- Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям? - Selena2017
10 листопада, 18:20
На тему: Підприємця із Кобеляк засудили за незаконну вирубку дерев - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:58
На тему: Міська рада поновила Дмитра Жугана на посаді - Чудо Юдо
28 жовтня, 11:57
На тему: У Кобеляках загорілася церква - Dikaia
28 жовтня, 11:48
На тему: Зимняя куртка – женственно и функционально
10 відмінних маринадів для шашлику
Початківцям-любителям м’ясоприготування на відкритому вогні варто починати із простих і перевірених рецептів, а ось досвідчених шанувальників барбекю порадують більш оригінальні варіанти. Головне — кожен маринад з нашої десятки порадує вас відмінним смаком!
1. По-радянському
Узяти: 3–4 ст. л. 9 %-го оцту, 1 ч. л. цукру, 3–4 цибулини, 1,5 склянки води, чорний перець, сіль.
Цей забійний склад впорається практично із будь-яким м’ясом. Нарізати цибулю кільцями. У воді розчинити цукор, додати оцет і залити цією сумішшю нарізані шматки м’яса, попередньо посолені і поперчені, перемішані з цибулею. Витримати протягом ночі під пресом.
2. Винний шлях
Узяти: півсклянки білого сухого вина, 1 ч. л. меленого коріандру, чорний перець, сіль.
Цей ніжний варіант слабенький для яловичини, тому рекомендується швидше для свинини, яку слід нарізати, пересипати сіллю і спеціями, укласти в посуд для маринування і залити вином.
3. А-ля «Кривава Мері»
Узяти: 1 стакан томатного соку, 1 ст. л. тертого хрону, 1 ст. л рослинного масла, чарка хересу, вустерський соус на кінчику ножа, чорний перець, сіль.
М’ясо нарізати, посолити і поперчити, додати масло, херес і вустерський соус. Залити томатним соком і відправити під прес на 3–4 години.
4. Під гірчичним соусом
Узяти: 1 ст. л. гірчиці, 2 ст. л. майонезу, 4–5 цибулин, чорний перець, 1 лимон, лавровий лист, хмелі-сунелі, сіль.
Змішати гірчицю з майонезом, видавити сік з лимона. Нарізане, підсолене і приправлене спеціями м’ясо перемішати з гірчично-майонезною сумішшю. Потім викласти в посуд, перекладаючи з цибулею, і залити соком лимона. Дати відстоятися близько години, потім на 5–7 годин помістити в холодильник.
5. Далекосхідний
Узяти: половинку невеликого кореня імбиру, 4 ст. л. соєвого соусу, мелений червоний перець.
Ідеальний варіант для яловичини: нарізати, поперчити, приправити натертим імбиром і залити соєвим соусом. Витримати пару годин — і можна відправляти на шампури.
6. По-кавказьки
Узяти: газована мінеральна вода, сіль, перець за смаком.
Якщо у вас в наявності добре і свіже м’ясо, можна відчути його смак в чистому вигляді, як це прийнято у горян. Досить потримати нарізану, наприклад, баранину в мінералці 2–3 години. Потім підсолити, поперчити — і засмажити.
7. Чайний
Узяти: 2 ст. л. чорного чаю без ароматизаторів, свіжий або сушений базилік, 1 ч. л. чорного перцю, щіпку гвоздики, сіль.
Заварити в 500 г води чай, остудити. Нарізане м’ясо посолити, поперчити, змішати з подрібненим базиліком. Залити чаєм і поставити на 10–12 годин в холодильник.
8. Фруктовий
Узяти: 2 ківі, 1 цибулина, 1 ч. л. паприки, сушена кінза, кріп, мелений коріандр, газована мінеральна вода.
Ще один варіант використання мінералки, але абсолютно з іншим відтінком смаку! Дрібно нашаткувати цибулю, нарізати кубиками ківі. М’ясо нарізати, посолити і натерти приправами, перемішати з цибулею і ківі. Укласти в посуд, залити склянкою мінеральної води і витримати пару годин.
9. За грузинською
Узяти: 5 цибулин, 4 помідори, 4 ст. л. соусу ткемалі, 2 ст.л сушеного барбарису, 1 лимон, 1 ст. л. чорного перцю горошком, сіль і зелень за смаком.
Нарізаємо цибулю і помідори кільцями, зелень — дрібніші, вичавлюємо сік лимона, розтираємо барбарис із перцем. Нарізане м’ясо посолити, перемішати зі спеціями і ткемалі, а також лимонним соком. У посуд викласти шарами: цибулю, м’ясо, помідори, зелень. Витримати 3 години під гнітом.
10. Пряний гранат
Узяти: 1 стакан гранатового соку, половинку невеликого кореня імбиру, 3 помідори, 5 зірочок гвоздики, по 1 ч. л. крупної солі і чорного перцю, петрушка, зелений базилік.
Спеції потовкти із сіллю, зелень нарубати, дрібно нарізати помідори. Нарізати м’ясо і змішати з іншими інгредієнтами. Залити гранатовим соком і тримати 3 години під пресом при кімнатній температурі.
Відмінних вам шашликів!