коли ресторан змушує вас сплатити певний відсоток від суми замовлення за обслуговування персоналом?
Це — порушення законодавства, тому що клієнту виставляють рахунок за послугу, котрої він не замовляв. Клієнт має повне право не оплачувати роботу офіціантів додатково, якщо вважає за потрібне, навіть якщо вона порахована в чеку. Та й загалом, обов’язкові чайові в рахунку — не найкраще рішення для будь-якого закладу. Таким чином персонал позбавляють стимулу якісно обслуговувати всіх клієнтів.

 

Чи законне поняття «мінімальне замовлення»?

Чи мають право заклади харчування встановлювати розмір мінімального замовлення?

Якщо ви приходите в кафе чи ресторан і вам повідомляють, що мінімальне замовлення має становити 100 гривень, то це пряме порушення закону України, а конкретніше — статті 5 Закону України «Про захист прав споживачів»:

«Держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, і гарантує придбання або одержання продукції іншими законними способами в обсязі, що забезпечує рівень споживання, достатній для підтримання здоров’я і життєдіяльності».

Отже, ніхто не має права обмежувати клієнтів у виборі. Якщо ж заклад відмовляється вас обслуговувати, аргументуючи недостатньою сумою замовлення, ви можете домогтися відшкодування збитків через суд.

 

Розбили посуд — треба платити. Чи не треба?

За законом, коли клієнт приходить у заклад громадського харчування, то автоматично укладає публічний договір із власником і приймає правила цього закладу. Отже, власник може вимагати від клієнтів відшкодування збитків. Та є й інший бік медалі: вас мали ознайомити з умовами договору. Зазвичай, ці умови вказуються в меню у вигляді розцінок за розбитий посуд. Якщо ж такої інформації не надали заздалегідь, ви маєте право не платити за розбиту склянку чи тарілку.

Якщо ж ви вирішили заплатити за випадково розбитий посуд, вам обов’язково мають принести чек про сплату.

 

Неправильна вага страви. Що робити?

Офіціант приніс страву, яку ви замовляли, але порція видається меншою, ніж зазначалося в меню. Як діяти в такій ситуації?

Пам’ятайте, що права споживачів передбачають правдиву інформацію і її виконання. Якщо в меню сказано, що порція складає 150 грамів, то стільки вам і мають подати. Маєте сумніви щодо відповідності ваги страви? У закладі повинні бути контрольні ваги, а клієнт має законне право ними скористатися.

 

Якщо страва в меню і в реальності відрізняється

Чи можете ви відмовитися сплачувати за страву, якщо вона має вигляд, відмінний від зображеного в меню? Ще й як можете! Заклади громадського харчування зобов’язані вказувати повну інформацію про свою послугу.

Якщо ж ви помітили не лише зовнішню невідповідність, але й відмінність в інгредієнтах, це є серйозним порушенням законодавства з боку закладу харчування.

По-перше, підприємство зобов’язане забезпечити наявність усіх страв і напоїв, що зазначені в меню.

По-друге, офіціант повинен повідомити клієнта про заміну певних інгредієнтів. Про це нагадує стаття 4 ЗУ «Про захист прав споживачів»:

«Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника».

Чому це так важливо? Тому що в клієнта може бути алергія на певні інгредієнти, а надання закладом харчування неповної інформації може нести загрозу здоров’ю та життю споживача. Інформація повинна бути надана клієнту до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги).



Автор: За матеріалами інтернет-видань
26 січня 2019 | Категорія: Побут

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації