- Selena2017
12 грудня, 17:54
На тему: Волонтер Альона Шуліка стала першим у громаді «помічником ветерана» - welam16
6 грудня, 20:23
На тему: Бюро переводов: Профессиональные услуги перевода текстов - welam16
30 листопада, 17:18
На тему: Тактическая одежда для военных — использование - romanova88
29 листопада, 13:33
На тему: Як прискорити ріст волосся - Чудо Юдо
15 листопада, 09:41
На тему: Чи сядуть чиновники міськради за кермо вантажівки зі сміттям?
Підручні засоби для боротьби зі шкідниками
Якщо під рукою не виявилося сучасних препаратів для захисту рослин, завжди можна використати підручні засоби.
Господарське мило. Розчин застосовують проти попелиць на овочевих культурах (200-300 грамів на 10 літрів теплої води).
Тютюновий пил. Практично універсальний засіб боротьби зі шкідниками. Пилом обсипають квіткові культури сімейства капустяних, а також гвоздики, жоржини, гладіолуси, дельфініуми, іриси, півонії для захисту від хрестоцвітніх блошок, сисних комах (30-50 грамів на 10 квадратних метрів).
Настої та відвари тютюнового пилу врятують смородину, аґрус, вишню, черешню, сливу, чорноплідну горобину від листогризучих гусениць, попелиць, п’ядака, пилильщика. Для настою беруть 1 кілограм пилу на 10 літрів теплої води, настоюють добу, перед застосуванням проціджують і розводять водою 1:3, додають 40 грамів мила на 10 літрів розчину. Обприскують плодові за 15 днів до збору врожаю.
Йод. Розчин йоду (5-10 крапель на 10 літрів води) сприяє кращому росту полуниці й захищає її від хвороб. Обприскують рослини раз у сезон до цвітіння.
Зеленка. Якщо під час перевезення ушкодилася шкірка гарбуза, обробіть «рани» зеленкою — тоді плоди можна буде довго зберігати. Те ж саме роблять з бульбами жоржин після зачищення ушкоджених гниллю ділянок під час зберігання.
Крейда. Розчин крейди (1 столова ложка на відро води) застосовують для попередження обпадання зав’язей у вишні й сливи, що ростуть на кислих ґрунтах. Через недолік вапна у рослин не формується кісточка, тому зав’язь і обпадає. Два-три рази з інтервалом 10-12 днів потрібно рясно поливати розчином ґрунт під деревами.
Порошок гірчиці. Обпилений порошком ґрунт стане перешкодою для слимаків. У першій половині літа настоєм обприскують ягідні кущі проти аґрусової вогневки і пилильщиків (100 грамів на 10 літрів води, настоювати 2 дні, процідити, розбавити навпіл водою й додати 40 грамів мила на кожні 10 літрів). Такий же настій захистить плодові дерева від гусениць яблуневої плодожерки і листогризучих гусениць (обробити дерева через 15-20 днів після цвітіння), допоможе капусті і коренеплодам позбутися попелиць, клопів, трипсів.
Мелений перець. У деяких випадках меленим перцем, чорним і червоним, можна замінити тютюн. Розсипте перець у міжряддя після поливу, перед розпушуванням, і він віджахне капустяних мух і блошок від редису.
Цукор. Розчин цукру (1 чайна ложка на 1 літр води) приверне бджіл до бджолозапильних гібридів. Рослини потрібно обприскати.
Сіль. Розчин повареної солі захистить полуничні ділянки від мурах. Висипана на свіжий пень і корінь пачка солі заглушить ріст тільки-но зрубаного дерева і куща. Той же метод не дозволить розростися хрону: викопавши непотрібні кущі, насипте на корені, що залишилися, трохи солі, і хрін загине.
Кефір. Убереже чорну смородину від борошнистої роси. Кущі зв’язують і обробляють сумішшю кефіру й води (1:1).
Яєчна шкарлупа. Захистить овочеві культури від палі. Шкаралупу вносять у ґрунт у вигляді розтертого порошку, змішаного з рослинною олією, перед посівом.
Яблучний оцет. Попелиця його просто не виносить. Крім того, оцет гарний і проти грибних хвороб. Розчиніть 1 столову ложку в 1 літрі води й обприскуйте рослини (у похмуру погоду).
Соняшникова олія. Розведена у воді, вона захистить полуницю від мурах. Для обприскування листя, ураженого грибком, візьміть 1 столову ложку олії на 3 л води.
Лушпайка цибулі. Розкидана на ділянках садової суниці цибульна лушпайка не допустить до рослин кліщів. Відваром цибульної лушпайки можна обприскати посіви моркви, щоб віджахнути морквяну муху. Для обробки моркви перед зберіганням гарним є настій (50-100 грамів лушпайки на 1 літр води, настоювати 3-5 днів). Коренеплоди опускають у нього на 10 хвилин і, не просушуючи, закладають у сховище.